Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-05-25 12:19

Sveriges ekonomi gynnas av stängda gränser om semesterkassan stannar i Sverige

Sveriges ekonomi gynnas om gränserna förblir stängda för personresor. Sverige har nämligen normalt en negativ tjänstehandelsbalans när det gäller resor - både privat och affärsresor - det vill säga att svenskarnas konsumtion av resetjänster utomlands är större än besökares konsumtion av de samma inom Sverige.
Inte Sverige, men väl Nederländerna i form av Saba, Karibien.
Svenskarna lägger alltså mer pengar på utlandsresor än vad utlänningar lägger på resor till Sverige. Om gränserna förblir stängda1. på grund av corona så kommer alltså mer pengar spenderas i Sverige än vad utländska besökare (turister och affärsresenärer) skulle spenderat här.

En siffra att titta på är utrikeshandeln med tjänster, där vi inom kategorin resor - som även inkluderar bland annat kost och logi, men också annan konsumtion i värdlandet - har ett handelsunderskott. Utländska besökare spenderade enligt SCB 144 GSEK (miljarder kronor) i Sverige 2019, medan svenskarna spenderade 164 GSEK utomlands. 
Tjänsteexport och tjänsteimport resor per kvartal, samt balansen som staplar. Data: SCB
Det ger alltså ett resetjänsteunderskott på 20 GSEK. Skulle inga utländska besökare komma hit och inga svenskar resa utomlands skulle det alltså stärka konsumtionen i Sverige med 20 GSEK, givet 2019 års siffror.

Underskottet är systematiskt och har varit ett underskott vartenda kvartal sedan 1982, vilket är så långt som SCB:s data sträcker sig.

I den bästa av världar förbjuder alla andra länder svenskar att resa till dem, medan Sverige tillåter andra att resa till Sverige, en sk omvänd dansk policy. Då skulle svensk ekonomi få en rejäl boost.

Sedan kanske svenskarna inte skulle lägga pengarna på besöksnäringen, utan istället renovera sina sommarhus, båtar och altaner, så det kommer finnas vinnare och förlorare på detta även om ekonomin totalt sett gynnas.

Men om svenskarna stannar hemma i Sverige handlar det med 2019 års siffror om 164 miljarder kronor som inte konsumeras i andra länder, utan stannar i svensk ekonomi. Således är inte inreseförbud till andra länder ett straff mot Sverige, utan en ekonomisk belöning.

Så vi får hoppas att svenska folket drabbas av rejäla reserestriktioner. Det vore en vinst för svensk ekonomi.
Smögen, Sverige.
1. Stängda och stängda - danskarna reser i massor till Sverige, så till den grad att det blir kö på Öresundsbrun rapporterar SVT, eftersom de får röra sig ute i Sverige, men inte i Danmark. Köpenhamn är för övrigt hårdare drabbat än Malmö när det gäller coronapandemin. Men svenskar får inte åka till Danmark. Så det är den bästa av världar - svenskarnas pengar stannar i Sverige, medan danskarnas kommer hit. För uppenbarligen skiter Danmark i smittspridningen, annars hade inte danskarna släppts in igen om nu Sverige är så fruktansvärt.

40 kommentarer:

 1. Japp uteblivna intäkter från svenska turister gör säkert att länder beroende av turism kan köpa fler varor från Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du seriöst att de där 164 GSEK skulle gå till köp av svenska produkter? Inte ens 20 GSEK skulle gå till det - Sveriges BNP är lite drygt fem promille av världs-BNP, och vår export är ännu mindre än så. Någon promille av det våra turister gör av med utomlands går tillbaka till Sverige som svensk varuexport.

   Radera
  2. När utlänningar konsumerar här är det pengar som till mycket hög grad tillfaller svenskar (restauranger, barer, hotell, turistaktiviteter, glasskålar). När svenskar konsumerar så är det mer sådant som är tillverkat utomlands, t.ex datorer, TV-apparater och bilar.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. @Cornu: Nej men jag skrev inte heller att jag trodde att 165 GSEK skulle gå till köp av svenska produkter utan endast färre produkter på ett ironiskt sätt. Tror inte att något EU land kommer förbjuda svenska turister säsongen ut heller. Visst är det bra för svensk ekonomi om jag slösar pengar som jag själv tjänat och skattat för i Sverige men jag hoppas att det inte behöver gå så långt att det beslutet ska tas av någon annan än mig själv.

   Radera
 2. Det är väl redan så Sverige har bara stängt mot länder utanför EU. Så skandinaver och tyskar kan ju redan ska hit, och blir väl insläppta i sitt hemland också

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror det är omöjligt för ett land att förbjuda sina medborgare att återvända, det är en av de mest grundläggande internationella rättsprinciperna.

   Radera
  2. Ja, men det kan bli karantän först.

