Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-05-24 19:16

Positivt att länder stänger gränsen för svenskar

En del kan inte bestämma sig. Först kritiserar man Sverige för att följa grundlagen och tillämpa viss frivillighet i åtgärder mot corona, och vill ha hårdare tag. Sedan klagar man nu över att andra länder inte tänker acceptera svenska resenärer och ha gränsen stängd mot Sverige eller svenskar. Men det är ju exakt den typ av hårdare tvångsåtgärder ni vill ha, således måste det vara positivt att andra länder inte tänker acceptera svenskar.
Öresundsbron.
Om nu inte syftet är att kritisera Sverige oavsett vad, så måste det vara positivt att t ex Cypern och Danmark inte avser att tillåta resenärer från Sverige. Därmed minskar ju risken att svenskar smittas utomlands och tar hem och sprider sjukdomen igen.

Detta är ju precis den form av tvångsåtgärder som så många har önskat sig. Det är väl bara att hoppas att alla länder stänger gränserna för svenska resenärer så landet kan isoleras och inte få in nya fall av coronasmitta utifrån?

Särskilt kritiska Öresundsbor bör väl vara extra glada om Danmark hjälper till att skydda Skåne genom att hålla gränsen stängd? Eller skulle bara de önskade hårdare åtgärderna gälla någon annan?

Så bestäm er - klagar ni på att svensk coronahantering varit för mjäkig och följt svensk grundlag ska ni hylla att andra länder stänger gränserna för svenskar. Fast det viktiga är kanske att klaga på Sverige?

59 kommentarer:

 1. Jag har inte klagat.

  Det säger ju sig självt att om vi ensamt satsat på flockimmunitet medan andra länder satsat på att "svälta ihjäl" viruset så får vi ju finnas oss i en särbehandling.

  Ska bli intressant om det blossar upp igen på kontinenten.
  Frågan är om de då kommer att skylla detta på Sveries avvikande strategi?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om de öppnar för Sverige så..

   Radera
  2. Eller om Sverige blir portade från EU parlamentet?

   Det skulle inte förvåna mig om ett eller annat land åtminstone ventilerar frågan.

   Radera
  3. Det vore glädjande

   Radera
  4. Ventilera, intressant ordval. Men ang uppblossande igen så borde det nu finnas medel för kontaktspårning vilket borde kunna underlätta.

   Radera
 2. Är väl klart det gäller någon annan. Sen så verkar det ju inte vara så stor skillnad, det är ju enligt uppgift från högsta ort ok att åka 40 mil för att besöka sina föräldrar i UK. Det skulle ju inte vara olagligt här men inte rekommenderas.. Och i praktiken tror jag största skillnaden är att man har öppet på uteställen med servereringstillstånd. Alkohol och bra omdöme är ju inte alltid förenligt..

  SvaraRadera
 3. De som klagar är väl de som hävdas att Sveriges strategi är ett verk av genier som omvärlden beundrar.
  Jag som varit kritisk säger bara: Vad var det jag sa...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men de flesta har ju samma mål.. flatten the curve. Något enstaka land har haft en uttalad ambition att bli av med corona. Men för de flesta så handlar det om att vården ska orka med, och det är nog tungt men förefaller ju inte helt ohanterligt i Sverige. Och vad är annars alternativet köra karantän tills det finns vaccin?

   Radera
  2. Nej. De flesta länder strävar efter att utrota viruset genom nedstängning, smittspårning och karantän. Att låta naturen ha sin gång och vänta på flockimmunitet är kanske den svenska strategin, eller så har vi bara inte den kompetens som krävs för något annat.

   Radera
  3. De enda jag hört som haft det som uttalad strategi är UK. Och om det är målet varför slutar man med lockdown man minskat smittspridning till en 1/3 i tex Spanien.. borde man inte fortsätta tills man inte haft några nya fall i 14 dagar eller så.. och sen bara öppna gränserna för de som har haft samma strategi med framgång.

   Radera
  4. Den svenska strategin är att balansera smittspridning med personlig frihet och samhällets behov, vilket jag tycker är rimligt - Det kommer en dag efter SARS-CoV-2 också...

   "Resten av världen" har mest följt sina känslor (alt. jobbat utifrån sina förutsättningar) till stor bekostnad av medborgarnas frihet och framförallt samhällets behov.

