Aktuellt

Du följer väl Folkhälsomyndighetens rekommendationer - här är de

Så här under coronapandemin är det extra viktigt att vi alla tar gemensamt ansvar och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. För sak...

2020-05-13 15:26

Stort konsultvarsel - Alten varslar 400 - 750 var redan permitterade

Det franska konsultbolaget Altens svenska verksamhet varslar 400 anställda enligt intern kommunikation. Sedan tidigare var redan 750 anställda korttidspermitterade, och det hela blir ännu ett exempel på hur permitteringar är första steget till faktiska varsel och sedan uppsägningar.
Altens kontor på Lindholmen.
Alten ska tidigare korttidspermitterat 750 anställda efter att ha tappat hundratals uppdrag.

Man varslar nu 400 personer om uppsägning i Sverige meddelar VD:n för Sverige och Danmark i intern kommunikation. Nästa steg är förstås att fastställa exakt vilka som får gå, och som alltid med varsel är siffrorna preliminära.

Detta är ännu ett exempel på att korttidspermitteringar inte är en hållbar lösning på lång sikt, särskilt inte i högavlönade yrken - trots allt innebär det en löpande kostnad för arbetsgivaren, då staten bara står för en del av kakan. 

Tidigare ska man haft en rörlig lönemodell, baserad på faktisk arvode för de enskilda konsulterna, men den ska ha avvecklats successivt och från och med i år skulle alla nya konsulter gå på fastlön. De som fortfarande är kvar på den rörliga lönemodellen kanske sitter säkrare, men om det är en tröst när lönen blir i princip noll är en annan fråga.

Alten uppgav 2018 att man hade knappt 1600 anställda i det svenska bolaget, som ägnar sig åt konsultverksamhet inom IT och teknik. Då huvudkontoret i Sverige ligger i Göteborg är antagligen den västsvenska fordonsindustrin en av de stora kunderna, och som bekant har det skett massiva uppsägningar av konsultkontrakt i Göteborgsområdet.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

9 kommentarer:

 1. Ja Volvo är väl permitterade till September så innan dess lär det ju inte behövas mycket konsultuppdrag. Känner en del konsulter och dom tycker det är skönt med extra lång semester och är inte alls oroliga över framtiden. Börsen är ju som sagt tillbaka till ATH snart och den värsta krisen sen 1930 är snart över.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Återstår att se hur stort behovet av konsultuppdrag är i September. Satsar man på att omsättningen går upp som ett V eller vill man se om så är fallet först? Det senare ger inget V...

   Radera
  2. Förmodligen är behovet lägre framöver men frågan är väl bara hur mycket lägre. Jag tror ändå att en hel del konsulter komma komma tillbaka fast till lägre arvode.

   Radera
 2. Hej,
  Finns det någon officiell information kring detta som ni kan länka till?

  SvaraRadera
 3. Kan tänka mig att många passar på att skära lite i sånt fläsk man velat ha bort sedan tidigare.

  SvaraRadera
 4. Volvo verkar just ha mycket döfläsk på tjänstemannasidan. Hört ifrån insidan att 20-30% waste skulle öka produktiviteten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bland dom fast anställda (d.v.s. icke konsulter)? Kan nog stämma. I princip vem som helst har kunnat få jobb där dom senaste åren.

   Radera
 5. Oj har dom avvecklat den nästan helt rörliga lönemodellen? Det var ju deras edge, hade lite diskussioner med dom om jobb i Sydfrankrike innan dom bytt namn till Alten, men jag pallade inte med huvudkontor i Sisjön.

  SvaraRadera