Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-05-24 16:20

Positiv avslutning på positiv börsvecka

Veckan som gick bjöd på ännu en börsuppgång efter den förra veckan, som var negativ. Börserna i USA slutade på plus under fredagen, även om handeln i Europa låg runt nollan.
Veckochart S&P-500 och OMXSPI.
Den uppåtgående trenden i rekylen efter coronakraschen i mars håller alltså i sig med förnyad styrka efter förra veckans paus. Amerikanska S&P-500 gick +3.20%, tyska DAX +5.82% och svenska OMXSPI +4.76%. Stöden som testades förra veckan har hållit och nu testas eventuella motstånd på uppsidan.

Samtidigt rörde sig förstås valutorna.

EURSEK gick -0.50% och USDSEK -1.77%, så svenska kronan stärktes vilket minskade uppgångarna utomlands något för den som har sina levnadsomkostnader i SEK.

Guldpriset i SEK per gram föll tillbaka och gick -2.43% för att stänga veckan på knappt 540:- SEK per gram.

De högavlönade prognosmakarna och analytikerna är förstås inte överens om glaset är halvfullt eller halvtomt, en mycket tyder på att folk helt enkelt tröttnar på coronakrisen och makthavarnas prat om att öppna upp är av nödvändighet för att inte tappa i popularitet. Av samma populistiska skäl som man stängde ner öppnar man således upp framöver. Det har inte så mycket med verkligheten att göra åt något håll. Ungefär som börserna alltså, som fortfarande verkar utgå från att coronakrisen bara var en tillfällig parentes utan långvariga effekter på företagen. Åtminstone inte de som ingår i index...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar