Aktuellt

Du följer väl Folkhälsomyndighetens rekommendationer - här är de

Så här under coronapandemin är det extra viktigt att vi alla tar gemensamt ansvar och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. För sak...

2020-05-21 16:41

Måttligt ner på börserna - kronan stärks kraftigt mot dollarn

Även om vi har Kristi Flygare och röd dag idag, så gäller inte det större delen av resten av världen, där marknaderna således är öppna. Börserna gapar generellt rött över hela linjen, och en stärkt krona spär på fallet för oss som har våra utgifter i SEK, vilket talar för en börsnedgång i Stockholm i morgon när vi ska ikapp husse USA.
Börslistan i skrivande stund. Första kolumnen är dagens utveckling, sedan vecka, sedan årsskiftet och sedan 12 månader.
Mycket kan förstås ändra sig då börserna i USA bara varit öppna i en timme, och även är lite spretiga med småbolags- och totalindexet Russel 3000 på svagt plus, liksom gubbindexet Dow Jones Industrial Average med +0.14%. Mer viktiga S&P-500 - även känd som Husse - är dock ner 0.29%.

Mer väsentligt är valutarörelserna, nu när börserna blivit allt mindre intressanta att analysera på grund av centralbankernas stödköp på obligationsmarknaderna. Centralbankerna har nämligen ännu inte kommit på hur de ska förhindra valutarörelser, men det kommer väl får man anta.

Således har USDSEK fallit 0.74% i skrivande stund och EURSEK går -0.40%. GBPSEK går -0.92% och NOKSEK -0.40% och vårt norska broderfolks krona kostar bara ca 95 öre just nu. Uppenbarligen anser valutamarknaderna att Sverige gör något rätt. Kanske för att vår börs helt enkelt har stängt?

Lägger man samman börsrörelsen hos S&P-500 och valutarörelsen hos USDSEK så talar det just nu för att Stockholmsbörsen ska ner över 1% i morgon, givet att allt fryses i tiden just nu, men bollen är som bekant oval i amerikansk fotboll, och kan därmed studsa lite hur som helst.

Starkare krona innebär också att guldet faller tillbaka och nu kostar runt 532:- SEK.

Tillägg 17:20: Sedan ovanstående skrevs har det gått snabbt utför i USA.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

13 kommentarer:

 1. DAX och andra börser utvecklades starkt efter OMX stängning kl 13 igår.
  DAX står nu 0.3% högre än när Sthlm stängde trots dagens nedgång.
  EUR har tappat 0.4% mot SEK så det meste tyder på en flat öppning imorgon på en helt värdelös här och nu-"analys". S&P minus 0.3% så rörelser från den nivån plus USD-rörelser till imorgon kl 9 sätter agendan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. S&P föll ytterligare 0.48% samt att Future är ner ytterligare 0.71. Stämmer bra med Sthlms nedgång nu vid öppning.

   Radera
 2. På 12-mån

  Nasdaq 100: +25.6%
  SP500: +3.5%

  Coronakrisen har marknaderna i ett järngrepp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Går fort utför nu, förresten.

   Radera
  2. Känns som allt utom US tech samt Copenhagen 20 gått kasst på 12 månader.

   Radera
  3. OMXSPI är plus på 12 månader, men +1.16% är kanske att definiera som kasst.

   Radera
  4. Otroligt tudelade börser. Vi ska vara glada att vi inte är österrikare och handlar ATX-index som är ner 30% på årsbasis. Det är kasst på riktigt.

   Radera
  5. SIWONTI: Snicksnack, jag leder iom att jag legat kontant på ISK sedan det här började, eller kanske 1% minus på sista beloppet den sista veckan innan jag klev av trapporna på gröna lund.

   Radera
  6. Existing homes sales ner 17.8% y/y. Dock bättre än förväntade minus 19.5%

   Radera
  7. Svinto. Har du svårt för ironi?

   Radera