Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-05-17 11:49

När tröttnar media på coronakrisen?

De senaste dagarna har det allt oftare varit andra nyheter än corona som toppat riksmedias framsidor, och det har blivit vanligare med mer eller mindre krystade artiklar. Eftersom media och även den klickande allmänheten oftast bara orkar hålla uppe intresset i typ 3-6 månader så närmar vi oss kanske den punkt där media kommer fokusera på annat och pandemin förvandlas till en vardag utan nyhetsvärde.
Riksmedia.
Idag styr antalet klick vad som placeras överst på de stora nyhetssajterna, och när redaktionerna noterar att klicken i ett visst ämne börjar minska så styr man även om vad man publicerar överst, eller hur länge något ligger kvar. Till viss del automatiskt, men också som redaktionella beslut.

De första svenska coronaartiklarna dök upp i januari, vilket nu är fyra månader sedan. Sedan har krisen eskalerat, men i takt med att statistik i åtminstone Stockholm har börjat stabiliseras eller lugna ner sig, så har jag fått känslan av att media börjar tappa intresset.

Allt oftare är det något annat än corona som toppar framsidorna. Allt oftare blir det allt konstigare vinklingar när det väl handlar om corona. Det mesta är redan sagt, och ger inte längre några klick. Krisen håller på att bli vardag och övergår då från kris till normaltillstånd. Och med det kommer klicken också att minska.

Därmed kommer också pandemin vara allt mindre intressant för det Stockholmscentrerade riksmedias navelskådande journalister, samtidigt som den börjar öka i styrka utanför journalisternas huvudstad. Så kanske lite tragiskt kommer pandemin i resten av landet inte bli medial.

Dock, för att coronakrisen ska försvinna som topprubrik, så behövs det något nytt att hänga upp sig på. Tills dess kommer vi nog fortsätta få coronarubriker.

Men en dag kommer detta vara ointressant för media. Precis på samma sätt som det knappt skrivs ett ord längre om förra årets stora klickbeten, kommer pandemin att falla i riksmedial glömska. Om nu inte någon journalist, redaktionschefs anhörig eller för den delen kändis faller ifrån.

En sak är i alla fall tydlig. Trafiken ska ha gått upp - även här på bloggen - men intäkterna gått ner på grund av strypt rekalm så till den grad att regeringen nu ska ge en halv miljard i riktat stöd till just media. Prat om ökat antal prenumerationer beror väl på att DN kör "gratis" om man ger bort sitt personnummer kopplat till e-postadress, så man på individnivå kan spåras. Inte så att någon betalar i faktiska pengar, utan bara med sin integritet. Och så att DN därmed kan framstå som ännu viktigare utifrån antalet "prenumeranter" när regeringens stödpengar ska delas ut. Men som man annars brukar säga - om du inte kan leva på din hobby, varför ska staten finansiera den?

Just nu jagar nog media allt mer efter nästa stora grej man kan stöta och blöta, och älta dag ut och dag in. Åtminstone i några månader. Tills nästa dagsslända ska följas, och sedan glömmas.

Oavsett - kris är övergångsfasen från ett normalläge till ett nytt normalläge. Även coronapandemin kommer en dag alltså att bli vardag och inte längre ha nyhetsvärde.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

40 kommentarer:

 1. Det var väl torsk på italiensk vis som kilade in sig ett tag. Just nu verkar samtliga siter toppa med Corona-relaterade nyheter.

  Skulle gärna se att någon analyserar de väldigt tvetydiga resebudskapen just nu.
  Regeringen "svenskar kan röra sig 2 h från hemmet"
  Socialstyrelsen "svenskar ska helst inte resa alls"
  FHM "Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla att tänka igenom om en planerad resa"
  UD "Gäller sunt förnuft”

  Någon har påstått att en myndighet får bara använda ordet "ska" om det avser något som har lagstöd. Låter helt befängt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Myndigheter ger bara rekommendationer. Det är dock saker som SKALL följas. Det är nog lättare för personer som saknar utbildning att se dem som lagar fast man inte blir direkt dömd till något om man bryter mot dem. Ordet rekommendation från myndigheter är med andra ord facktermer.