   Radera
 3. Gränshandelsområdena med Norge skulle behöva att norrmännen återvänder. Verkar dock som att en hel del norrmän skyr Sverige på grund av instant Corona death.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför skulle Norge tillåta att norrmän åker till sverige och shoppar och ger ett rejält underskott för det är nog inga svenskar som åker till norge för att shoppa. De skulle också riskera en andra våg i Norge.
   Om det fanns vadslagning om detta så skulle jag sätta en rejäl slant på att norge inte öppnar upp

   Radera
  2. Tja, det är nog en icke-diskussion, med tanke på hur mycket norska kronan kraschat mot SEK. Norrmännen åker inte och handlar för Sverige har blivit dyrare och kan inte motivera resekostnaden.

   Radera
  3. Nja. Norsk militär vaktar gränsen och åker man in i Sverige så är det 14 dagar karantän som gäller. Det är det som påverkar handeln.

   Det sista jag hörde var att man kan registrera sig vid inresa i sverige och få slippa karantän om man tex åker för att se till sitt sommarhus över dagen (ej med övernattning). Men även om man kan "fuska" och handla lite så har det nog blivit avskräckande.

   Radera
  4. Det är tio dagars karantän numera

   Radera
  5. Cornu: Så länge Capri Sun kostar 50 kronor litern i Norge finns det nog incitament för Norrmännen att ta sig över gränsen och shoppa loss...

   Radera
  6. Norrmän som åker till Sverige för att gränshandla träffar väl nästan uteslutande andra norrmänn?

   Radera
 4. Låter bra i teorin. Men eftersom alla hotell redan har eller kommer att konka inom några veckor så kommer det ju inte att finnas någonstans för alla dessa utlandsinflytande turister att bo. Finns campingplatser förstås, men tältturister är knappast lika lönsamma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även om alla hotell skulle ha konkursat så kommer de återuppstå så fort en marknad uppstår igen. Lokalerna finns kvar, de sprängs inte för att hotellet går i konken.

   Radera
  2. Folk inser inte hur mycket tid och pengar det kostar att bygga upp ett företag, oavsett bransch, oavsett om infrastrukturen finns.

   Dessutom har kapitalformationen allvarligt skadats, och banklån blivit mycket, mycket svårare att få.

   Nej, du kan fortsätta drömma om att de nedlagda och konkursade företagen kommer återuppstå likt jesus på sjunde dagen, det kommer liksom inte hända...

   Radera
  3. Exakt. Många stora och tunga processer som startat och inte kan avbrytas. Framåt hösten kommer fler att börja fatta hur allvarligt det här är. Den första lilla smällen var som när Titanic mötte isberget. Sen tog det ett tag innan följderna stod klara.

   Radera
 5. Det är bra för Sverige detta! Ska bli väldigt intressant efter sommaren att se hur ekonomin har påverkats. Hoppas på att detta kan bli räddningen för hotell, restauranger, turism och allt vad det innebär. Svenskar är bra på att spendera pengar till skillnad mot danskarna som lever väldigt sparsamt under sina vistelser i Sverige. Uppmaningen är att ge er ut i Sverige konsumera turism!

  SvaraRadera
 6. Kan inte bli mkt lediga stugor i sommar. Boom för hemster och svenskarna upptäcker vilket bra land de bor i. Gräset är inte alltid grönare.

  SvaraRadera
 7. Hemester är underskattat. Åtminstone om man har lyckan att ha hus och trädgård. Efter 60 år i lägenhet med ständig längtan efter grönska är den egna villaträdgården ljuvligare än jag finner ord för. Åtminstone så länge ryggen orkar. Nu är det officiellt sommar i Skåne enligt SMHI. Syrenerna doftar, rödbetorna är sådda, chilisarna ute på avhärdning och tornsvalorna har kommit. Helsingör finns på drygt simavstånd men, äh...Trädgårdssoffan, fika och Marviken i läsplattan är mer än perfekt. Snudd på synd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige är fin, när vädret är det rätta. Men det är jäkligt dyrt. Vill man unna sig hotel, äta gott ute. Dricka lite öl och vin mm så blir man ju rånad. Om man sen gillar fint sommarväder och att det sen regnar hela veckan = svensk sommar så blir man ju deprimerad.

