Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-05-08 09:35

Regeringen ger en halv miljard till mediaföretagen - varför får inte andra branscher riktade stöd?

Regeringen proklamerade under förmiddagen att man ger en halv miljard i riktat stöd till mediaföretagen. Detta trots att man redan garantifinansierar medierna som kallas Public Service. Varför riktas inte miljardstöd till andra krisbranscher än mediaföretagen?
Riksdagen kommer väl hålla med.
Staten ger alltså en halv miljard kronor till vissa privilegierade mediaföretag, trots att medierna borde vara en vinnare på coronakrisen. Dessa företag publicerar i princip samma nyheter, oftast exakt samma via TT, eller omskrivningar av varandras artiklar, och tillför alltså inte något som inte redan det tvångsfinansierade Public Service i form av SVT och SR gör minst lika bra. Och utan att dela ut pengar till ägarna.

Ändå ska just denna bransch få ett riktat stöd.

Varför? Kulturministern säger rent av att efterfrågan på medier är större än någonsin enligt den av medierna masskopierade artikeln från TT. Tvärt om borde alltså mediabranschen inte vara i kris alls.

Var är det riktade stödet till en riktig krisbransch, som t ex hotell- och restaurang? Eller kanske ett stöd till ... ehrm ... sjukvården och samhällets krisberedskap?

Svaret är rimligtvis att regeringen helt enkelt vill fjäska för medierna. Eller ja, rätt media. Den här bloggen kommer förstås inte få ett öre i statsbidrag, trots att reklamintäkterna här minskar på precis samma sätt som för alla andra medier, och trots att antalet läsare är i linje med en mellanstor svensk stads lokaltidning.

Nej, staten tvångsfinansierar redan Public Service, som är rikstäckande och har bra och mycket kompetenta lokalredaktioner i hela landet. Ska övriga medier fjäskas för, så stryk den halva miljarden från Public Service-skatten (förlåt, den obligatoriska avgiften) istället. Svenska folket ska inte behöva skattefinansiera både Public Service och privata mediahus vinster och miljonlöner till mediadirektörer.

Vill svenska folket ha medier är det väl bara att betala för prenumerationerna, det ska inte behöva tas via skattsedeln. Men kommer någon av de medier som får denna halva miljard att kritisera det hela tror ni? Media borde kritisera det hela med argumentet att medias opartiskhet och oberoende riskeras, om de nu inte istället håller käften och bevisar att de nu köps av regeringen.

Ser nu fram emot att varje enskild branschorganisation omedelbart kräver minst en halv miljard i riktat stöd. Mediastödet visar vägen...

Nåja, vi minns riktade krisstöd till enskilda branscher, som tekoindustrin och varven. Man får väl förmoda att media i slutändan kommer gå samma väg som dessa, och att de statliga stöden bara är en bekräftelse på detta.

36 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Har för mig att branschens vinst (pre-corona) summerade till typ press-stödets tidigare storlek. Antar att bolagen som fått och får presstöd ger aktieutdelning till ägarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rimligtvis ska inget presstöd utgå till medier som ger utdelning.

   Radera
  2. Tumme upp, för dryga året sedan uteblev tidningen på söndagar... sedan visade det sig att man inte körde ut dessa i vårt område. Samtidigt ska ju en del av stödet vara distrubutionsstöd. Har nu surnat och tänker avsluta, och som du skriver finner man det mesta hos andra aktörer.

   Radera
  3. Exakt så, Dragholet. Min prenumeration avslutades när de började distribuera per post varpå tidningen som bäst anlände över ett dygn efter utgivningsdag med minst två dagar gamla nyheter. Måndagen var särskilt kul då man fick hela långhelgens tidningar på en gång. Distributionsstödet gick väl till köp av serverdrift för e-tidningen kan tänkas.

   Radera
 3. Finns ingen gräns för hur mycket stöd och bidrag man vräker ut, samtidigt som Riksbanken pumpar ut krediter.

  Som om Venezuela och Zimbabwe vore förebilder vid krishantering.

  SvaraRadera
 4. Glöm inte att just kulturministern (MP) var den som även frontade även det första löftet om en halv miljard i krisstöd - det till kultursektorn, som utlovades redan typ andra veckan i krisen.

  Vi har nu alltså TVÅ löften om en halv miljard vardera, till de redan ekonomiskt stöttade sektorer vars allra främsta uppgift de senaste åren varit att hjälpa MP hålla sig kvar i riksdagen, presskonferensmeddelade av en MP-minister.

  Behöver vi koppla in Sherlock Holmes för att förklara hur detta hänger ihop - eller är ni med ändå? ;-P

  SvaraRadera
 5. Sen har vi ju dom 500 miljarderna som Riksbanken skall stödja företagen med. Detta skall ju för delas av bankerna som efter sedvanlig kreditprövning kan bevilja, mot ränta, eller avslå i vanlig ordning, om jag förstått det rätt.
  Redan krisande företag lär ju knappast vara kreditvärdiga.
  Detta är väl inget annat än ett förtäckt bankstöd??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den svenska modellen har ju tidigare varit att låta bankerna ta förlusterna, och först om banken får problem, så går staten in och tar över ägande och säljer sen ut.

   Nog det bästa man kan göra i ett fraktionellt fiatsystem. Det gör att aktieägare till oskötsamma banker förlorar och man minimerar moral hazard.

   Nu har det istället bli 70-tal med företagsstöd och usel amerikansk krishantering där man vräker ut pengar på allt och alla.

   Tragiskt.

