Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2020-05-05 16:27

Nä, EBM kommer nog inte fälla någon stor firre den här gången heller

Enligt media har Ekobrottsmyndigheten EB; fått VD:n för fastighetsbolaget SBB anhållen för brott mot lagen om marknadsmissbruk. Men även om en massa jantar och sossehatare nu blir till sig av glädje så kommer nog resultatet bli som alltid - EBM kan bara få småföretagare eller privatpersoner som trejdat lite aktier och tjänat några tusenlappar fällda.
EBM samsas med MSB och Skolverket på Kungsholmen.
Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB, är ett stjärnskottsbolag inom den starka tidigare trenden för fastighetsbolagen i spåren av högkonjunktur kombinerat med krisräntor. Man har på bara några år byggt upp ett fastighetsbestånd på runt 13 000 lägenheter, förstås drivet av belåning, samt eventuella goda kontakter. Huvudägaren och VD:n är en bakgrund som socialdemokratisk politiker, och sägs även ha dubbla doktorshattar.

SBB:s framgångssagas hållbarhet kan man förstås diskutera, och bolaget utmärkte sig nu under coronakrisen med att skriva upp värdet på sina fastigheter trots krisen, och på så sätt kunna redovisa fortsatta vinster. 

Kanske är det sådana grepp som EBM anser är marknadsmissbruk. Vem vet?

Dock kan alla jantar informeras om att EBM i princip aldrig fått något annat än riktiga småfiskar fällda. Så oavsett om det faktiskt finns någon skuld och något brott, så kommer detta bara bli ännu ett fiasko. EBM kommer således återgå till att kasta någon 20-årig småsparare  i fängelse för att ha haussat sina egna aktier på Internet.

Sedan är kanske inte SBB:s värdering och hållbarhet i en vändande kapitalmarknad en annan fråga. Men det är inte marknadsmissbruk att ha en affärsidé som inte klarar att marknaden vänder.

Men nej, att vara framgångsrik, invandrare och sosse är inte ett brott, även om du skulle vilja att det är så.

Som alltid är alla oskyldiga tills de är dömda av domstol och för att folk ska slippa bli sökordsträffar på Google nämner vi inga namn. Och håll er i skinnet i kommentarerna. Diskutera däremot gärna SBB.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

11 kommentarer:

 1. Ska väl vara en sosse till att driva ett bolag som heter Samhällsbyggnadsbolaget som driver mot marknadshyror, renovering av sitt hyrebestånd mot höjda hyror och spekulation i byggrätter. Blev väl lite svettigt i Coronatider när lokalerna börja gapa tomma och det tänkta kassaflödet från byggrätterna uteblir.

  SvaraRadera
 2. Man ska ha tur någon gång. Jag valde kontantalternativet när SBB köpte upp Hemfosa ...
  Tyckte det verkade litet väl mycket enmansshow.

  SvaraRadera
 3. Vända två för Spiltans obligation.

  SvaraRadera
 4. ""Vi ser därför en hög potential i aktien. Bolagets starka finansiella ställning samt den låga hyresgästrisken i samhällsfastigheter och svenska bostadsfastigheter gör att vi ser en låg risk i aktien", skriver Erik Penser."

  SvaraRadera
 5. Avdelningen för särskilda utredningar. Blir jag väldigt nyfiken på, med tanke på "särskilda" brukar användas för svenska organisationer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En avdelning inom polisen som utreder, poliser, åklagare eller riksdagsmän som är misstänkta för brott.

   Radera
 6. Spiltan räntefonds största innehav är Samhällsbyggnadsbolaget. Blir det ett nytt handelsstopp?

  SvaraRadera
 7. Ett av alla bolag som har som affärside att nalla så mkt som möjligt ur "skatte"-kistan. Att man ogillar sådana företag tycker inte jag gör att man är "jante" "sosse" eller inte kan tolerera att invandrare är framgångsrika.

  SvaraRadera
 8. EBM fick ju faktiskt Falcon Funds-folket dömda till 2--7 års fängelse per person. Men visst, det var åtal för grov trolöshet mm och inte insiderandel och marknadsmanipulation. Och det har bara varit i TR än så länge. Straffen och utvisningen av amerikanen rättar nog till sig mot normalläget när det kommer upp i hovrätten.

  SvaraRadera
 9. Har dom köpt aktier i Hemfosa innan dom lägger bud med premie på samma bolag borde det ju vara rätt lätt att fälla.

  SvaraRadera
 10. Har personlig erfarenhet av de skumma vibbarna kring SBB. De har köpt upp stor del av min kommuns fastighetsbestånd och de är inblandade i en mycket omständlig förskoleprivatisering som politikerna försökte smyga igenom bakvägen och som hela vägen varit mycket mycket mycket udda. Varför upplever moderater i en moderatledd kommun att de måste försöka smyga igenom en privatisering bakvägen? SBB är de tänkta köparna till förskoletomten. Hela grejen luktar dåligt begraven hund men precis som det är nästan omöjligt att få stora fiskar fällda för ekonomisk brottslighet är det lika svårt att tydligt visa på oegentligheter i kommunpolitiken även om en av de drivande politikerna av till och med det lokala näringslivet kallar honom "Förnamn Efternamn är Jävig".

  SvaraRadera