Cornucopia?

Aktuellt

Hur ska man investera för obligationsbubblans centralbankskrasch?

Låt oss anta att den centralbanksdrivna obligationsbubblan av någon anledning kraschar, utan att centralbankerna kan stoppa det hela. Hur sk...

2020-05-05 08:17

Relativt sett bra svenskt inköpschefsindex - men det blir värre

Swedbanks inköpschefsindex för svensk industri (PMI) var överraskande bra för att vara coronakrisen. Indexet är nämligen fortfarande högre än under finanskrisen och krisen för svensk industri har därmed inte blivit lika djup som då. Inte än. Coronakrisen har än så länge slagit hårdast mot tjänstesektorn än mot industrin, men allt är relativt.
Sågverk i Torsby.
PMI fortsatte att falla till den lägsta nivån sedan recessionens 2009 (PDF). Indexet är dock fortfarande över botten från finanskrisen, men vi är än så länge tidigt i den nuvarande krisen. Antagligen kommer index fortsätta nedåt och framöver slå nya rekord, men liksom konjunkturbarometern bekräftar har coronakrisen än så länge slagit hårdast mot tjänstesektorn

Klen tröst, men alltid något om man anser att glaset är halvfullt.

Anser man att glaset är halvtomt så konstaterar man att det kommer bli värre. Egentligen finns det inga positiva tecken alls i PMI för april. 

Om en dryg timme rapporteras svensk BNP för första kvartalet. Det förväntas vara ganska kassa siffror, men det mesta av coronakrisen hade inte slagit igenom under hela kvartalet så nedgången kommer vara relativt sett mild. För den om har ett halvfullt glas.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

3 kommentarer:

 1. Hmmm... tittar man på delgrafer över produktion, planerad produktion, orderingång, lager och orderstock ser det nattsvart ut och mer i partiet med finanskrisen.

  Det enda som är markant bättre är att sysselsättningen ligger mycket högre. Men det är väl för att det tar tid att säga upp folk i Sverige...

  Sen förstår jag inte... bilden över lager har en spik uppåt. Man får väl inte sålt produkter eller har insatsvaror i lager. Men 2008 krisen finns ingen spik uppåt. Tvärt om minskade lager kraftigt då. Det tycker jag är konstigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Permitteringarna räknas väl sannolikt inte som säkt sysselsättning, själva grundtanken med dessa är ju att brygga över krisen för att trygga sysselsättningen i de bolag som har sunda grundförutsättningar för att bedriva sin verksamhet.

   Radera
  2. Lager inköpt material ökar eftersom inköp av råvaror tar tid att backa på samtidigt som produktionen går snabbare att minska på (kopplat till orderstocken). Att samtidigt leverantörernas lev tider ökar beror på alla restriktioner stället till det med leveranserna. Så att lagren ökar så kraftigt betyder verkligen att produktionen går i botten. Man bygger lager trots att leveranser av råvaror är senare...

   Radera