Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2020-05-16 16:55

Social distansering sade de, gå ut i naturen sade de

Att gå ut i naturen till friluftsområden skulle ju kunna vara ett sätt att uppnå social distansering. Men du kan aldrig gissa vad som hände sen?
Vårfloden är över i Ramhultafallet.
Man skulle kunan tro att friluftsliv ute i naturen kan vara ett sätt att komma bort från självisoleringen i bostaden, och ändå uppnå social distansering. Det kanske stämmer för oss som bor mitt ute i skogen vid sidan om friluftsområden, men ett studiebesök vid den lokala sevärdheten Ramhultafallets naturreservat gav ett annat svar.
Ramhultafallet är förstås det största naturliga aktiva vattenfallet i [valfri geografisk avgränsning], även om det inte är så imponerande under majtorkan.
I själva verket uppstod misstankarna om hur det egentligen var med social distansering när man började närma sig parkeringen vid naturreservatet och det stod fler bilar parkerade i vägkanten än vid en öppen visning av en hästgård1..
Foto på väg bort, när hälften av bilarna åkt. Av ett tjugotal bilar var det för övrigt tre Tesla, vilket säger något om den socioekonomiska bakgrunden på besökarna.
I själva verket stod det ett tjugotal bilar parkerade, samt två husbilar, som på något sätt lyckats klämma sig ner dit, och sedan när vi lämnade lyckats ta sig därifrån. Utan att repa lacken på vår bil, som stod några hundra meter upp längs vägen längs vägen.

Normalt sett möter man ingen när man tar en vända förbi Ramhultafallen, vilket gör det möjligt att få ostörda naturupplevelser i den fina utsikten över Lygnern. Men inte så runt eftermiddagsfika denna lördag.
En handfull av trettiotalet besökare går att skymta på fotot, som avsiktligt är taget för att inte visa folk. GDPR och sånt.
Kort sagt verkar det vara rätt många som tänkt tanken att man ska ut i naturen och ägna sig åt social distansering. I själva verket var det trångt och knappt möjligt att upprätthålla två meters avstånd, då stigen inte ens är två meter bred.

Men frisk luft och spring i benen bådar gott för folkhälsan. Och ekskogarna längs Ramhultafallens naturreservats raviner är antagligen bra för själen. Särskilt som alternativ att sitta och titta på Netflix.

Så ut i naturen med er, men undvik friluftsområden och sevärdheter, då får ni inte vara ensamma.

1. Häst är en hobby, vilket innebär att hästägare är helt prisokänsliga och är beredda att betala precis vad som helst för något som innehåller ordet häst utan några krav på företagsekonomi, avkastning på kapital, eller ens möjligheten till positiv avkastning på markägande, vilket innebär att alla visningar av en sk hästgård alltid är överfulla. Minns en gång när Synskadades Riksförbund auktionerade ut en rätt fin, men nedgången gård de fått i arv av en avliden, och man hade gjort parkeringsplats av två åkrar, för att få plats med 100+ besökande bilar. Huset gungade av alla som var inne samtidigt. Tur det inte kom en brandskyddsinspektion, för jag tror inte det är okej med 100 personer i en villa samtidigt.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

18 kommentarer:

 1. Minst 5 meter, Lars.
  https://medium.com/@jurgenthoelen/belgian-dutch-study-why-in-times-of-covid-19-you-can-not-walk-run-bike-close-to-each-other-a5df19c77d08?fbclid=IwAR0gxESlCwngTAFW61oGORIAl9t7AnJri7QYA_EEwr1Z9PtD8LjeUqaYiUY

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bäst att ta livet av sig direkt, så slipper man oroa sig.

   Radera
  2. Som ren amatörgranskare av rent ovetenskapliga länkar så vill jag godkänna denna länken som helt ovetenskaplig. Den pekar faktiskt på något, även om innehållet verkar något dubiöst.

   Radera
  3. Artikeln är iofs i preprint-stadiet, men likväl med stor sannolikhet utförd av personer med vetenskaplig kompetens. Intuitivt så verkar det rimligt att om man rör sig snabbt så borde spridningsområdet, spec i "slipstream"-området vara större än om man är stillastående.

   Originalartikeln här:
   http://www.urbanphysics.net/COVID19_Aero_Paper.pdf

   Radera
  4. Självklar slutsats. Andas en smittat ut partiklar och någon annan går in dennes utandningsluft så smittar det.

