Aktuellt

Fem KTH-forskare: Höghastighetsbanorna kan inte motiveras av klimatskäl

Fem forskare från KTH skriver i en debattartikel att Miljöpartiets höghastighetsbanor inte kan motiveras av klimatskäl, då de "inte led...

2020-05-13 07:20

Nedåt på börserna i USA och Asien

Efter ännu en positiv dag på Stockholmsbörsen var det ett hårt ras på de amerikanska börserna. I Asien fortsätter nedgången måttligt. Och svenska kronan fortsätter stärkas.
Dagschart S&P-500.s
Nedgången i USA ser vid en första anblick ut att vara den största sedan mitten av april, inte för att det innebar något annat än för den enskilda dagen.

S&P-500 gick -2.05%, Nasdaq Composite -2.06, Nasdaq 100 -2.01%, Russel 3000 -2.19% och DJIA -1.89%, så det var rätt stabilt mellan både techsektorn, storbolag och småbolag. Verkar lite som det kan finnas ett motståndsområde en liten bit under 200-dagars glidande medelvärde för S&P-500 enligt charten, då börsen nu vänt två gånger där i USA.

I de asiatiska tidszonerna går det också ner, om än måttligt. ASX 200 -0.16%, Hand Seng +0.01%, Nikkkei 225 -0.35% och Straits Times -0.40%. Shanghaibörsens SSE Composite -0.18% och verkar inte reagerat på Trumps utspel om att federala pensionsfonder ska dumpa alla kinesiska aktier. Som om det finns några pengar i de fonderna kan man ironiskt då säga ...

Inga större förändringar i terminskontraktet för S&P-500, vilket borde innebära att det blir en hård dag nedåt i Stockholm.

Kronan har dessutom stärkts, så ska Sverige ikapp husse S&P-500 blir nedgången ännu större. Över huvud taget har svenska kronan återhämtat sig till nivåer som ungefär gällde innan börskraschen på grund av coronakrisen. Omvärlden har någon form av relativt förtroende för svensk ekonomi och svensk statlig ekonomi och hantering av krisen, åtminstone om man ska tro marknaderna. Guldpriset förblir dock högt även för oss svenskar, så tappet i t ex USD kompenseras av att guldpriset stiger. 

Kronan har stärkts 7% mot dollarn sedan det var som värst, vilket också bör has i åtanke när man tittar på börsutvecklingen i USA, där återhämtningen i svenska kronor inte varit lika imponerande.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

1 kommentar:

  1. Hur kommer fiatpengar påverkas av detta tillflöde av nya pengar som trycks nu? Jag har börjat sprida ut mina små besparingar. Har lite Crypto men lägger dem i fiatcrypto för nu.

    Det verkar som Bitcoin går bäst över ganska många tidsperspektiv och ovanligt bra i krisen. Vet att du skrivit om det varje gång det sett ut som om bubblan spricker. Svårt att kalla det en bubbla som det ser ut idag. Även idag går det mot strömmen.

    Nej, jag spekulerar inte med Bitcoin men har börjat intressera mig eftersom mitt företag numer tar betalt i crypto. Jag växlar till en fiatcrypto ganska snart då jag inte vill spekulera med dessa pengar.

    Har din syn på Crypto förändrats eller är du fortsatt mycket negativ?

    SvaraRadera