Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2020-05-14 12:14

Reviderat: Överdödlighet i april enligt SCB

SCB:s senaste rapport om antalet döda per dag i Sverige visar på en kraftig ökning av antalet döda i Sverige i april. Blogginlägget har reviderats, pga summering av fel kolumn tidigare.
Antal döda i Sverige per månad. Mörka staplar avser innevarande år 2020
SCB:s siffror släpar efter något, men senaste rapporten var från den 11:e maj och bör därmed vara ganska rättvisande för april månad. Siffror för januari - mars har reviderats, men inget dramatiskt.

2017 - 2020 var antalet döda i april i snitt 8 274 personer. I april 2020 dog det enligt den senaste statistiken 10 198 personer i Sverige, eller de högsta siffrorna för en enskild månad i perioden.

Överdödligheten kan sättas i relation till officiella dödstal på 3 481 i Covid-19. Under perioden mars - april 2020 dog det 3 374 fler personer än 2019, så eventuellt mörkertal verkar lågt jämfört med officiella siffror om Covid-19, om nu inte dödligheten i andra sjukdomar minskat.

Siffrorna kommer förstås fortsätta att revideras, men detta är alltså SCB:s senaste siffror vare sig de säger det man vill eller ej. SCB skriver själva att överdödligheten nu minskar. Siffrorna ovan är för hela riket, som inte drabbats lika hårt som Stockholmsområdet.

Inlägget har reviderats, då jag summerade fel kolumn i första versionen. En nackdel med att inte ha en åsikt är att man inte ifrågasätter de siffror man får fram, men nu ska det vara rätt iaf.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

34 kommentarer:

 1. Självklart handlar det om en massa åldrade libertarianer som på pin kiv dör i smyg utan att stat och myndigheter kan registrera dödsfallen. T ex Alexander Bard, hur kan man veta om han faktiskt fortfarande är vid liv? Det har ju inte kommit ett sammanhängande ord ur karln på 30 år.

  Antagligen finns det ett enormt mörkertal som innebär att vi måste få panik NU NU NU!!!! Stäng skolorna! Stäng munnen! Stäng gränserna! Stäng börsen! Stäng frontfickan vid Kursk!

  Skämt åsido, jag tror det kan finnas en liten under-dödlighet i de yngre grupperna, t ex folk som inte kör till jobbet nu, och en viss överdödlighet i de äldre grupperna. Så, bäst hade så klart varit att få statistiken uppdelad per åldersgrupp. Säg dödlighet för folk 70+ för de olika årtalen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En annan intressant vinkel vore väl att se regionala skillnader. Det har ju diskuterats de senaste dagarna att Sveriges höga dödlighet beror på Stockholmsregionens höga dödlighet. (Vad nu det kan bero på)

   Radera
  2. Antalet mammor och mormödrar som dör av exstas i Ben Dovers armar lär väl ha minskat kraftigt det också tänker jag! ;-)

   Radera
  3. Data finns 0-64 år, och sedan för 65-79 och sedan tioårsgrupper. Har inte lagt tid att kolla, tyvärr ser det ut som 0-64 ökat något, men det är så små siffror att det varierar stort dag till dag, typ 10-20 döda om dagen.

   Män 0-64 är tydligt upp i april 2020 vs 2019 iaf. 598 vs 438. Finns dock bara data 2019-2020 och 2019 var typ rekordlågt.

   Radera
  4. Sthlm låg på 500 överdödlighet (jämfört med 2015-19) som mest vecka 15. Sverige som helhet 700+ samma vecka.

   Radera
  5. Euromomo har officiell statistik på fler åldersgrupper. Uk är det land med överlägset högst överdödlighet bland yngre (15-64)

   https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps/

   Radera
 2. I Eskilstuna som ännu så länge har varit en hårt drabbad kommun har dödligheten under perioden mars-april varit 3% mot normalt 2% på äldreboendena.

  SvaraRadera
 3. Det finns väl fler beräkningar som tyder på en dödlighet av covid på mellan 0,2-0,4% av de smittade. Det kanske betyder att 20 000-40 000 människor kommer att dö i Sverige innan det är över? Nu kanske det finns många individer som är immuna mot sjukdomen så det kanske är fel att räkna så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För tidigt att säga så, blir man immun och hur länge isåfall? Hur reagerar kroppen på en andra infektion, mildare eller värre?

   Radera
  2. Det krävs bara 60-70% immuna för flockimmunitet (kanske trevligare kalla det folkimmunitet?) så du får ta dina siffror gånger 0.6-0.7. Å andra sidan finns det fler beräkningar och data som tyder på betydligt högre dödlighet, kanske 0.5-2% beroende på population och sjukvård.

