Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-05-29 08:13

Riksdagen säger enhälligt nej till EU:s krisbidragsförslag om 5900 miljarder kronor

EU-kommissionen vill ta ett lån om 5900 miljarder kronor för att köpa välvilja från bidragsberoende medlemsländer, som sedan de rikare EU-länderna ska betala av på via höjd medlemsavgift. Sveriges riksdag säger enhetligt nej och inga partier stöder förslaget som skulle innebära en kostnad på flera hundra miljarder kronor för Sverige att betala tillbaka.
Cecilia Malmström.
EU-kommissionen ("EU:s regering") vill ge stöd till EU-länderna på grund av coronakrisen i ett stöd om 560 miljarder euro eller cirka 5900 miljarder SEK. Större delen ska betalas ut som bidrag, och resten som lån. Pengarna vill EU-kommissionen själva låna upp i EU:s namn, dvs länder som är nettobidragsgivare till EU (likt t ex Sverige, Nederländerna och Tyskland) blir således de som ska betala av dessa 5900 miljarder kronor.

Sveriges riksdag säger enhetligt nej till förslaget, och regeringen kan således inte godkänna detta i ministerrådet ("EU:s senat"). Detta har fått Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström att kalla Sverige för snålt. Den som inte är snål betalar första kronan! Förslagsvis kan väl Malmström avstå hela sin lön till förmån för krispaketet. Hon vill väl inte framstå som snål?

Exakt varför inte de enskilda medlemsländerna själva kan låna upp pengarna och betala tillbaka lånen, och varför länder som Sverige ska vara den som betalar för de övriga är oklart. Antagligen handlar det om att EU vill visa att de fyller någon funktion och köpa sig stöd genom dessa bidrag, som mestadels verkar vara tänkta att betalas ut till samma saker som EU brukar betala, t ex landsbygdsutveckling. Rädslan för protester från de franska bönderna styr i praktiken vart 5900 miljarder kronor ska ta vägen, dvs till länder med mycket jordbruk till skillnad mot de som faktiskt drabbats hårdast av coronakrisen, dvs industriländerna. För folk behöver fortfarande mat på bordet, kris eller ej. Det är industrins produktion som man avstår att köpa.

66 kommentarer:

 1. Kan inte Systembolaget gå in och arrangera stödköp istället. Medelhavsländerna gillar att producera vin och vi gillar att dricka vin - win-win!

  SvaraRadera
 2. Men vänta vad? Det där är ju klassisk vänsterpolitik. Röstar V nej till sånt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej nej, de är alltid någon annan som solidariskt skall betala. De rika. Men det funkar ju inte riktigt i det här fallet då Sverige är de rika, och även V-anhängare inser att utrymmet för sina framtida bidrag kommer att naggas i kanten om EU-bidraget blir verklighet.

   Radera
  2. V är mot överstatligheten. Jag tror att de ganska konsekvent röstat emot sin egen nationella politik när de tycker att saker kan skötas i länderna. Även om man inte sympatiserar med dem i övrigt kan man av detta skäl överväga att rösta på dem i EU-valet.

   Radera
  3. Snyggt där Svinto - med bara tre meningar lyckades du sila och skölja igenom hundratals ledarsidors ordsallad så att bara den väsentliga kärnan blev kvar. :-)

   Radera
  4. Alltså... de här pengarna ska ju bl a gå till solvensstöd till företag. Jag vet inte riktigt om transfereringar till arbetsgivare kan ses som en vänstergrej faktiskt, snarare tvärtom i så fall.

   Radera
  5. Transfereringar från de som har till de som inte har är väl vänstergrej... Nu ska de länder som har betala till de länder som inte har. Sen vad de länderna väljer att lägga pengarna på är ju lite upp till dom. Komemr säkert bli massor med spännande projekt man kan turista och spana på om några år...

   Exempelvis medelhavspolitikers nybyggda fina villor i mångmiljonklassen etc...

   Radera
  6. Skattepengar till företag i kris är alltså en vänstergrej? Who knew!