   Radera
  2. Vid finanskrisen -90 fick bankerna 60 miljarder i stöd tror jag det var.
   Ingen fråga om statligt övertagande eller återbetalning där om jag minns rätt.

   Radera
  3. Jaha, vad hände med Nordbanken då?

   Radera
  4. Nordbanken förstatligades väl inte, dom köptes upp av Pk-banken tror jag.

   Radera
  5. Efter att PKbanken köpt upp sin mindre konkurrent Nordbanken och ändrat namn fick man stora problem under finanskrisen i Sverige 1990-1994. De privata ägare som kommit in i samband med sammanslagningen blev utlösta av svenska staten trots att man var på obestånd och bankens värde var högst osäkert. Gota Bank som samtidigt förstatligats slogs samman med Nordbanken. Ägandet övertogs sedan av Bankstödsnämnden och de osäkra fordringarna avsattes till ett nytt statligt bolag, Securum. Under finanskrisen gång mottog man som statens egen bank huvuddelen av det utbetalade bankstödet på cirka 65 miljarder svenska kronor.

   Radera
  6. Så var det kanske, ja. Låter påläst om man kopierar Wikipedia.

   Radera
 6. Man biter inte den hand som föder en, dvs föd den du inte vill skall bita dig :)

  SvaraRadera
 7. Nu med alla dessa stöd (är redan kritisk till presstödet) borde man inte få kräva att medierna då inte låser sina "samhällskritiska" artiklar så att vi som faktiskt betalar för det via dessa bidrag får möjligheten att ta till oss denna informationen...

  man kräver ju att bolag inte får ge utdelning ifall de permitterar så ett motkrav borde ju inte vara omöjligt

  SvaraRadera
 8. Instämmer - bästa sätt att undvika kritiska frågor och eventuella granskningar. Förmodligen därför vi aldrig får några nya "De tre O:na" . Snarare tvärtom.

  SvaraRadera
 9. Det är klart man hjälper sina kompisar när de har det tufft, speciellt när det inte är ens egna pengar som används.

  SvaraRadera
 10. Hm, kan det finnas ett samband med att Schibsted annonserade ett rejält sparkrav i veckan?

  SvaraRadera
 11. Här kommer det symbiotiska förhållandet mellan politikerna och mediaredaktionerna i öppen dager. Ni levererar en s.k."nyhetsvärdering" som innebär att våra profilfrågor får massivt mediautrymme och vi tillhandahåller tillgång till skattebetalarnas inbetalningar till staten i form av "riktat stöd".

  Den strukturomvandling som ligger i korten vad gäller media borde naturligtvis istället uppmuntras. Folk kommer alltid att vara beredda att betala för journalistik som upplevs som angelägen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mediakorporativism.

   Svenska vänsterjournalister ser fascism överallt, men tydligen inte den de själva deltar i.

   Radera
 12. Tack Lars för att du levererar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, märkligt att media inte ens dryftar eventuellt beroende och lojaliter mot staten. Man biter inte handen som föder.

   Radera
 13. "trots att medierna borde vara en vinnare på coronakrisen" - dock är ju annonsmarknaden svårt drabbad av corona.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men du kan ju bara sälja till de geriatriska i pressen?

   Radera
 14. Bra att ifrågasätta!Elon gjorde typ samma för nu snart 2 år sedan,men det är väl glömt av massan.

  SvaraRadera
 15. O.T.

  Tyska författningsdomstolen har kanske i det tysta gjort en egen brexit.

  "For what the panel of German jurists did was claim the right of national courts to decide when European law overrules local law, and when it doesn’t. That challenges the supremacy of the Luxembourg-based European Court of Justice (ECJ) and sets a precedent for future challenges by Eurosceptics across the bloc."

  Citatet hämtat från denna artikeln:
  https://uk.reuters.com/article/us-ecb-policy-germany-eu-analysis/our-way-or-no-way-german-ecb-ruling-rocks-eu-foundations-idUKKBN22I1PZ

  Är det inte spännande tider vi lever i?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det är ju svårt, alla eu medlemmar som har euro har godkännt at hålla sig till 60% skuld av BNP, grekland har fuskat rakt från början andra medelhavsländer har också fått lågt ränta genom euro, hushåller ett land som sverige och tyskland göra men måste endå betala notan när vissa lever över sina förhållanden och inte behöver göra pensionsreform pga billigt pengar är det fel. Privat har flest länder som i förra tiden fick betala höga räntor rikare befolkning än sverige eller tyskland.

   Radera
 16. Får väl se vad som händer med A-kassorna. De töms tydligen fort om de vart misskötta under de bra åren. Har svårt att se att regeringen inte skulle gå in med pengar i LO vid behov.

  Exempel Sveriges Ingenjörer, som skryter om att "alla" deras medlemmar har jobb, beslutade om "nyemission" då de inte har täckning för de ökade kostnaderna för inkomstförsäkringen.

  https://www.ingenjoren.se/2020/05/05/nu-foreslas-hojd-avgift-for-inkomstforsakringen/

  SvaraRadera
 17. Vi sade upp papperstidningen för ca fem år sedan men började prenumerera igen när vi flyttade till en mini herrgård från ca 1860 då en gammaldags tidning liksom hör till som inredningsdetalj.

  SvaraRadera
 18. Vet någon exakt vilka massmedier som får stödet, bra att veta så att man kan bojkotta dem. De kommer förmodligen inte att granska "makten" särskilt kritiskt, om de nu någonsin gjort det...

  SvaraRadera
 19. Man lägger naturligtvis pengar där man har nytta av det. Helt naturligt beteende.

  SvaraRadera