   Radera
 2. Vi kände att vi behövde lite miljöombyte efter all självisolering och åkte till MOS (Mall Of Scandinavia sthlms största labyrint) för lite "avkopplande" shopping i det förhållandevis tomma templet. Det blev en hel del steg. Sedan visade det sig att vi inte noterat var vi ställt bilen, till och med vilket plan vi lämnade den hade vi delade meningar om. 3700 parkeringsplatser på 5 plan att söka igenom, vad göra? Jo, man går ut och och promenerar in samma väg som man tog med bilen in. Det blev en massa extra steg och en del förvånade blickar från andra trafikanter. Nästa gång jag besöker det köptemplet så tar jag ett foto på identifikationen av P-platsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår inte hur man kan åka till MOS när Täby Centrum finns. Samma butiker, samma ägare, samma storlek, 100x lugnare.

   Radera
 3. Hade samma erfarenhet för en månad sedan vid just Ramhultafallet.

  Jag har åkt dit till och från under ca 10 års tid och det har maximalt varit två andra sällskap där samtidigt. Nu fick vi ej plats vid parkeringen ens.

  Men de bästa platserna, som man även får ha för sig själv i hög grad, är ju de som inte direkt skyltas till. Och de finns de många av i Sverige.

  F.ö. skulle jag gissa att omnämnd plats varit med i någon slags utflyktsartikel eller bok nyligen, och att det är därför folk har hittat dit.

  SvaraRadera
 4. Med i Göteborgarnas nya promenadguide. Kan tänka mig att många håller på att avverka alla dessa "promenader" för fullt nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "... 182 tips för promenaden, utflykten och motionsrundan", etc. Neh, Tror inte att folk lyder order på det sättet.

   Sverige är en maskin, som konstrueras och dekonstrueras av politiker. Det är deras jobb, att konstruera maskinen. Att konstruera myndigheter som kan köra oberoende för sitt ansvarsområde.

   Idag kan politikerna luta sig tillbaka och se maskinen operera. Kanske som de tänkt eller inte, men den kör nu på fulla varv, FHM is da shit just nu.

   Löfven vågar inte peta på maskinen, för det är lagbrott. Men som olja i maskineriet finns den svenska consensusen. Ja, vi tar inte beslut förrän alla åtminstone inte är oöverens, vilket förmodligen är Sveriges största styrka. Decentraliserad överens. Verkar vara grejen. Lite som star trek Borg. "You will be assimilated, resistance is futile"

   Radera
 5. Hade nyligen bilen på en sorts service utanför Göteborg, delvis för att få en ursäkt att handla ost i Hallen. Under tiden bilen "servades" tog vi en liten promenad ut i ett tämligen orört naturområde, medförande kaffetermos och lite bakverk. Sittande på en stor sten, mumsande under tystnad, fick jag syn på en råhind som smugit upp på bara 10-12 meters håll. Hon provsmakade på ett granskott, men fick så plötsligt syn på oss. Man kunde riktigt se tankarna under de spetsiga hornen: "Mäh, vad är det där? Oj, det är ju såna där mänskor! Nä fyfan, jag drar!"

  Hann inte ta fram något att fota med, så inga bildbevis tyvärr.

  Den platsen var dock inte speciellt tydligt skyltad. Invigda kan möjligen hitta den längs en enkel väg upp mellan två fula tegelindustriblock inhägnade av taggtråd och säkerhetsgrindar. Ett par gäss huserade i en damm tillhörande en enklare villa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nästan varje gång jag går ut nu för tiden ligger eller står ett eller flera rådjur på gräsmattan. I början skrämde jag i väg dem, men nu orkar jag inte längre, vi betraktar varandra utan åthävor i en tyst överenskommelse att det är ok. Jag undrar varför de valt just min tomt som hemvist.

   Radera
  2. Dom gillar grönsaker så klart.

   Radera
  3. Man får verkligen gratulera, det är oerhört ovanligt att man observerar en råget (vilket det heter) med horn. Det är såvitt jag vet inte många observationer som gjorts kring detta (jag känner bara till en) så det var verkligen synd att du inte hann ta en bild.

   Radera
 6. Så allt detta promotande för TESLA har kanske bara varit för att markera, "säger något om den socioekonomiska bakgrunden" ? No offence!:-)

  SvaraRadera
 7. Vi bor vid en vacker bokskog där kommunen planerar att bygga höghus med exklusiva bostadsrätter. Vore det inte bättre att bygga höghusen på all åkermark som omger staden så att vi kan gå till skog och mark? Nej säger länsstyrelsen, åkermark nära städer ska bevaras.. men varför inte skog?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ena ger mat till människor och finns i begränsad omfattning.

   Radera
 8. Naturområden, soptippen och byggvaruhusen är där det händer just nu.

  SvaraRadera