Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-05-12 12:12

Möptisdag: Svenska sjömålsrobotskott - Swenex startar - USA övar i Barents Hav

Dags för en försenad möpmåndag. Under coronakrisen sker nu flera flottövningar i vårt närområde, istället för den uppskjutna storövningen Aurora. I en beredskapskontroll har Försvarsmakten samordnat skjutit sjömålsrobot från havs, från luften och från land. Marinövningen Swenex drar igång och USA övar för första gången på decennier i Barents Hav och Nordnorge. Man kan fundera på om det finns signalpolitik bakom detta som en respons på trevanden från Kreml att testa Västs demokratiers beredskap under krisen.
USS Bainbridge, en Arleigh Burke-klassens robotjagare, med ungefär samma eller större slagstyrkan än den samlade svenska ytflottan och det svenska luftvärnet, allt paketerat i ett enda mål.
Försvarmakten genomförde nyligen en beredskapskontroll av sjömålsbekämpning, dvs en kontroll av hela kedjan från larm till genomförande utan att de berörda förbanden hade förvarning. Samordnat angrep sjömål med sjömålsrobot 15 och 15F från tre håll - från JAS-plan, från en Visby-klassens korvett och från markbaserad tung kustrobot 15.

Totalt avfyrades sex robotar mot målet, vars teoretiska närskyddsluftvärn skulle behöva ha mer än 83% förmåga för att inte bli träffad av minst en robot. Samtliga robotar träffade. Film nedan.
I ett skarpt läge hade man förstås skjutit betydligt fler robotar mot målet och närskyddsluftvärnet hade inte klarat av att skydda målet. Särskilt inte om det hade varit lika ineffektivt som SA-22 Greyhound/Pantsir S1 varit i Syrien, dvs 0% förmåga att nedkämpa mål - man kan fundera på om de rryska moderna vapensystemen främst är ett sätt att dränera ryska folket på pengar och fylla vapenoligarkers och Putins fickor, och inte att leverera faktiskt fungerande system utanför demofilmer.

Insatsen påminner om sekvenser i mina romaner Höstsol och Höstregn, där man angriper mål med flera robotar från flera håll samtidigt. 

Igår drog Försvarsmakten och den svenska marinen igång marinövningen Swenex 20, istället för totalförsvarsövningen Aurora, som skjutits på framtiden. Övningscenariot är att hindra en angripare från att i Östersjön skära av Sverige från omvärldden.

För första gången sedan 80-talet har amerikanska örlogsfartyg, tillsammans med brittiska, genomfört patrullering och övningar i Barents Hav norr om Norge. Det kan ses som ett svar på flera ryska övningar utanför norsk kust, där man övat Bastionförsvar, dvs försvar av det område i Barents Hav, från vilket den ryska diktaturens kärnvapenrobotubåtar utgår med tänkta kärnvapenangrepp mot Västs demokratier.n
Norska ögruppen Svalbard ligger mitt i det tänkta ryska området för Bastionförsvaret. Foto taget från den ryska kolonin Barentsburg på öarna, där Ryssland kontrollerar fjordinfarten till huvudorten och flygplatsen i Longyearbyen. Allt som saknas är trupp...
Tillsammans med andra tester av de västerländska demokratierrnas beredskap under coronakrisen, t ex helt onödigt flygande med Tu-160 Blackjack i Östersjön förra veckan, så kan såväl svenska som amerikansk-brittiska övningar ses som ett svar på detta.

Även om vi är drabbade av en coronapandemi, så står vi fortfarande redo att försvara vår frihet och demokrati och våra vänner eller allierade.

Under tiden har Ryssland drabbats av en epidemi samtidigt som coronaviruset, nämligen att kritiska ryska läkare trillar från höga fönster och dör. Det kan tyckas handla om mord på kritiker av den usla ryska hanteringen av coronapandemin, där bland annat polisen öppnat eld mot befolkningen om de vistats utomhus, men är antagligen ett utfall av mediacensuren i diktaturen. Eftersom Kreml och Putin är livrädda för att den ryska befolkningen ska fortsätta krympa via utflytt, ovilja att föda barn under de miserabla förhållandena i landet och den korta medellivslängden på U-landsnivå, så är det också förbjudet att skriva nyheter om självmord. Därför heter det numera inte att folk hoppar, utan det heter istället att de råkar  trilla ut från fönster eller balkonger. Kritiker har man ihjäl mer diskret än genom att systematiskt kasta ut dem från höga hus.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

40 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Vore väl praktiskt med en editeringsfunktion?