   Radera
  3. Sedan finns det tankar om att det bara skulle krävas 40-50% immuna för att få flockimmunitet om det rör sig om naturligt smittade (60-70% är siffran som brukar gälla vid vaccination men det ska tydligen ge ett sämre skydd än när befolkningen blir naturligt smittade). Dock är väl kunskapsläget väldigt skralt i dagsläget så den lägre procenten är långt ifrån säker.

   Radera
  4. Och vad säger man om de som haft viruset men inte hade symtom. Var de immuna, och var har de i så fall fått den immuniteten ifrån? Om inte, varför fick de inte symtom? Ett mycket konstigt virus.

   Poängen är att alla inte är lika inför viruset, därför kommer alla modelleringar som sätter alla människor lika att fallera. För att kunna ta rätt övergripande FHM/politiska beslut behövs mer kunskap om det här viruset med symtom som varierar mellan inga symtom alls till död.

   Exempelvis, att testa alla i ett utsatt område för virus och antikroppar, om det nu ger något då det råder tveksamhet om hur bra antikroppstesterna faktiskt mäter om man är immun eller har haft sjukan.

   I vilket fall behövs det mer kunskap. Nu är det alldeles för mycket spekulationer från alla håll.

   Radera
 4. Jämför med statistik för antal begravningar om det nu finns sådana siffror, de bör korrelera mot antal döda ;) om inte så kan de påvisa om siffrorna inte går jämt upp.

  SvaraRadera
 5. Nu har du nog haft för bråttom Cornu.

  I April dog det 10198 personer enligt den data som scb släppte i måndags.
  Medeltalet för april, 2015-2019 var 7493 personer.

  Medeltalet stämmer helt överens med siffran du redovisar för april så jag gissar att du blandat ihop kolumnerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen orsak. Jag tycker nog även att det är lite olämpligt att 2020 ska vara inräknat i medelvärdet som ska representera någon slags normalitet man sedan jämför 2020 mot.

   Sen kan vi väl återkomma hit på måndag och se hur stor eftersläpning vi haft under veckan.

   Radera
  2. Finns en graf sist i SCB:s Excelark som visar hur eftersläpningen ser ut. Kommer utifrån den vara minimala revideringar av april i det här läget.

   Radera
  3. Tack, 67 resp 91 personer alltså de senaste två veckorna innan.

   Radera
  4. Och 118 personer om man räknar 2 veckors eftersläpning.

   Tror vi kan gissa att april kommer landa norr om 10300 döda alltså.

   Radera
 6. Social distansering gör väl att dödligheten drar ut på tiden. De flesta influensor har ju till största delen passerat i april månad.

  SvaraRadera
 7. Gör gärna motsvarande övning på enbart Stockholms län.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stockholm var väl uppe i typ 150% överdödlighet, nu har det fallit tillbaka lite.

   Radera
  2. Oj, 150% överdödlighet, hur kan det ensfinnas levande kvar?

   Radera
  3. Det dog drygt 770 personer en vecka då det i genomsnitt dör knappt 300 (v. 15). Det ger en överdödlighet på ca 150%

   Radera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Hittills i år har det alltså avlidit drygt drygt 300 personer färre än under motsvarande period 2018. Med en befolkning som är 240 000 fler.

  Väldigt tråkigt för alla drabbade förstås, men inte riktigt apokalyps, än.

  SvaraRadera
 10. Alla som har dött skulle dött ändå, förr eller senare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt. On a long enough timeline the survival rate for everyone drops to zero.

   Radera
  2. @M. Ström: Genialiskt, att ingen tänkt på detta förr! Man har ju hört om den gamle domaren, som delade in mänskligheten i dömda och ännu icke dömda. Genom att i stället se på mänskligheten på ditt sätt (dvs i döda respektive ännu icke döda, där den senare gruppen innefattar alla nu levande) öppnas helt nya perspektiv. När t.ex. någon blir dömd för mord kan ju hans försvarsadvokat betona att domstolen vid utmätandet av straffet bör beakta att offret ju ändå skulle ha dött förr eller senare, och därmed visa en smula tolerans ...

   Radera
 11. Den ackumulerade dödligheten för respektive år, eller möjligen per säsong skulle vara intressant. Även att normera mot befolkningen. Det är väldigt tydligt att april sticker ut, men inte att 2020 gör det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sköna frågor, myndigheterna kan kanske inte inse hur man skall få fram korrekta siffror då?
   Intressant.

   Radera
 12. Kom ihåg att i genomsnittet du jämför med finns en svår influensa. Samtidigt så har influensan bromsats upp i år. Det var nått universitet som hade gjort en jämförelse baserat på en modell från årets början och kom fram till högre siffror.

  Men det är väl finlir.

  SvaraRadera
 13. Känns som att det e lite tidigt att jämföra överdödlighet kan tänka mig att vi får en underdödlighet efter Corona eftersom många gammla strykigt med

  SvaraRadera