Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-05-16 09:50

Positivt avslut på negativ börsvecka

Börsveckan som gick var för Stockholmsbörsens del den sämsta veckan sedan börskraschen på coronakrisen. Veckan avslutades dock positivt över i princip hela linjen av index.
Veckochart OMXSPI och S&P-500.
Veckan innebar en nedgång på -4.45% för OMXS30 och -4.14% för Stockholmsbörsens bredare index OMXSPI. Det är den sämsta veckan sedan börskraschen i mars, men bjöd på en ordentlig återhämtning mot slutet och kunde annars slutat betydligt mörkare.

Generellt kan man väl säga att stödområdena höll för börserna den här gången och i princip samtliga index gick upp på fredagen. Enda undantagen bland de index jag följer var kinesiska och då med marginella nedgångar om -0.14% för Hang Seng och -0.07% för SSE Composite.

Sverige var ingalunda ensamma med en ordentligt negativ vecka. Tyska DAX föll 4.03% och franska CAC 40 rasade rejält med -5.98%.

Svenska kronan försvagades något under veckan, men inget dramatiskt. Guldet avslutade veckan på 552:96 SEK per gram och nära veckohögsta och nära prisrekordet på cirka 560:- SEK per gram. Detta senare kan tala för att oron är tillbaka, även om veckan slutade relativt sett muntert.

Inför nästa vecka återstår att se om stöden kommer testas igen, eller om det nu är fortsatt uppåt som gäller.

God morgon!
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

8 kommentarer:

 1. Silver gick starkt igår, och många av bolagen > 10%.

  Eftersom t ex koppar inte rusade så är nog inte pga inflationsförväntningar utan snarare pga eftersläpning mot guldet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är det som gör att du tror på ett samband mellan guld och silver?
   Tittar man på silver så är det oförändrat på 5 års sikt (USD).
   Guldet är upp 43% samma period (USD).
   Kopparpriset är ner 20% 5Y USD.

   Radera
  2. Eftersom silver har ett inslag av monetär metall så är det rimligt att det hamnar mellan guld och koppar.

   Vid deflation som vi ser nu så ska silver tappa relativt guldet, för att sedan ta igen en del i den inflationära fasen. Ratiot guld/silver är en bra indikator att mäta rädslan och riskaptiten hos marknaden.

   En komplicerande faktor är att silver ofta är en liten biprodukt vid gruvor som bryter bly, zink, koppar och guld. Dessa producenter kan nöja sig med 10 USD per oz via t ex en stream.

   Radera
  3. Håller med gällande koppar, silver, guld, utbud efterfrågan etc.
   Men att silver går upp igår på deflation går ju tvärtemot dina/mineralgubbarnas teorier.

   Radera
  4. Guld/silver-ratiot har ju nått extrema nivåer senaste 2-3 månaderna, upp mot 110-120. Inte alls konstigt att silver stärks och rekylerar upp så att ratiot går ner under 100, trots att vi är i en deflationär miljö.

   Radera
  5. Verkar ju väldigt enkelt att handla silver- och guld då allt vet vad som väntar i framtiden. Inte helt olik aktie- och obligationsmarknaden :)

   Radera
  6. Inget som jag har påstått iaf, jag ger en möjlig förklaring i efterhand. Äger en del silverbolag men sålde ca 50% av dem för 1-2 veckor sedan och satte i mer säkra guldbolag, så det hade ju varit klokare att sälja igår kl 21.45.

   Men om inte guld och dess bolag går bättre än det mesta 2020 och framåt så förstår jag inte när det ska ske. Tjurmarknaden är här och det har jag sagt länge.

   Radera
 2. Undrar om det inte blir ett ytterligare test av 600 motståndet. Verkar som börsen är i limbo där det inte finns tillräcklig fundamenta för att dra upp den över 600 men tillräckligt med hopp för att den inte ska bryta 575 stödet

  SvaraRadera