   Radera
  7. Inte ens vänsterpartiet tydligen...

   Radera
  8. Jag tror vi alla minns stalinisten Bo Lundgren t ex, vilken i sin roll som stålhård revolutionär delade ut miljarder till krisande banker. Den höger-paleo-konservativa Thatcheristen Gudrun Schyman var oerhört kritisk till detta eftersom det var "en vänstergrej".

   https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/bankkrisen-och-bankakuten_GG02N279

   Radera
  9. Oavsett vart pengarna är tänkta att gå i slutänden så skavs det ju bort någon procent här och någon procent där i transfereringskostnader på vägen. Lex politicus.

   Radera
  10. @Ben,
   Det kanske är en modernare variant av löntagarfonderna?
   Du vet när sossarna ville ta ut en avgift av företagen så "löntagarna" kunde köpa upp desamma.

   Radera
 3. Hur mycket har vi betalt till EU netto med ränta sedan vi gick med? 500 miljarder? 1000 miljarder? Så länge vi har en statsskuld så har vi definitionsmässigt lånat pengar för att skänka bort till EUs bidragstagare länder. För vi är "ett rikt land" ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Värre än så - vi är en feministisk STORMAKT!

   Radera
  2. Och vad menar man med ränta i detta sammanhang.. men runt 500 beror ju lite på om man tycker att eu bidrag till sverige ska räknas bort.. Man kan ju vara litre kreativ där såg vi ju vid brexit..

   Radera
  3. @Carmania: Allt är relativt. Vi är rika relativt många andra länder.

   @Peter Andersson: Ja inrikes men sen har vi inget ont av att bedriva handel med diktaturer som förtrycker.

   Radera
 4. Bra gjort av våra politiker.
  De som vill flytta mer makt till Bryssel försöker fullt förståeligt att utnyttja krisen till att öka EU:s makt.

  I sin iver att flytta mer makt till EU missar de att man först måste få ländernas ekonomi och politik att vara mer lika innan man kan räkna den här typen av stöd mellan länder.

  Ta tex Sverige vs Italien som exempel.
  Italien: staten skuldsatt och fattig, privatpersoner rika.
  Sverige: staten välmående, privatpersoner betydligt fattigare.
  Anledningen till skillnaden är den politik vi valt att föra.
  Om den italienska staten mår dåligt bör den räddas av sina egna medborgare, inte svenska staten.
  Medborgare i Sverige har avstått privat förmögenhet och livskvalitet för att vår stat ska ha en bra ekonomi. Hög pensionsålder och höga skatter över tid.
  Dom pengarna ska inte gå till att rädda stater som gått en annan väg och valt att berika sina medborgare isf att bygga en stark stat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och något av de överskuldsatta medelhavsländerna (kommer inte ihåg vilket) har fortfarande en pensionsålder på 55 med vi diskuterar att höjda den från 65 till 79, eftersom deras väljare går man ur huset i protest varje gång deras regeringar vill höja bara lite.

   Radera
  2. Det måste finnas andra sätt att mäta länders rikedom än statens kassa?

   Radera
  3. Jag tror faktiskt att vi har väl så många miljardärer per capita, men det förtar inte din poäng. Mycket av den svenska medelklassen sparutrymme går till skatter.

   Radera
  4. @Peter: Vilket medelhavsland är det? Frankrike är det enda medelhavsland inom EU som ligger på 62 men kommer gradvis att höjas till 67 fram till 2023. Därefter kommer Tjeckien, Ungern och Slovakien med 58-63 år. I Tjeckiens fall förstår jag det. Deras arbetslöshetssiffror är så låga så att dom framstår som science fiction för Sverige. Resten av medelhavsländerna ligger på minst 65 år som pensionsålder för män och minst 62 för kvinnor men det är redan beslutat om en höjning.

   Radera
  5. Tjeckien och Ungern är inte medelhavsländer.

   Radera
  6. Med stigande havsnivåer så vem vet vilka länder som kommer att ha medelhavskust.