  A propos militärövningar:
  Den iranska flottan lyckades för ett par dagar sedan träffa ett eget fartyg med en sjömålsrobot under en övning, med åtskilliga döda och skadade. Min första tanke är att de är dokumenterat duktiga på att träffa civila flygplan (med iranska passagerare) och egna örlogsfartyg! Min andra är att jag för en gångs skull håller med Trump: Ett land med sådan väl belagd militär inkompetens får aldrig tillåtas skaffa kärnvapen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan säga att sensorn fungerade, den valde bort skenmålet och gick mot ett riktigt fartyg.

   Radera
 4. Man kan ju undra hur stor chans det är att träffa tex robotkryssaren Peter den Store med RBS15. Funkar nog bara om alla ombord tagit en flaska vodka var. Den har ett massivt luftförsvar, men utan att prova på riktigt lär vi aldrig få veta. Kanske om det plötsligt & samtidigt kommer 10 RBS15 från olika håll ? https://sv.wikipedia.org/wiki/Pjotr_Velikij_(1996)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så smyger man in en torpedträff midskepps.

   Radera
  2. Eller så sänker man bara bogserbåtarna som kör runt den.

   Radera
 5. Suck.. snacka om pengar i sjön...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, det låter inget vidare. Jag föredrar att snacka om pengar på land såhär års.

   Radera
 6. Missa aldrig att utnyttja en kris eller nåt. Appropå RF:

  http://khpg.org/en/index.php?id=1588801601&fbclid=IwAR0bsZtHTZcPBLM8X9evZZJ61YXgPDJRJCNe4xtwWLkH4VPnjihPovXXoew

  SvaraRadera
 7. Vackert med svenskt stål i luften.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Robotskotten från korvetten... Lucasarts hade inte kunnat gjort det coolare!

   Radera
 8. Som en dröm. Jag får en klump i halsen.

  SvaraRadera
 9. Betänk att USA också förfogar över närmare 60st av denna Arleigh Burke-klassens robotjagare. Bara blotta närvaron av en sådan är avskräckande, som t.ex. den som låg placerad i norra Östersjön söder om Åland i samband med Aurora 17 och samtidigt inte var en officiell deltagare i övningen men ändå så tydligt visade på betydelsen av dess närvaro.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kostar en AB? Något som USA säljer till rätt nation?

   Radera
  2. Vi skulle haft tre, jävlar vilket skepp det är.

   Radera
 10. RB15 jobbade jag med en gång i tiden(1985, alltså preskriberat vid det här laget) på anrika Philips Elektronikindustrier i Järfälla. Ansvarade för produktionsplaneringen av elektroniken. Antar att denna elektronik har uppdaterats några ggr sen dess. Känner fortfarande en viss stolthet över detta.

  SvaraRadera
 11. Har Visbykorvetten ngt eget skydd mot robotar? eller gäller det att skjuta alla sina fort och köra iväg?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget luftvärn där nej. Behövdes inte enligt beställaren.

   Radera
  2. Tack vare våra politikers allvishet uteslöts lv-robotar ur korvetternas beväpning vid projekteringen. Vad de har är en 57 mm akan som i bästa fall hinner bekämpa två - tre anflygande sjömålsrobotar, beroende på bäringarna, innan den fjärde träffar. Vi kan också spekulera i "mjuka" motmedel.

   Radera
  3. Fel, Putte. Dess akan är just närskyddslv, skjuter bla kulspräbg mot rb. Operatören sitter vid lv-desken i strilcentralen.

   Radera
  4. Den saknar robotluftvärn mot högtflygande flygplan, men rb och lågt flyg på nära håll dör.

   Radera
  5. Sedan kan inte de flesta sjömålsrobotar låsa på Visbyklassen, utan det krävs en bildsökande robot eller en robot som visas in med laserbelysning, så man måste se fartyget för att kunna skjuta robot mot det. Eller skjuta mot ett område och hoppas att kameran på en kamerastyrd rb hittar korvetten.

   Radera
  6. Då hade förstås robotluftvärn mot högflygande inpekande flyg varit bra. Men uppträder man i svenskt kustband har man Gripen-skydd.

   Radera
  7. Är "mjuka" motmedel försvarets motsvarighet till dialogpoliserna? :D

   Radera
  8. Därmed avses medel som reducerar fiendens verkansmöjligheter utan att fysiskt påverka honom. T ex skenmål och elektronisk störning. Förhoppningsvis effektivare än dialogpoliser och andra socialakrobatiska påfund.

   Radera
  9. En-två Visbykorvetter med Gripenskydd kommer vara *väldigt* svåra att sänka med robotar. Well, kanske inte av jänkarkvalitet, men om vi kikar österut så blir det svårt.

   Radera
  10. Sen kommentar:

   Men just när det gäller Stealth så har robotar stora problem för det är just på dom små våglängderna som Stealth funkar bäst och små antenner producerar små våglängder.

   Radera
 12. Tack för svar, varför kan de flesta sjömålsrobotar inte låsa? söker de efter värme ?är det pga smygegenskaper? skulle teoretiskt en RB15 inte heller kunna låsa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Radar hittar inte Visby. Flesta sjömålsrobot kör radar.