   Radera
  2. Så då kan man välja om man lyssna på regeringen, Socialstyrelsen, FHM för det som passar ens egen agenda.

   Radera
 2. Låt oss spåna fram mediala drömscenarior som skulle kunna trumfa pandemin. Jag kan börja:

  Att den där 08-kändisen som åkt fast för torskeri häromdagen skulle ha blivit smittad med Corona av den prostituerade - och att hon i sin tur blev smittad av honom med [infoga valfri könsjukdom här], samt att halva Stureplan nu har panik över den dubbla risken att många i deras kretsar har hunnits smittats av bäggedera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om Danmark gör allvar av sitt hot med stängd gräns mot Sverige när de öppnar upp igen mot andra länder så lär det klickbejta hårt i flera dagar också - en rejälare törn för den så kallade sverigebilden än att ett grannland rent fysiskt väljer att behandla hela vårt rike som en dysfunktionell no-go-zon är svårt att tänka sig.

   Radera
  2. Hur länge kan pressen livnära sig på en kändis som doppar den lille i fel gryta ?

   Radera
  3. Det är rätt obegripligt att en person vars hela professionella existens hänger på sitt varumärke hänger sig åt nöjen som om de kommer till kännedom leder till folkdomstol och total utfrysning. Den moderna versionen av fredlös är idag omedelbar och oåterkallellig. Ett bra varumärke kan på några timmar bli mindre än värdelöst, något att undvika.

   Radera
  4. Snart kommer bokserien, sedan föreläsningssturnen och tillhörande snyft i olika tvprogram. Han kan slå sig ihop med han som tog sig ett nyp i badtunnan.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. Ja Peter, nu kommer en kampanj där det blir viktigare att bekämpa alla som ifrågasätter Sverigebilden istället för att anlysera och bekämpa orsaken. I fallet Corona blir dock kampanjen extremt svår när myndigheterna tragiskt nog så uppenbart misslyckats med det mesta, t.om. det mest fundamentala att förklara strategin. Och när det finns statistik att tillgå som styrker detta.

   Radera
 3. Alla nyhetspodcasts jag lyssnar(de) på gick ~3 mån sedan över till att 99% handla om COVID. Jag trodde aldrig BBC och PBS skulle göra det. Fast BBC är väl till stor del finansierade av abonnemang och deras podcasts har reklam, så de måste väl också "jaga klick" antar jag. Jag har ingen aning vad som hänt i världen de senaste månaderna. Jag gav orkade inte försöka hitta de fåtal ordinarie nyheter bland all COVID.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Clickbaiting är säkerligen en del av förklaringen till den låga kvaliteten i nyhetsflödena på senare år men ren lathet tror jag trumfar. Det är helt enkelt mycket enklare att tröska gamla nyheter ur flera perspektiv än att jobba fram nya nyheter. Ekonomiskt rationellt på kort sikt lär det antagligen också vara.
   Ett visst mått inkompetens skall nog inte heller underskattas. Det är alldeles för ofta man läser eller hör nyheter där man vidareförmedlar något nygammalt rön utan att ens försöka expandera ämnet eller ge en nyanserad bild.

   Med det sagt - media kommer mjölka Corona in i kaklet. Det allt tunnare utbudet av hårda nyheter i ämnet har redan börjat ersättas med allt fler snyft/skräck-historier om hur svårt de drabbades upplevelse varit och är.

   Radera
  2. Följer Cnbc, Bloomberg, BBC, Euronews samt Al Jazeera framförallt via tv. Fullt fokus på Covid-19 och något annat vore ju sinnes slött. Svensk media försöker jag undvika men tyvärr gick det inte att komma undan gällande den betalda våldtäkten.

   Radera
  3. Har börjat följa DW på Youtube för de har förvånansvärt (med Sverige) bra täckning av olika aktuella/trendande nyheter. Rätt nyanserat i en del fall också.