   Men det är egentligen fullständigt meningslöst att ha denna konversationen nu eftersom vi fortfarande är mitt i detta, vad sägs om att vi skjuter upp detta till efter stormen lagt sig och världen är BAU? Det ska bli mycket spännande att se utredningarna av de olika tillvägagångssätten.

   Radera
 4. Bra för Sverige och svensk ekonomi om vi stannar hemma och turistar i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte bra för Sverige och svensk ekonomi att utländska turister inte kan eller vill komma hit. Turismen i Sverige omsatte 337 miljarder kronor 2018, varav utländska turister stod för 144 miljarder kronor. Typ hälften alltså. I bästa fall blir det +/- noll.

   Radera
  2. +/- noll eller t.o.m. lite minus tycker jag låter som ett bra utfall, med tanke på omständigheterna. Det har ju redan blossat upp i Kina igen efter deras lättnade regler så min misstanke är att det kommer se precis likadant ut överallt. Den som lever får se.

   Radera
  3. Försäljningen av husbilar och husvagnar ökar, XXL säljer campingutrustning och liknande som aldrig förr, bygghandeln säljer bra, någonting måste folk spendera sina pengar på.

   Radera
 5. Jag har sett minst 20 danskreggade bilar i Kristianstadtrakten så danskarna borde konsekvent förbjuda sina egna invånare att besöka Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Danskar är ju inte sjuka, så de kan ju inte bli smittade om de besöker Sverige. Vetduväl.

   Radera
  2. Danskar kan bara bli smittade av svenskar om svenskarna besöker Danmark.

   Nej, det hela handlar om politisk populism och peka finger på någon annan.

   Radera
  3. +1 , en mer oroväckande observation är att Corona betraktas som ett Stockholmsproblem, det är mer än fullt på köpcentrum, restauranger, känns som folk slappnar av nu.

   Radera
  4. https://www.sydsvenskan.se/2020-05-24/timslanga-koer-pa-oresundsbron-ikvall
   Låt danskarna åka hem...

   Radera
 6. För övrigt så tänkte danskarna låta badvattnet flöda fritt i 5 dygn rakt ut i Öresund, det är nu framflyttat till oktober. Som bekant så finns viruset i avföring så hur tänkte de här?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur tänker Sverige.

   https://www.nsk.se/2020/05/24/skanskt-avloppsvatten-rinner-ut-i-oresund/

   Radera
 7. Det är möjligt att det skulle kunna gå att svälta ut viruset men så pass spritt som det är globalt nu känns det försent. Istället kan vi kanske, likt spanska sjukan, vänta oss en andra och kanske tredje våg i höst/vinter.

  I så fall killgissar jag det är bättre att riva av så mycket som möjligt nu på sommaren när man kan vara ute, D-vitamin-nivåerna är höga och det inte finns en massa andra influensor som går samtidigt.

  Å andra sidan kanske Oxford/AstraZeneca eller nån annan lyckas leverera en miljard vaccin-doser i höst men jag vet inte hur troligt det är.

  Vi får se var det landar om ett år eller så men just nu tycker jag Folkhälsomyndigheten och Sverige ändå gör ett bra jobb, om något kunde väl beredskapen varit bättre men det har ju varit nedprioriterat i decennier.

  Jävligt tröttsamt med allt gnäll från alla håll och kanter. I Sverige verkar det vara ytterhögern och i USA/UK yttervänstern som gnäller mest, kan kanske ha att göra med att man är i opposition och vill tycka allt regimerna gör är dåligt.

  SvaraRadera
 8. Det verkar ju glappa i huvudet på socialministern. Hon kritiserar Cypern samtidigt som UD avråder från resor till och med 15 juli.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju också jävligt svårt för svenskar att hinna till Cypern på 1,5 timme hemifrån.

   Det går ju liksom inte att bara plocka russinen ur kakan. Nu valde vi ju en väg med inte så mycket nedstängning som grannländerna och risken har ju alltid funnits att den linjen skulle ge fler fall i det korta perspektivet och kanske också i det medellånga.

   Sen sjunker ju antalet sjuka stadigt här också. Vi väl hoppas att det beror på någon form av immunitet och inte bara för att svenskarna lärt sig tvätta händerna senare än i övriga Europa.