   Radera
  2. Dubbel säkerhet således! Vi kan inte göra en Iran, ens om vi ville ;)

   Radera
 13. Om man tittar på en bild av Visbyklassen så syns det att alla sidor är lite sneda. Iden är att en radar på ett fartyg en bit bort ganska nära havsytan inte skall få något eko, radarvågorna reflekteras inte tillbaka åt samma håll utan i en annan riktning. Samma för en sjömålsrobot som flyger på låg höjd. Men det gäller inte i alla vinklar, ett flygplan eller en robot på högre höjd kan nog få ett skapligt eko, sett lite snett uppifrån, så det beror på.... Ingen hemlighet för dom som är insatta i ämnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är byggd i material och månad med färg som absorberar radarsignaler. Plus har EW-system.

   Radera
 14. En svag punkt är besättning/bemanning av pjäser. Den lede fi kan ju tämlgen enkelt ta reda på var försvarsanställda bor genom mobilspårning.
  I Norge har NRK (deras SVT) köpt spårningsdata från ett Engelskt företag och med hjälp av detta kunnat i detalj kartlägga en individs göranden inklusive sökande av nytt jobb, se https://www.nrk.no/norge/xl/avslort-av-mobilen-1.14911685
  Det ger ju en del obehagliga tankar vad som kan hända försvarsanställda som ju också har privata mobiler på sig till jobbet. Ett ämne för ett MÖP-inlägg kanske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och du tror att de har privata mobiler påslagna liggandes uppe på däck Tindrande i ett skarpt läge?

   Om det krävs åker de över bord.

   Radera
  2. Utslagning av nyckelpersoner, t ex Gripen-piloter, före ett angrepp är ett vanligt scenario i hr. Bloggarens & Co värld. De berömda tavelförsäljarna under 1980-talet misstänktes förbereda en sådan insats.

   Radera
  3. @RO Har aldrig sagt ngt om skarpt läge, men om kartläggning.

   Radera
 15. Ungefär samma ekonomiska avsikt som Sveriges köp av Patriod, då?

  SvaraRadera
 16. "Under tiden har Ryssland drabbats av en epidemi samtidigt som coronaviruset, nämligen att kritiska ryska läkare trillar från höga fönster och dör."

  En epidemi om tre läkare: Elena Nepomnyachaya, Natalja Lebedeva och Alexander Schelopov. Den sistnämnda har dock inte dött. Natalja omnämns som att ha begått självmord, kanske påverkad av att hon var anklagad för att ha misskött sitt arbete och utsatt personal för fara och smitta. Elena lyckades man först rädda till livet, men efter en vecka dog hon i sviterna av sina skador.

  Om man vill är det ganska lätt att få fram information och i just de här fallen räcker det att slå på radion. Den stora nyheten har annars varit att förtroendet för Putin enligt officiell statistik nått en bottennotering. En annan märklig händelse är att BBC av någon anledning gett sig på chefredaktören för Echo Moskvy, vilket utifrån ett bredare perspektiv mer tyder på att de lurats in i ett maktspel, kanske som en positionering inför att Putin förlorar makten.

  Att några länder bränner pengar på att med robotar demonstrera demokratiska värderingar ligger ganska lågt på min lista av intressanta händelser.

  SvaraRadera
 17. Intressant är att man adresserar att man nu har denna förmåga, hade vi inte det innan? Oavsett vilket så är det bra att med Försvarsmakten fokusera på kärnverksamhet, dvs försvar av landet och inte agera rörligt/stationärt mål utomlands-även om det för vissa kan anses som en huvuduppgift. Att kunna försvara hela landet är fortfarande en svår nöt med vår nuvarande numerär, Corona har väl visat att vi står ensamma när andra prövas samtidigt som vi, så att ha egna styrkor och förmågor borde vara en självklarhet.

  Politikerna borde titta på historien de senaste 3500 åren, då vi haft riktig fred under 286 av dessa år, så borde det tyda på en tämligen osäker värld-oavsett om Sverige formellt inte haft krig sedan Napoleon-tiden.

  Finland gör mycket bra bedömanden, sådana vi själva gjorde före 1990, efter det förstår jag inte logiken bakom "fred i vår tid-andan", historien visar att vi kommer alltid få fel med en sådan logik.

  Vad gäller Ryssland så är den farligaste delen om de styrande lyckas elda nationalismen så att de gömmer sina problem bakom externa hot-vilket de flesta totalitära regimer gjort, jag menar en stor andel av den ryska befolkningen saknar el, gas, vvs. Dessa problem göms bakom fasaden, tur för oss att finnarna fortfarande kan fältsätta 200000 man.....

  SvaraRadera