Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-05-28 07:43

Stockholmsbörsen på ny högstanotering sedan kraschen - vid MA200

Börsuppgångarna fortsatte under gårdagen, även om det ser spretigt ut i Asien under morgonen. Stockholmsbörsen, såväl som de amerikanska börserna, nådde en ny högstanotering sedan coronabörskraschen i mars och ligger nu vid det symboliskt viktiga MA200.
Dagschart OMXSPI
Vi såg igår alltså de högsta börsnoteringarna sedan kraschen. Stockholmsbörsen är precis under MA200, medan amerikanska S&P-500 är strax över. Detta är symboliskt och skulle kunna vara ett motståndområde, men utifrån att USA struntat i det sannolikt inte.

Med kurser över MA200 finns det möjlighet att MA50 kan stiga över MA200 och avsluta dödskorset börsen har legat under. Skulle börsens närmaste 25 handelsdagar utvecklas symmetriskt mot de senaste 25 dagarna har vi himmelskorset om fem veckor. Vid det laget skulle börserna nästan vara tillbaka till nivåerna innan kraschen. Detta är bara ett hypotetiskt exempel och den som tar det som någon prognos har inget på börsen att göra.

I Asien går ASX-200 +1.30%, Hang Seng -1.34% och Nikkei +1.80%. 

Valutamarkknaderna är rätt lugna för svensk del, men det brittiska pundet faller hårt mot såväl kronan, euron och dollarn. Storbritannien har inte bara coronapandemin att hantera, utan även Brexit till årsskiftet - och då har förhandlingarna i mycket legat nere på grund av pandemin, samt ritar helt om de ekonomiska kartan vad gäller toleranser för eftergifter.

Guldpriset i SEK per gram återhämtar sig något under morgonen och ligger nu på 530:- SEK per gram.

Annars känns det mesta lugnt på marknaderna just nu, på gränsen till överdrivet positivt.

Man kan fundera kring om det kommer fortsätta så här hela sommaren, då virusspridningen bör vara mildare dels på grund av solljusets steriliserande effekt och dels på grund av ökad D-vitaminproduktion i sommarsolen och när folk börjar vistas ute. Men sedan blir det höst, coronaviruset återvänder och vi får se vad marknaden tycker då.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

14 kommentarer:

 1. Det är märkligt att inte aktiemarkanden påverkas mer. Går runt och tror att det ska komma en krasch i kölvattnet av coronans påverkan på samhället men det kanske dröjer eller så klarar vi oss, vad vet jag. Finns säkert kunniga personer som kan förklara...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns säkert gott om folk som kommer att kunna förklara efteråt i alla fall. ;)

   Radera
  2. Min gissning som är ganska okvalificerad är att världens investerare förväntar sig att centralbanker a kommer komma med enorma stimulanspaket för att motverka krisen. Dessa paket kommer driva upp börserna och då vill man inte stå kvar på perrongen.

   Radera
  3. Men... borde inte alla dessa stimulanser i sin tur skapa ringar på vattnet och andra effekter inom ekonomin, typ inflation. Eller når dessa pengar aldrig till den "riktiga" ekonomin? Det känns som upp och nervända världen och jag begriper ingenting längre!

   Radera
  4. Inte nödvändigtvis. Var många som skrek om samma sak under finanskrisen. Det blev inte så.

   Nån gång kanske det brakar ihop, vem vet. Då äger man ändå företag eller fastigheter om man ligger inne i marknaden, det kanske är ett sätt att se det på.

   Radera
 2. Har vi någonsin i historien sett ett mer oväntat tokrally sedan botten...?
  Roligt att det går upp men känns ändå som att vi kryper farligt längre ut på grenen.
  Skicka in nya låtsaspengar bara var eviga gång någonting stör uppgången. Allt är så skört. Evig tillgångsuppgång krävs för att hålla hela kasinoekonomin igång...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så är de som nu inte köper in sig och missar de nya pengarna förlorare. Hur irrationellt än systemet verkar är det ju det systemet vi f.n har.

   Radera
 3. "Hållbarhet" är ju ett modeord inom de flesta områden. Synd det får så lite fokus när det gäller ekonomin.
  Det kan väl inte finnas någon vettig människa som tycker att det vi håller på med nu med "räddningspaket" till höger o vänster är hållbart i längden? Eller? Någon här på bloggen?
  Eller tror man att det iaf ska fungera fram tills dess att "den riktiga fixen" kommer? Vad är det isf man hoppas på ska komma? Finns det någon plan öht? Jag tror inte det.

  Jag gissar på att det kommer någon form av crash/kollaps/reset. Efter det kommer vi kika tillbaka på dagens idioti och förundras över hur fruktansvärt naiva vi var.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte folk är så naiva egentligen. Tror många inser hur läget är men FOMO är ett skäl till att folk är kvar. Det finns få andra alternativ att inte förlora pengar, är ett annat. Det är svårt att komma ur "hamsterhjulet" även om man vet att det inte är bra. Nu är vi som en stor hjord av gnuer som föses mot stupkanten. Vi som är i mitten av hjorden / flocken har mycket svårt att ta oss ur. Insatsen till förändring är för stor och komplicerad och då väntar man in kraschen som gör det hela oundvikligt istället. Då ökar incitamentet att få till förändring för hela hjorden / flocken.

   Radera
  2. Och räddningspaket till länder från EU kommer att kosta bla Sverige och några få andra som skött sin ekonomi. Sen räcker inte det utan EU kommer att börja beskatta. En förmodligen oundviklig utveckling mot Europas Förenta Stater, små myrsteg och sen befinner man sig plötsligt på en plats man absolut inte ville vara på från början.

   Radera
  3. @Svinto: Sparande bestraffas inte bara på den nivån utan även på privat nivå.

   Radera
  4. @CC - Yes, jag tror du har rätt.
   Eg är det nog politiken jag är mest besviken på. Ekonomin, hur folk satsar sina pengar, följer väl lite som en svans där bara.
   Vad skulle krävas för politik för att ta sig ur hamsterhjulet på nationell nivå? Våga vägra stödpaket. En stor del av befolkningen hade bränt sig rejält och man hade istället behövt rädda dem i ett senare (och troligtvis sämre) läge.
   Nej, det är nog bara köra på som vi gör så får vi se var och när det smäller helt enkelt. Sorgligt.

   Radera
  5. Vansinne: Alla fattar ju nästan som du ser. Det spelar ingen roll för de fattar också annat, det kommer göra ont att födas på nytt och beslut som tagits kommer att granskas.
   Massor av utbildade tjänstemän vill ju ändå behålla relativ position, oavsett om de är privata eller statliga, det behövs inte folk alls som förr, såsom läkare och jurist, man kan googl-söka även om det kräver en viss kunskap att söka man måste göra det hela mer komplext så det ska vara "nödvändigt". Idolerna är ju gycklare som inte alls är stora tänkare, det kan gå ihop men numer är ju skådespelaren och musikanten samt bollspelaren de främsta.

   Radera
 4. Verkar som att företagen kommer att leverera höga utdelningar nästa år ....... eller vad ??

  SvaraRadera