   Radera
  7. @Cornu: Uttryckte mig slarvigt. Jag menade egentligen att "....därefter (som lägst pensionsålder) kommer Tjeckien, Ungern, och Slovakien". Jag vet att Ungern inte är ett medelhavsland även om det på Orbans kontor hänger en karta där Ungern sträcker sig ner mot delar av adriatiska havet men även över Slovakien så Fidesz anhängare ser ju sig själva som ett medelhavsland kanske.

   Radera
  8. Hehe, jo Ungern har väl fortfarande en amiral.

   Radera
  9. Du tänker inte på Miklos Horthy? Snubben som lyckades med att bli icke-kunglig statschef i en monarki, och amiral i ett land som inte hade en flotta.

   Radera
  10. @Goofy Det var främst Italien jag tänkte på med sitt nya kvot 100 system.
   Sen är det intressanta pensionsålder/skatter, inte bara nu, utan över tid. Det har som du skriver skett en viss homogenisering iom senaste PIIGS/Greklandskrisen. Men bara för någon höjer skatten till Svensk nivå i morgon så tycker inte jag man kan avkräva hjälp om man haft lägre skattetryck under lång tid dessförinnan.

   Radera
  11. @Putte: Balaton måste försvaras mot främmande makter.

   @Peter: Att en del känner sig utnyttjade i unioner är inget nytt fenomen. Ibland är det till och med så att alla känner sig utnyttjade samtidigt som alla tror att dom har rätt i sak. Så har det väl varit i dom flesta unioner hittills och för det mesta slutar det med upplösning och i värsta fall upplösning genom krig. Vi skulle väl aldrig gått med i en union om vi inte känner för att hjälpa till vid behov. Då kan man hålla sig utanför och istället satsa på handelsavtal med risk för att det blir en sämre deal kontra att vara med i unionen. När vi gick med visste vi ju redan att Italien och Frankrike var med. Men i övrigt är det tråkigt att bekosta någon annans livsstil. Så känner man även som skattebetalare i Sverige och som hyresrättstagare. Alternativet är att flytta till en kommun där nästan alla jobbar och bryta sig loss från Sverige för att slippa betala för kommuner med hög arbetslöshet.

   Radera
  12. @Goofy Utnyttjade... ja, med det här avtalet hade jag känt mig det. Bara för att man är med i unionen ska man automatiskt gå med på den här typen av avtal. Vi är ju , tack och lov, med i en union som tillåter oss att ta egna val.

   Det här sätter fingret på den riktigt svåra frågan framöver för EU. Det som kan bli unionens fall.
   Hur mycket makt och pengar ska läggas på EU nivå och hur mycket får länderna behålla.
   Just nu drar de flesta länder mot mer makt till EU och några få länder i Nordeuropa (plus en massa nationalistpartier) drar åt andra hållet. Retoriken börjar bli giftig. I den här frågan kallas länder snåla, i andra forum är länder/partier EU fientliga om man inte vill putta in mer pengar i potten.

   Radera
 5. Det är väl som vanligt PIGS med statsskuld 95-176% som behöver nu behöver EUs Covid respiratorstöd för att inte totalkrascha. Att man vill ge bidrag är förmodligen för att senare slippa den sedvanliga skuldavskrivningen.

  Men det kan det väl vara värt, vi vill ju alla ha trevligt pittoreska semesterorter att åka till när vi har semester. Lite som en sommarstuga, det är inte gratis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, men tack vare den globala uppvärmningen är ju Östersjön på väg att bli det nya Medelhavet rent tempmässigt - eller åtminstone Mälaren.

   Radera
  2. Dessutom har vi ingen egen kulturell arv i Sverige, hembygdsföreningar är bara tråkiga gamla icke multikulturell människor som gör ingenting nyttigt med deras ideell arbete. Vår verkliga arv måste räddas i Italien :)

   Radera
  3. CIS-normativa hembygdsgårdar är ju ett slags patriarkala befästningar som klänger sig fast vid ett barbariskt förflutet - eller hur det nu var senast jag hörde en feministisk analys i ämnet.

   Radera
  4. Utan EU och Euron så hade det troligen varit betydligt billigare att semestra i sydeuropa.

