Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-05-08 08:09

Pandemin en chans för S att ge Sverige EU:s lägsta arbetslöshet?

En läsare påtalade att äntligen finns det en chans för Socialdemokraterna och Stefan Löfven (S) att nå sin utlovade ambition om att Sverige ska få EU:s lägsta arbetslöshet. Den chansen stavas coronapandemin
Äntligen!
Förvisso kommer denna lägsta arbetslöshet i EU landa någonstans mellan 9% och 15%, men chansen finns alltså att regeringen och Sverige alltså blir så bäst att vi får lägst arbetslöshet i hela unionen.

Fast det är förstås bara en chans.

Och permitterade räknas ju inte som arbetslösa, även om staten betalar större delen av lönen, så framöver kanske vi gör om det svenska systemet - man får bli permitterad i väntan på att man får ett nytt jobb, och således inte arbetslös. 0% arbetslöshet väntar, bara vi kan anställa alla i något statligt jobb och sedan permittera dem direkt. Något att ta till sig för regeringen.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

16 kommentarer:

 1. Känns väl lite typiskt vänster: Det spelar ingen roll hur man har det, bara de andra inte har det bättre!

  SvaraRadera
 2. Jag trodde det här med Europas lägsta arbetslöshet bara var en ambitiion från sosseriet, inte ett mål?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och vad är ambitioner och mål värda egentligen utan tydliga, identifierbara, vägvisande delar som leder till framgången. Jag tycker ofta det inom politiken tycks vara viktigare att sätta upp mål än att konkretisera vägen till målet, som alltid kommer vara det viktigaste jobbet att göra. Det är fel att sätta upp mål utan att visa en tydlig väg dit och när det pratas om mål utan utvecklingar om hur man tänkt sig komma dit kan man sluta lyssna direkt. Tror inte planen som inte fanns var en pandemi.

   Radera
  2. Det är väl samma sak med en strategi? M.h.t. FHM. Utan en tydlig väg för att uppfylla strategin är det inget annat än önsketänkande. Precis som "arbetslöshetsambitionen".

   Radera
  3. De mål och ambitioner för det socialdemokratiska partiet som i denna diskussion avses fastställs av partikongress och ej av partiledare oavsett man sitter i regeringsställning eller ej. Partiledarens uppgift består därmed i att kommunicera denna av partiet antagna politik som uttrycks och identifieras i partiets antagna program.
   Möjligheten för en socialdemokratisk Statsminister att förverkliga sådant program är ytterst beroende av mandatfördelningen i den Riksdag som vart fjärde år genom fria demokratiska val tillsätts av landets röstberättigade befolkning.
   En socialdemokratiskt ledd minoritetsregering kommer att givet Riksdagens sammansättning ha föga utsikt fullständigt förverkliga sitt partiprogram. ... Senast detta var möjligt var för cirka 50 år sedan.

   Radera
  4. Chief Karlsson: Bla,bla, bla - Jada,Jada, Jada. Mycket snack och ingen verkstad. Svenska politiker. Inga handlingens män precis.

   Radera
  5. M. Ström: Om Du i stället presenterat en replik med någon form av substans hade det kanske funnits anledning att besvara den ...

   Radera
 3. Att Europas lägsta arbetslöshet kan bli något som hamnar mellan 9 och 15 procent låter mer som en risk än en chans... Lite som gammal bredbandsreklam - "Du får upp till 50 megabit, vi garanterar att du inte får mer, bergis!"

  SvaraRadera
 4. Sverige närmar sig de facto medborgarlön. Är det inte enklare att göra om systemet och förenkla genom ta bort alla former av bidrag och stödåtgärder genom att alla över 18 år får 20.000 kr/mån, även garantipension. Då slipper vi också massor av byråkrati och administration.

  SvaraRadera
 5. Sverige drabbas normalt hårdare vid globala lågkonjunkturer då vi är exportberoende.

  Sen har vi en hyfsat reglerad arbetsmarknad och höga skatter, så det tar längre tid för svensk ekonomi att återhämta sig. Lägg därtill många invandrare med låg utbildningsnivå som är svåra att få in pga höga kollektivavtalslöner.

  Möjligt Sverige kan klättra några pinnhål, men lägst arbetslöshet i EU finns inte på kartan. För det behövs ekonomiska reformer som inget svenskt riksdagsparti är villiga att genomföra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skatt är Stöld: Skall jag tolka Ditt avslutande förmodande med att det behövs ekonomiska reformer som majoriteten av de röstberättigade svenska medborgarna inte önskar genomföras?

   Radera
  2. Helt riktigt. De röstberättigade vill inte ha reformer av det slag som de är för obegåvade för att begripa.

   Radera
  3. M. Ström: Skall jag tolka detta Ditt påstående som att Du förordar annan Regeringsform än den rådande?

   Radera
 6. Det skulle väl vara det enda som fick Löfvén att våga sig in i TV-studion igen...

  SvaraRadera
 7. Ambitionen om lägst arbetslöshet i EU medförde att vi nu hamnat bland de 5 länder i EU som har högst arbetslöshet. Det är alltså definitionen på regeringens ambitionsnivå.
  Och väljarna är ju jättenöjda, S går starkt framåt. Tex Coronastrategin har stort förtroende bland väljarna. Trots att man kan ha valt fel strategi med sina stora dödstal jämfört med grannländerna. Och oändlig press på sjukvården.
  Media verkar ju f.ö. vara mer intresserad Trump och dödstalen i USA.
  Men S-maskinen delar ju ut frikostigt presstöd så var ska kritiken komma ifrån nu.

  SvaraRadera
 8. Under e.m. idag gick jag till Systembolaget på ...gatan och handlade några öl och en tetra rödvin. På vägen dit passerade jag en ambulans och utanför den stod en ambulanssjuksköterska iförd gasmask och plasthandskar bl.a.

  Utanför butiken stod en anställd för att se till att inte för många kunder samtidigt skulle befinna sig i lokalen. Inne i butiken skyltar med text som 'Håll avstånd' och på golvet, där det bildas kö, markeringar med ungefär 1,5 meters mellanrum. Jag följer instruktionerna så gått det går och så kommer det fram en idiot och ställer sig 1 dm ifrån mig och säger
  - Ursäkta, står du i kö eller?.
  - Jaa...

  Om, det stämmer att min blir immun, så lär jag vara det. Men, jag är så att säga skeptisk.

  SvaraRadera