   Nationell skadeglädje är ju inte så pk, men tänk om Norge får börja om med sin lock-down pga aningslösa solresenärer...

   Radera
 9. Varför diskuteras hela tiden om strategin är rätt eller fel? Istället bör man diskutera om BESLUTET om strategin är rätt. Där menar jag, att även om det visar sig att Sverige är en relattivvinnare när vi går ut ur COVID-19, så har själva BESLUTET varit fel. Man har tagit en högre risk med ett virus som man visste extremt lite om när beslut togs. När man inte vet, ska man ta det säkra före det osäkra.

  SvaraRadera
 10. Regeringens resonemang hänger inte ihop.
  Först säger man att ingen svensk får åka längre än två timmars resväg hemifrån.
  Sedan klagar man högljutt om att samma svenskar inte får semestra utomlands, att det är olaglig diskriminering osv.

  OK, hur många svenskar kommer på utlandssemester med mindre än två timmars färdväg hemifrån?

  SvaraRadera
 11. Du tror inte det är två olika grupper med två olika agendor som hörs vid olika tillfällen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart vet Lars det, men då hade det ju inte blivit något inlägg. Vi kan väl kalla det halmgubbarnas inbördeskrig, Cornucopia edition.

   Radera
 12. Har aldrig stött på den "ni" som inlägget vänder sig till. De som är sura över att de inte får åka till Cypern är de som gjorde vågen för Tegnell & Co. De mindre entusiastiska säger "vad var det jag sa" och har full förståelse för att andra länder inte vill ha besökare från länder med ner spridd smitta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis min tanke när jag läste första stycket.

   Radera
 13. Det känns som att det är en minoritet som klagar? I princip alla jag pratat med är väldigt tacksamma för den frihet vi har i Sverige. En frihet som är långt ifrån självklar i globalt perspektiv.

  Själv anser jag att vi kan vara stolta över att hanteringen av den här pandemin utgår från bästa tillgänglig kunskap. Här håller vi huvudet kallt, medan många andra länder faller för populism.

  Sedan kommer självklart inte alla beslut vara rätt. Den svenska beredskapen kan också med rätta kritiseras. Men betänk också att den perfekta krishanteringen inte existerar. Eftersom all information inte är känd förrän i utvärderingen efteråt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det alltid. De som skriker högst är inte varken i majoritet eller har rätt. De är fiskmåsar.

   Radera
  2. Det är så som det är i en Demokratur

   Radera
 14. Vilka är det som klagar på Cypern?

  Det är väl snarare klag på Sverige och att vi har tillåtits blivit en sådan smitthärd att andra länder måste blockera just oss från att komma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smitthärd.. fru att ju inte dramatiska skillnader. Har inte kollat statistik på ett tag och måste säga att en hel del länder har förvånande i låga tal på nya fall. Men tex Danmark ligger ju inte så mycket före Sverige där, med skillnad i folkmängd tagen i beaktande. Nu är ju antagligen verkligheten sämre, tror Danmark testar fler än Sverige..

   Radera
 15. Öppnar in DK gränsen för svenskar från och med imorgon? Finns det någon hemsida med samlad information för vad som gäller inom EU?

  SvaraRadera
 16. Inte förvånad, är van att Sverige missköter sig, är det inte för coronan så är det för brottsligheten i Sverige man behöver stänga gränsen mot Sverige för.

  SvaraRadera
 17. Jag förstår inte. Att klaga på att andra länder stänger för svenska resenärer är väl inte att "kritisera Sverige oavsett vad". Det är väl snarare att försvara Sverige. Ställer samma fråga som DenDumme härovan. Kanske bloggaren syftar på några kommentarer på hans blogg?

  SvaraRadera
 18. Tycker vi ska stänga av danskarna som vill köra sina bilar till Bornholm genom Sverige. Så mycket bajs som dom släpper ut i havet måste ju tyda på problem med hygienen.

  SvaraRadera
 19. Rätt eller fel?(vem hävdar sig ha den kompetensen här inne, mer än nån som klagar?)Sverige var följde inte strömmen och blev stigmatiserade, precis som det fungerar på individnivå eller företag emellan.
  Intressant civilisatoriskt studium.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm.. det verkar snarare att Sverige, som vanligt, utifrån sett, betraktas som ett försökslabb, med tio miljoner försökskaniner...