   Radera
 6. Malmöström? Freudiansk felskrivning i bildtexten?

  SvaraRadera
 7. Snålt och osympatiskt är det ändå. Hela Unionen har drabbats av en fruktansvärd naturkatastrof. Men vissa drabbades extra illa av en slump. I just det här läget är det självklart att vi kraftsamlar en gång för att rädda det som kan räddas. Det är sånt man gör för sina närmaste vänner. Det här är en helt annan sak än sydeuropas tidigare småsnyltande. Nu kommer det till kritan vad vi är för vänner och det kommer påverka vad vi har att vänta den dagen vi behöver hjälp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har krisen verkligen drabbat länderna så ojämlikt då? Visst, vi har kunnat hålla våra restauranger öppna, men Sverige som land lever inte på att sälja mat till varandra, exportindustrin har ju ändå stannat upp rejält.

   Radera
  2. Det osympatiska är att med våld/tvång ta andras pengar, speciellt i kristider då folk behöver pengarna själva som mest.

   Radera
  3. Det här med snålt och osympatiskt måste sättas i sitt perspektiv. Svenska folket har det bättre än 80-90% av världens befolkning. Varför då inte hjälpa alla så mycket vi bara kan? Och då de som har det värst i denna pandemi. Det är inte Europas sydländer. Den saken är klar. Om du Stor Ek då anser att vi ska hjälpa våra bröder och systrar i Europa i första hand, då är du i mina ögon en hycklare som ser skillnad på folk och folk.

   Det EU har förslagit är helt förkastligt och har inte stöd hos majoriteten av EUs medborgare. Är det ändå ok för dig att driva igenom detta? Då är du även odemokratisk av dig.

   Radera
  4. Stor Ek: Vi har redan sett vad vi kan vänta. Exportförbud på, i detta fall, medicinsk utrustning. När det kniper är var och en sig själv närmast. Den politiker som glömmer det blir inte långlivad på taburetten. Och vi var visst inte bättre själva?

   Radera
  5. Hyckleri eller inte så bör vi i första hand skydda det ekosystem vi lever i. Europa är vårt levebröd och en kollaps i sydeuropa kostar oss dyrt på alla plan. Hur räddningsåtgärder ska se ut tänker jag inte spekulera i. Bara att vi helhjärtat tänker försöka hitta lösningar. Nu sitter vi på tvären och tjurar när det behövs beslut.

   Radera
  6. Re Stor Ek
   Du verkar inte ha koll på siffrorna. Sveriges dödstal ligger 6:e värst i världen och inte långt efter sydeuropeiska länder som Italien och Spanien. För tillfället ökar vi mest och med nuvarande trend passerar vi snart dessa länder. Men du menar ändå att vi ska betala till dem?

   Radera
  7. @ Stor EK. AH... så du är en egoist ändå? Dvs vi ska bara hjälpa om vi själva tjänar på det? Ok, då förstår jag dig bättre men då kan du inte säga saker som snålt och osympatiskt. Jag är nämligen helt övertygad om att det är precis de orden som övriga världen kommer säga om oss när vi inte hjälper dem pga att de inte kan ge något tillbaka till oss. Din argumentation håller inte.

   Radera
  8. 1. Lipade ni över hjälpen från Italien när skogen brann för två år sedan?
   2. Om Sverige fortsätter att inte ha kontroll över Covid-19 finns det då inte risk för att Sverige kan behöva stöd från andra EU länder?
   3. Om X alltid säger nej till att hjälpa andra varför skulle andra hjälpa X när X behöver hjälp?

   Nulli secundus

   Radera
  9. Principen är densamma som att man i första hand ser om sin familj och vänner. Låter man någon rasa bara sådär framstår man som snål och osympatisk. Fattiga ifrån långtbortländer fattar också den principen. Iaf de jag pratat med. Att vara Ove Sundberg i Europa blir bistert.

