Cornucopia?

Aktuellt

Jämför dig inte med andra - om du inte vill vara bitter - sätt upp dina egna mål och jämför med dig själva!

"If you compare yourself with others, you may become vain or bitter, for always there will be greater and lesser persons than yoursel...

2020-05-13 15:26

Stort konsultvarsel - Alten varslar 400 - 750 var redan permitterade

Det franska konsultbolaget Altens svenska verksamhet varslar 400 anställda enligt intern kommunikation. Sedan tidigare var redan 750 anställda korttidspermitterade, och det hela blir ännu ett exempel på hur permitteringar är första steget till faktiska varsel och sedan uppsägningar.
Altens kontor på Lindholmen.
Alten ska tidigare korttidspermitterat 750 anställda efter att ha tappat hundratals uppdrag.

Man varslar nu 400 personer om uppsägning i Sverige meddelar VD:n för Sverige och Danmark i intern kommunikation. Nästa steg är förstås att fastställa exakt vilka som får gå, och som alltid med varsel är siffrorna preliminära.

Detta är ännu ett exempel på att korttidspermitteringar inte är en hållbar lösning på lång sikt, särskilt inte i högavlönade yrken - trots allt innebär det en löpande kostnad för arbetsgivaren, då staten bara står för en del av kakan. 

Tidigare ska man haft en rörlig lönemodell, baserad på faktisk arvode för de enskilda konsulterna, men den ska ha avvecklats successivt och från och med i år skulle alla nya konsulter gå på fastlön. De som fortfarande är kvar på den rörliga lönemodellen kanske sitter säkrare, men om det är en tröst när lönen blir i princip noll är en annan fråga.

Alten uppgav 2018 att man hade knappt 1600 anställda i det svenska bolaget, som ägnar sig åt konsultverksamhet inom IT och teknik. Då huvudkontoret i Sverige ligger i Göteborg är antagligen den västsvenska fordonsindustrin en av de stora kunderna, och som bekant har det skett massiva uppsägningar av konsultkontrakt i Göteborgsområdet.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

9 kommentarer:

 1. Ja Volvo är väl permitterade till September så innan dess lär det ju inte behövas mycket konsultuppdrag. Känner en del konsulter och dom tycker det är skönt med extra lång semester och är inte alls oroliga över framtiden. Börsen är ju som sagt tillbaka till ATH snart och den värsta krisen sen 1930 är snart över.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Återstår att se hur stort behovet av konsultuppdrag är i September. Satsar man på att omsättningen går upp som ett V eller vill man se om så är fallet först? Det senare ger inget V...

   Radera
  2. Förmodligen är behovet lägre framöver men frågan är väl bara hur mycket lägre. Jag tror ändå att en hel del konsulter komma komma tillbaka fast till lägre arvode.

   Radera
 2. Hej,
  Finns det någon officiell information kring detta som ni kan länka till?

  SvaraRadera
 3. Kan tänka mig att många passar på att skära lite i sånt fläsk man velat ha bort sedan tidigare.

  SvaraRadera
 4. Volvo verkar just ha mycket döfläsk på tjänstemannasidan. Hört ifrån insidan att 20-30% waste skulle öka produktiviteten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bland dom fast anställda (d.v.s. icke konsulter)? Kan nog stämma. I princip vem som helst har kunnat få jobb där dom senaste åren.

   Radera
 5. Oj har dom avvecklat den nästan helt rörliga lönemodellen? Det var ju deras edge, hade lite diskussioner med dom om jobb i Sydfrankrike innan dom bytt namn till Alten, men jag pallade inte med huvudkontor i Sisjön.

  SvaraRadera