   Radera
  2. Den egna trädgården är bäst. Ett häckplanteringsprojekt pågår sedan länge, för att minska insynen mot vägen och båda grannarna, som är tyvärr mycket för att mucka gräl, komma med galna anklagelser och hitta på skvaller. Då är syrener mitt hemliga vapen, ju mindre de vet om vad som pågår på vår tomt, desto mindre skvaller och bråk, hoppas jag. Mot vägen finns redan en hög häggmispel-häck (där det är alldeles för torrt för syrener) och mot ena grannen är det blå och vit bondsyren (som fås gratis av skott) och mot andra grannen ungersk syren, som är en riktig broiler och bildar ett tätt lövverk och köps på nätet varje år några st. åt gången. Min favorit är dock ädelsyrenen, men den är tyvärr väldigt känslig för torka. Trädgården är översållad med olika blommande buskar, där fåglarna trivs bra, i skydd mot rovfåglarna, förutom ekar och rönnar. Häggen blommar för fullt just nu och doftar underbart. Fåglarna äter bär och frön från buskarna, skiter ut dem och det blir mycket gratisplantor. Trädfällaren var här och fällde några träd och kubbade stammarna, så nu finns det jobb vid vedklyven för mig, grenarna sågas till ved och riset mals till marktäckning. Båten sjösattes igår men det är kompisens projekt, han som bor i gäststugan. Pool-säsongen börjar snart, det är nästan bara jag som badar, upp till 10 timmar/dag vid 30 C i fjol blev det. Solfångarna, poolvärmepumpen och soltäcket håller vattnet varmt. Det inglasade uterummet "Attefallsrummet" är perfekt för regniga dagar. Kvällspromenader på områdets småvägar och småprat med några grannar. Ibland åker vi till "Restaurang Plogen" bredvid industri-området Magneberg och äter lunch. Det är i stort sett allt som behövs. Gäster får komma, om de håller sig på avstånd och pissar i skogen bakom oss, inte i våra badrum. De får fika i engångsmuggar och på papptallrikar, utomhus. Möjligen poolbad, men som vanligt får de inte pissa i poolen. Folk brukar säga att sandfiltret tar hand om urinen, men det har jag svårt att tro.

   Radera
 8. Dansk invasion i Skåne?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Foer hilvede mand, laver du lort med meg?

   Radera
 9. Anekdotiskt blir det för egen del bara ganska lokala utflykter i omgivningen i sommar. Däremot har jag flera projekt som det är dags att ta i tu med, bla byta risig gärsgård och altan. Men det mesta av semesterkassan sparas till bättre tider och kommer således inte att spenderas alls i år.

  SvaraRadera
 10. Om man brukar åka till Grekland i juni så tror jag man gärna byter det mot ett hotell/B&B kustnära i år.
  Alternativt gör mer småutflykter. Att någon annan fixar mat och städar och att man inte kan städa/jobba hemma är semester.
  För väldigt många småbarnsföräldrar är hemester i den egna trädgården = oändlig markservice i form av matlagning, konflikthantering och tvätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det där med hemester för småbarnsföräldrar stämmer ju tyvärr.

   Radera
 11. Och det finns inga svenska företag som är beroende av att svenskar kan åka utomlands för att tjäna pengar?

  SvaraRadera
 12. Kommer att gå bra i sommar Flytta de mobila fältsjukhusen till Båstad och Visby samt stationera militärens helikoptrar i skärgården och på lämpliga orter i fjällen så ordnar det sig nog..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visby behöver det inte. Rekommendation betyder på myndighetsspråk, obligstorisk för alla att följa utan undantag. Alltså kan ingen besöka Gotland då det är mer än 2 h från hemmet.
   Kryphålet är förstås att Stockholm och Gotland tillhör samma region så då lämnar man inte sin region som Stockholmare...

   Radera
  2. Det vore fantastiskt om hela Stockholm sprängdes bort.

   Radera
 13. Tömde brevlådan i fritidshuset i Roslagen. Har aldrig sett så många mäklarbrev/-reklam som vill sälja. Har till och med blivit uppringd (cold call) av mäklare som vill sälja mitt fritidshus åt mig, aldrig hänt förut. Han sa att efterfrågan är enorm, aldrig varit så förut. Så ja, mycket riktigt, folk verkar skippa utlandssemestern och semestra hemma istället.

  Corona förstör inga pengar, utan bara allokerar om dem. Något förenklat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkar vara samma som jag ser på Ingarö. Folk som flyr lägenhetstristessen och de kommande prisfallen?

   Radera
  2. Lika mycket människor här på ön som i juli, de går och springer överallt, fullpackade färjor även mitt på dagen

   Radera
 14. Åkte till affären i lördags, det nya normala är relativt lite folk så inga problem hålla avstånd, nu knökfullt med danskar och tyskar som inte hade några planer att hålla avstånd.

  SvaraRadera
 15. Covid-19 har redan kostat mig 1½ inställd respektive avbruten utlandssemester i år, med problem/lång fördröjning att få tillbaka vad som betalats i förskott. Nu hoppas jag på en liten Sverigesemesterresa i sommar och en vecka i Grekland i höst, allt beroende på myndigheternas påbud beträffande onödiga respektive utlandsresor.

  SvaraRadera
 16. Jag sparar nu en massa pengar och då man kan åka utomlands igen då dj*vlar.

  SvaraRadera