   Radera
 4. Jag håller inte med. Jag är halvsjuk med hals- och öronproblem sedan 7 veckor. Men får inte testa mig. För mig är coronadebatten i högsta grad relevant, inte minst av politiska skäl. Jag tycker Sverige och FHM agerat vårdslöst från första stund.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beklagar Hoppas du tillfrisknar snart. Ta hand om dig.

   Men media kommer inte bry sig om vad du tycker, utan vad majoriteten tycker.

   Radera
  2. Jag var dålig i 5 veckor, känt mig helt ok de senaste 2 veckorna. Är 66 år, så det var lite nervöst. De senaste diskussionerna verkar handla om att de nordiska länderna diskriminerar Sverige. De vill öppna gränserna men inte till Sverige. Men det är klart, har Sverige 10 ggr fler dödsfall än grannländerna så förstår man tveksamheten. Det är en dödlig sjukdom och då måste man tillämpa försiktighetsprincipen. "Better be safe than sorry".

   Radera
 5. Media tröttnar när konsumenterna av nyhetsunderhållningen tröttnar. Personligen har jag tröttnat rejält på Corona. Från början följde jag klistrad de dagliga sessionerna från FHM på TV, nu har läget stabiliserats och kanske jag i förbifarten tittar in på deras hemsida emellanåt för att konstatera att jag (och några andra) ungefär kommer att få rätt i den tidiga prognosen om ungefär 10k dödsfall.

  Det enda som skulle kunna få upp mitt intresse igen vore om något förändrades, om det helt plötsligt blev en andra våg, eller om viruset plötsligt försvann. Det mest sannolika är dock att den tickar på med sjuka och döda enigt svansen på kurvan, och sakta närma sig 8-12k döda någon gång i höst/vinter.

  Våra grannländer kommer förstås att få sina döda vad det lider, det är ofrånkomligt om inte ett vaccin mirakulöst dyker upp i år. Personligen är jag lite tveksam mot framstressade vaccin och kommer att vänta och se ett tag innan jag eventuellt tar det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du med med "grannländer kommer förstås att få sina döda" menar att man skulle komma ifatt Sveriges extrema döds- och sjuktal så kommer det inte inträffa.
   Man har rutiner färdiga och med testning o smittspårning kommer man klara att kväsa en andravåg.

   Radera
  2. Nu är statistiken inte jämförbar då alla länder bokför dödsfall på olika sätt, likadant med smittade.

   Radera
  3. Flera tyskar är rädda för att det blir obligatorisk vaccinering. Om inte staten kräver det, så kommer den rädda mobben göra det.

   Radera
 6. SvD Näringsliv har den eviga clickbaitklassikern ”då är det läge att binda boräntorna” överst just nu. Då är det nyhetstorka på allvar... vilket det inte borde vara när näringslivet befinner sig i en helt unik situation som borde kunna analyseras på djupet i spaltmeter efter spaltmeter. Om man var intresserad av djup alltså.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror på att de kör Compricer-reklam samtidigt i de annonserna. Borde göra det samma antar jag...

   Radera
 7. Här får Du gratisreklam i DN! Sjuksköterskan Sara Andersson som arbetar inom ASIH, lyssnar på ljudboken "Midvintermörker" i bilen mellan patienterna i Bandhagen.

  -Det är dags att köra till nästa patient. När Sara startar bilen strömmar en allvarlig bokuppläsarröst ur högtalarna.

  ”...’Förflyttning!’ ropade sergeant Lönnroth. Elin och resten av gruppen repeterade. Själv säkrade hon sin AK5c och reste sig med automatkarbinen försiktigt lyft framför bröstet redo att tas upp i skjutposition. Hon virade in vänsterhanden i vapenremmen…”

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.dn.se/nyheter/sverige/sjukskoterskan-sara-det-har-blivit-extra-mycket-dod-nu/

   Radera
 8. Det börjar bli rätt irriterande att Omni morgon bara handlar om Corona faktiskt. Tur att SvD:s motsvarighet har lite bredd.

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi pratar inte om minderåriga här.

   Radera
  2. Ett år kvar Sivan, håll ut!

   Radera
 10. När yngre människor, slutar bli extremt sjuka?

