Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2020-05-03 13:11

Så är bloggläsarnas löner - glöm inte att deklarar

Nedan presenteras fördelningen av bloggläsarnas uppgivna taxerade årsinkomster av tjänst ("lön") antingen 2018 eller 2019 för de som lämnat in årets deklaration. Kom ihåg att i morgon är sista dagen att deklarera om du inte beviljats anstånd!
Dags att deklararera
2771 bloggläsare svarade på hur läget var under coronakrisen, och som ett delsvar fanns årsinkomsten av tjänst (=lön) och näringsverksamhet (=lön från enskild firma).

Medelinkomsten av tjänst var 578 307:- SEK eller 48 192:- SEK per månad. Medianen var något lägre på 513 000:- SEK eller 42 750:- SEK i månaden. Detta kan sättas i relation till en medianlön på 30 900:- SEK i månaden hos svenskarna 2018. Dock är den siffran just lön, medan svarande bloggläsare även omfattar pensioner och personer som inte har lön alls, t ex a-kassa. En dryg procent angav noll i inkomst av tjänst. 2.5% har en månadslön på 100 000:- SEK eller uppåt, högsta årslönen var 15 MSEK, och tre orealistiskt högre svar ströks från undersökningen.
Deklarerad årsinkomst av tjänst/näringsverksamhet 2018 eller 2019.
Glöm nu inte att deklarera. Sista inlämningsdag är i morgon om du inte fått anstånd.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

16 kommentarer:

 1. Kommer kännas riktigt bra ikväll när man äntligen är klar med deklarerandet.
  Grovgörat går väl an men finslipningen, extrakollen etc är fan i mig inte kul.
  Sen vad gäller läsarnas löner är det väl självklart att de har högre lön än snittet? Precis lika självklart som att de är bättre bilförare samt har högre IQ än genomsnittssvensken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Större? Mindre dasar och slappare snippor va? /Torsten "Dåren" Bengtsson

   Radera
  2. Öh, Ben Dover ET al. , håll dig till brännvinet.

   Radera
 2. Intressant att både jag och frun ligger under Blogg-snittet. Vi tycker att vi har ganska goda inkomster.

  Men som man brukar säga. Det är inte på de stora inkomsterna... Vi lever på en av våra löner och sparar resten. Skönt att ha den vanan inne givet osäker framtid (åtminstone för mig själv).

  Har inte deklarerat än. Har inte bestämt mig för om jag ska göra det själv idag och spara några tusenlappar eller låta redovisningsbyrån göra det senare (byråanstånd).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så länge man kan leva på en inkomst har man goda marginaler. Ungefär som hur det var för bloggläsarnas föräldrar (antages bloggläsare är födda 69-79...

   Radera
  2. Samma här, vi tjänar under medianen men sparar lätt ena lönen och jag tycker mig vi lever ett gott liv där vi inte behöver kolla priser.

   Radera
 3. Alla har vi bara ett liv på jorden, ta vara på det. Lev varje dag och spara inte allt till en fin kista.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "sista fracken inga fickor har"

   Radera
  2. "För du kan ingenting ta med dig dit du går"
   https://www.youtube.com/watch?v=NLa3USTgY4c

   Radera
  3. "Finns inga fecker i svepninga" sa alltid farsan, på lätt västgötska.

   Radera
 4. Sen är ju detta med inkomst lite speciellt eller missvisande ibland. För visst kan man ta ut en större månadslön än till brytpunkt i AB. Men det är ju smartare att ta ut resten i aktieutdelning och då skatta mindre. Men det är ju ingen lön!

  SvaraRadera
 5. Hur ser åldersfördelningen ut i undersökningen? Inkomst har ju en stark korrelation med ålder.

  SvaraRadera
 6. [email protected] off topic. Kommer det något smaskigt inlägg om regeringens ransoneringsplaner och vad det kan tänkas innefatta och när?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fanns inga ransoneringsplaner, bara att butikskedjor kan behöva dela på bristvaror för jämnare fördelning.

   Radera
  2. Ja det var det dom kom fram till i dagsläget, men att dom diskuterat ransonering framgår av en intervju i jordbruks aktuellt med statssekreterare Per Callenberg. Om läget blir annorlunda så är det en rimlig åtgärd. Jag har också en bekant som innehar chefsbefattning inom Jordbruksverket som bekräftar att samtal om ransonering ägt rum från myndigheter, men i närtid handlade det om att få ut bidragstagare till enklare lågavlönade arbeten inom den gröna näringarna pga utebliven arbetskraft från utlandet

   Radera