   Radera
  2. En del andra länders myndigheter har ju legat närmare sverige i sina rekomendationer men politiker har valt att göra annorlunda.. Jag tycker nog att det i stort är bra att lyssna på de experter man har.

   Radera
 20. 23 maj 2020:

  Sverige: 73 döda (totalt 4029)
  Finland: 0 döda. (totalt 306)
  Norge:. 0 döda. (totalt 235)
  Danmark: 0 döda. (totalt 561)
  Island: 0 döda. (totalt 11)

  Nu är det väl inte bara för corona som våra grannar tittar på oss med skräckblandad förundran, men jag förstår nog att de inte vill ha in oss just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antal döda är väl ett av de minst intresanta siffrorna att titta på om man ska avgöra om man ska öppna gränser eller inte. Det visar på lite sikt om man inte klarar av att diagnostisera nya fall, men annars är det väl det som är intresant för att avgöra smmitspridningen hur många nya som smittas, det ger ju förvisso också lite förskjutning men bara någon vecka. Om man nu har som mål att utrota viruset så öppnar man ju bara mot länder som inte haft nya fall på 14dagar när efter man själv har lyckats. Jag tror ju inte riktigt på det men håller med om att om man lyckas med det i andra länder så bör man så klart inte sabba det genom att öppna för sverige. Det skulle ju kunna leda till att vi får en jobbig period att ta itu med sen, men som man hanterar det i USA så kommer man i såfall behöva behålla reseförbud dit länge.. Vi kanske kan leva med att vara ensamma i europa att tillåta turister från US.

   För att lösa resor borde det räcka med att kräva en försäkring som täcker hemtransport (eller kanske karantän) utanför reguljär flyg om man insjuknar och tester med snabbt svar vid boarding för att undvika spridnig under flygningen.

   Det borde ju för övrigt fungera för alla sammankomster att de är ok om man kan testa.

   Radera
 21. Det skall bli synnerligen intressant när/om en undersökningskommission får granska Sveriges pandemiberedskap och -hantering. En sak kan vi dock vara säkra på: Alla kommer att skylla på någon annan!

  SvaraRadera
 22. Som jag förstår det är det främst de stora dödstalet på äldre som är under nån slags vård/boende som den stora svenska dödstalet härkommer ifrån, INTE gemene man ute i landet där är det ungefärligt lika andra länder.
  Däremot tycker jag att det är lustigt att inte alla som bor på boende vid de här laget redan varit smittade för länge sedan med tanke på att vårdpersonal förutom på sjukhus ej använder eller har använt skyddsmasker.

  SvaraRadera
 23. Tycker det är ganska rimligt att de länder som tror sig ha läget under kontroll inte vill ha in folk från ställen med mer utbredd smitta. Jag känner mig absolut inte diskriminerad för det, trots att utrikesministern använder just det ordet i sin politiska retorik.

  Har redan ställt in en resa i Oktober som kanske kommer att tillåtas eller kunna genomföras. Anledningen är att den duktiga destinationen kan förvänta sig en andra våg till hösten, och jag vill inte bli fast i någon lockdown i utlandet. I bästa fall får jag tillbaka insatsen 14k, beror lite på omständigheterna, annars så gråter jag inte över det.

  Enklast är att se pandemin som en process som ett land måste gå igenom, för vissa tar det längre tid medan andra tar sig igenom det snabbare, vissa lyckas ha kontroll på det, vissa tar i för mycket, medan andra inte ens har möjlighet att försöka kontrollera förloppet. Och alla befinner sig nu i olika faser av förloppet, och alla gör sina misstag. Misstagen skall man förstås analysera och sätta in insatser för så att man kan göra det bättre nästa pandemi som med 100% sannolikhet kommer. Har man inte förberett sig så gör man naturligtvis en massa misstag när man försöker improvisera fram något under resans gång.