   Radera
  10. @anonymous

   det har varit bra med hjälp från italien och dessutom blev dom fullt betald för deras hjälp!

   https://www.msb.se/RibData/Filer/pdf/27619.pdf

   sidor 24-25...

   Radera
  11. Om man nu måste tvinga av mig tiotusentals kronor, så ger jag hellre det till svältande barn i Afrika än välmående italienare som glider runt på playan.

   Radera
 8. 5900 miljarder på 450 miljoner EU-invånare.

  Det blir över 13 000:- per EU-medborgare att betala. De flesta skulle vara mycket försiktiga innan de satt sprätt på en sådan summa, speciellt om de inte vet var den ska gå.

  Milton Friedman förklarar:
  https://www.youtube.com/watch?v=XsRk9RThGt0

  SvaraRadera
 9. Korrektur: Cecilia är inte Sveriges EU-kommissionär, men hon var fram till 30 november. Sedan dess Ylva Johansson.

  SvaraRadera
 10. Om EU får igenom sitt förslag blir det nog svårare att bryta sig ut ur unionen i framtiden.
  Ja, det verkar som det kan blir en del oförutsedda konsekvenser av att ställa upp som borgenär.
  I synnerhet för sådana som har en helt annan syn på det där med ekonomisk disciplin.

  SvaraRadera
 11. Jodå, visst kommer detta gå igenom.

  SvaraRadera
 12. Helt rätt! Om man antar att det i norra europa bor 100 miljoner personer blir det 59000 kr per person. Som du och jag och alla andra i norra europa ska ge bort till sydeuropa. Fortsätt att vägra detta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du klargjorde detta. Jag läste igenom dokumenten Cornu länkde till och där stod det att stödet skulle vara "Available to all Member States, focus on the most affected countries". Då vet vi att det var lögn! Ja jisses man kan inte lita på dom där EU typerna!

   Radera
 13. Att kalla länder med högre skattetryck rika är helt fel. Se istället på olika lands folks förrmögenhet så blir bilden en helt annan. Nettobidragstagarna Belgien och luxemburg har de rikaste folken . Italien och greklands folk har större förmögenheter än tysklands och Sveriges folk

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju därför vi solidariskt skall betala, hur svårt kan det vara? Högst skatt betalar mest till maffian i Italien, de som tjänar allra mest på EU.

   Lite svinn får man faktiskt räkna med om man vill vara med i spelet.

   Radera
 14. Så att bara se på bnp ger helt fel bild. Tyvärr är det felaktigt den som gäller vid jämförelser. Märkligt att media inte går djupare i analyser

  SvaraRadera
 15. Frankrike är ett av de länder som ska få absolut mest. De har färre döda i corona än Sverige har per capita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt, Frankrike är ett av de få länder med de mest högljudda och mediamedvetana bönderna i världen. En bra och rättvis underhållning som är värd att betala för?

   Som svensk kan man bara småle i mjugg när de stänger ner halva landet. Så meningslöst och väsensfrämmande. Sen kan man ha väldigt roligt åt de som köpt en fransk bil, men det är förstås en helt annan sak.

   Radera
 16. Alla euro länder har en gång i tiden accepterad ett max skuld av 60% av bnp!
  Alla länder som har brytid med det, även tyskland... , ska inte få hjälp.
  Alla som håller reglarna ska få hjälp om det behövs!

  SvaraRadera
 17. Politik handlar om att mjölka medborgarna på pengar och skuldsätta dem. Legaliserad kriminalitet.

  SvaraRadera
 18. EU ger 500 miljarder Euro till UNRWA. Varje år. Sverige är största bidragsgivare dit. Och det här är en engångsföreteelse. Förhoppningsvis. Så kom igen nu lätta på lädret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Perra, ditt påstående är helt orimligt. Du bör göra en sanity check och länka till sanningen. Fake news är bara för idioter.

   Radera
 19. På frågan varför? EU har ju klart och tydligt en hel del sympatier för FNs Agenda2030.

  SvaraRadera
 20. Inför det svenska skattesystemet med samma skattenivåer i resten av EU samt pensionsålder så ska jag fundera på saken.

  SvaraRadera