  Av de Covid-19 patienter, som vårdas på intensivvården idag. Är majoriteten 30-60 år gamla! Dem som är över 70, är extremt lätträknade!

  Många, som inte jobbar inom akutsjukvården. Verkar tro, att det här är. Som en något värre, årlig influensa.

  Covid-19 kan drabba alla, hårt! Majoriteten som avlider, är dom sköraste grupperna. Ålder, riskfaktorer, osv! Men en stor andel inom intensivvården är unga människor. Kanske 25, 30, eller 40 år gamla. Som aldrig hade legat nedsövda, vid en vanlig influensa! Och som har en lång väg framför sig, innan deras liv är normalt igen. Efter tiden på intensiven. Även om majoriteten överlever!

  Men Covid-19 är inte bara, en lungsjukdom. Som det ser ut som i media. Ett avsevärt antal, av de som avlider. Avlider av organsvikt, och proppar. Framförallt bland dem under 70. Som inte anses, som riskgrupp.

  Utan dagens sjukvård. Hade dödstalen varit extremt mycket högre, även för yngre personer. Tänk på det, när ni jämför med säsongsinfluencan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De enda som vårdas påbintrndivrn är de man bedömer har en chans att överleva behandlingen, som är extremt påfrestande för kroppen i sig - på många sätt värre än Covid-19.ö i sig. Samma som det alltid varit m influensa. Således få äldre som vårdas där.

   Radera
  2. Nu undrar jag? var du helt plötsligt, fick dina sjukvårdskunskaper från? På ditt inlägg, ser det ut som en blandning. Mellan expressen, och vinflaskan. Sanningen, är dock en lång bit från båda, tyvärr.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 11. Klimatet höll en lång tid innan Coronan. Min gissning är att det kommer att återupplivas efter Coronakrisen har lindrats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Apropå klimatet så är Corona ett intressant globalt experiment där partikelutsläppen från flyg, transport och industri har minskat kraftigt. Men koldioxidhalten är fix (den påverkas i princip inte på två månader). Så då kanske vi får svar på frågan hur partikelutsläppen påverkar klimatet.
   Den antagna effekten är att partiklarna ökar molnbildningen. Frågan är väl sedan om det netto kyler eller värmer.
   Här i Sverige kyler moln på sommaren och värmer på vintern.

   Radera
  2. Av majmånadsvädret hittills är vi nu snabbt på väg in i den där nya istiden som miljörörelsen varnade för på sjuttiotalet och en bra bit in på åttiotalet.

   Radera
  3. Inte speciellt troligt. Världen går aldrig tillbaka till något, världen går alltid framåt mot något nytt. Även om det kommit sjukt mycket pengar till klimatismen kan de inte få liv i sitt gamla lik. Det vore som att försöka få liv i Elvis eller Beatles igen.

   Radera
  4. Media har ett egenintresse att hålla liv i olika sensationslystna delar som ger klick eller lösnummerförsäljning. Deras lathet att snabbt tjäna pengar straffar sig över tid, vilket deras minskande kundbas visar.

   Därför kommer deras bevakning av Corona gå från hur det är enligt de dagliga presskonferenserna 1400, till att fortsätta mjölka nu på att grannländerna kanske inte öppnar gränserna mot Sverige, klimatet kommer återgå till deras kassako igen, detta är någonting som kommer ge klick och lösnummerförsäljning då de ämnen som genererar känslor är lätta att mjölka över tid.

   Att kritiskt granska och utkräva politiskt ansvar över varför de andra länderna betraktar Sverige på det sättet vad gäller Corona borde kunna ge klick och lösnummer, men de biter inte gärna handen som föder dem...Har Sverige valt rätt väg? Det kommer vi inte veta på något år när totala dödsfallsbilden per land fallit ut, vad vi däremot vet just nu att i jmf med våra grannländer så har vi en högre andel döda än vad de har, så där har staten och myndigheterna ett ansvar att bära. När nu grannländerna öppnar upp så får vi se hur deras utfall blir.

   Coronamjölkningen kommer fortgå så länge det genererar känslor, men nedgå då det skall utkrävas ansvar.

   Radera