  SvaraRadera
 24. Ganska självklart att de länder som stängt ner och har god kontroll på smittan inte vill ha besökare från länder som inte har det. Hur förklara för sina medborgare att det är ok. att släppa in en massa Svenskar som inte gjort några uppoffringar (lockdown) under pandemin och inte verkar ha koll på smittspridning inkl.totalt felaktiga antaganden från myndigheter om antal som varit smittade etc.

  SvaraRadera
 25. Tycker det är ganska bisarrt att flera här tycker svenska myndigheter hanterat pandemin bra. Dödstal och främst antal personer inlagda på intensivvård förskräcker jämfört med grannländerna. Och redan stora vårdköer växer pga belastningen. Och det tycks fortsätta.Om Sverige gjort det bra vad säger vi då om grannländerna?.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det motiverar inte att man låser in friska människor. Aldrig.

   Radera
  2. Utifrån förutsättningarna har det i stort gått ok tycker jag. Är en myndighet inte förberedd och har kapacitet så är det kanske inte bara deras fel, utan politikerna som borde ha gjort något långt innan. Politikerna är ju trots allt samhällsbyggarna, och här har de missat att bygga upp en maskin tillräckligt kraftfull för att hantera en pandemi fullt ut. Vill man dra det ännu ett steg så kan man säga att det ditt och mitt fel, som inte vill betala nog med skatt. Politiker känner av det och agerar därefter.

   Radera
  3. Tror inte man kan jämföra över länder så enkelt. Sthlm har ju en helt annan smitta initialt pga sportlov vecka 9 jämfört med övriga Sverige. Det och grupper som rest in från smitthärdar gjorde att man inte kan avgöra om det är strategin som sådan eller andra faktorer som bidragit mer. Jämför Skåne och Danmark.

   Sen tycker jag FHM snack om att "vi har misslyckats" på äldreboenden samtidigt som "man kommer alltid få in smittan på äldreboenden" klingar lite falskt. Hur hade de tänkt att större samhällsspridning som sker pga lösare restriktioner inte skall bidra till mer smitta på äldreboenden. Tycker inte att det känns logiskt med hur de formulerar sig runt det problemet.

   Sen återstår det lång tid av pandemin och de som kommer med glasklara analyser redan nu har missat både en och tre saker att ta med i beräkningen.

   Radera
  4. Tja inget svar på i vilket avseende svenska myndigheter (inkluderat regering) gjort detta bra. De "22 forskarna" tycker det inte iaf. Det finns en tes om att vi gör det bra jämfört med grannländerna eftersom vi då åkommer klara 2:a vågen. Det kan vi glömma. Grannländerna har en mkt mer omfattande smittspårning och testning så den vågen blir lätt att kväsa.. Är rädd att i Sverige får vi ett långdraget förlopp som kommer slå hårt om inget görs. Inte bara mot turistnäringen utan hela ekonomin.

   Radera
  5. Gisecke säger att det spelar ingen roll vad vi gör, alla kommer bli smittade i alla fall.

   Radera
  6. Giesecke är ganska kul och tvärsäker pensionär. Han har visst glömt att det snart finns vaccin.

   Radera
  7. @Bengt, när kommer det där vaccinet då? Du verkar tvärsäker på snart och att det fungerar tillfredställande. Vad betyder snart?

   Radera
 26. Åkte Sthlm-Skåne ToR i helgen. Norska, Tyska, Danska och Holländska bilar på vägarna. De har knappast varit här i flera månader. Danskar som tränar tennis i Sverige(Malmö) åker fram och tillbaks flera ggr per vecka. Inga problem. Har dansk granne i Skåne som åker fram och tillbaks flera ggr i veckan till Danmark och hämtar överblivna torggrönsaker till sina hobbydjur. Inga problem där heller. Trafik in i Sverige verkar gå bra. På danska sidan är det annan koll tydligen. Svenskar släpps inte in utan anledning? Våra pratkvarnar till myndigheter verkar bara var just pratkvarnar.

  SvaraRadera
 27. Fick just veta att vi inte kan göra tjänsteresor (=nödvändiga resor) till Danmark, trots att Damnark släpper in oss, pga att företagsförsäkringen inte gäller till länder UD avråder resa till. Och det är alla länder fram till 15/7.
  Kan förstå att Afganistan eller Syrien ses som problemländer map försäkring, men Danmark som har många färre Covid-19 fall än Sverige...

  SvaraRadera