Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-05-20 08:06

Måttligt negativa börser i USA

Efter en osäker börs i Sverige och en del europeiska index stängde börserna i USA på minus och handlas nu blandat i i de asiatiska tidszonerna.
Nom.
OMXSPI gick +0.36% igår medan storbolagsindex OMXS30 gick -0.38%. Tyska DAX gick +0.15% medan franska CAC 40 gick -0.89%. I USA stängde S&P-500 på -1.05% och Nasdaq Composite på -0.54%.

Det är även spretigt i de asiatiska tidszonerna nu på morgonen med Nikkei 225 +0.94%, ASX 200 +0.37%, Hang Seng -0.03% och Straits Times -0.67%.

För svensk del gör även valutakursutvecklingen att det är svårt att förutspå Stockholmbörsen, då svenska kronan fortsatte att stärkas. Guldpriset i SEK per gram är dock relativt oförändrat jämfört med igår, men i amerikanska dollar ligger guldet på sin högsta notering sedan slutet av 2012.

Allt står och väger och nu återstår beslutet om riktning, men ett sådant beslut kan ta tid för marknaden, om ingen extern händelse tvingar fram ett ställningstagande. Under allt så stödköper förstås amerikanska centralbanken på finansmarknaderna, vilket håller uppe alla världens börser eftersom dollarn är världens reservvaluta. Dock har dollarn börjat försvagas, vilket antyder att agerandet inte är gratis.

31 kommentarer:

 1. Vad är det är för blogg, börsnytt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En bra. Just i dessa tider är det intressant.

   Radera
 2. Lite intressant. Då och då skrivs här om olika aktiestrategier och dess avkastning. Rätt mycket olika trådar i bl a höstas och om OMXSPI:s förträfflighet i stället för att med timing försöka gå in och gå ur med ex hjälp av TA.
  TA som har varit en del av min strategi i många år. Inte att sitta still i båten.

  Innan nedgången var det ju naturligtvis inte så lätt att slå en strategi där indexet gått upp i många år och slig ATH var och varannan vecka. Men ser man nu när det som inte kunde hända, hände.
  Min portföljs utveckling/OMXSPI. 1 år 8,27%/0,81%. 3 år 19,03/3,66. 5 år 31,73/11,4.

  Jag kör envist vidare med min strategi som jag både gillar och funkar. Många av de som trodde på evig uppgång verkar nu ha vikit ner sig och hörs inte längre av på bloggen. Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det innebär att du är Mr Index på 5 år så du hade lika gärna kunnat ligga lång.
   På 5 år är OMX All Share upp 31.17%

   Radera
  2. Sen är ju det en tämligen svag avkastning då SEK har tappat 13.1% mot USD under samma period. Så jag håller med om att börsens förträfflighet är överskattad i vissa kretsar.

   Radera
  3. Jo. Det är ju bra om man kan följa index exakt. Som du då!
   Samtidigt så har du allt satsat i USD som du sen handlar i Sverige för. Ibland är det enkelt.
   Nästa jobb finansminister?

   Radera
  4. Bara konstaterar att du följt index. Ingen värdering i det, bara ett konstaterande.

   Radera
  5. Det är därför man ska följa Sven Carlin och köpa value stocks och överavkasta mot index.

   Radera
  6. Så kallade value stock har underpresterat börsen de senaste 5 åren men du/han kanske är ironisk?

   Radera
  7. @Stefan: Har du en egen kanal, Stefan. Kanske ska följa dig istället.

   Radera
  8. Generellt råd. Sluta lyssna på försäljare.
   Du hade ju en idé om att köra lite av varje enligt klassisk skolbok. Hur gick det med det?

   Radera
  9. Ja kan ja inte så mycket om värdepapper och dylikt. Försöker lyssna och ta till mig av allt och alla. Även lite av varje är ju en ide som någon sålt in.
   Det gick bra. Jag ballade ur och sålde aktierna efter -20% (men dom motsvarade bara 25% av portföljen). Sen har jag haft penningsmarknadsfonder i olika valutor, extremt långa statsobligationer och guld. Dom amerikanska statsobligationerna har ju betett sig som väntat i en nergång d.v.s. ökat mkt i värde p.g.a. den långa durationen. Samma sak med guldet och olika valutor. Nu har jag dock kört fast vid om jag ska köpa in mig på aktieindex igen när jag missat uppgången och vad jag ska göra med statsobligationer när räntorna är sänkta redan. Har man kvar dom spekulerar man ju i att FED går över till minus och då har man ju mer kvar att hämta men det kanske inte är så troligt än?

   Radera
  10. Förstår dilemmat. Inte helt lätt rent psykologiskt att köpa in sig i en tillgång som ökat i värde sedan sälj. Som jag ser det är det 50/50 var börsen, obligationerna, oljan, guldet etc tar vägen framöver. Vill absolut inte ge något "tips" men vore det inte logiskt om du körde 25/25/25/25 igen som vid starten?

   Radera
  11. @Stefan: Vi har ju ett läge där arbetslösheten stiger och förmodligen kommer att stiga ännu mer samtidigt som börsen stiger. Vad är det marknaden prisar in egentligen? Kommer köpkraften öka med ökad arbetslöshet? Helikopterpengar i väst?
   Tar emot att köpa på sig ännu mer obligationer när räntan inte ens överstiger inflationen. Att ha SEKetas på kontot är väl i och för sig också riskfyllt. Det är en säker förlust fast i en i teorin förbestämd hastighet.
   Bostäder verkar ju vara immuna mot allt i Sverige komiskt nog. Det kanske är det man ska satsa på. Då har man en tillgång som aldrig minskar i värde men en inflationshedge.
   Skönare för den äldre generationen. Spelar dom bort pengarna på börsen har dom fortfarande några miljoner i bostaden kvar.

   Radera
  12. Börsen. Den är ner i år.
   Obligationer. De är upp i år.
   Bostäder. De är ner i år.
   SEK. Är ner i år.
   Guld. Är upp i år.
   Oljan. Är ner i år.
   Osv. Detta vet vi. Framtiden har vi inte en susning om. Det absolut farligaste man kan göra är att låsa in sig i en fix idé och tro att man är smartare än marknaden.

   Radera
  13. I grund och botten bottnar allt detta gällande värderingar etc i centralbankerna och obligationsmarknaden. Kan man tyda det spelet är man kung i baren.

   Radera
  14. Bostäder. Det har vi ju dragit 3 tusen gånger vid det här laget.
   Nu säger jag det igen. Bostäder är en av få saker som är billiga i Sverige. Lovar att det var sista gången jag sa det pga papegojvarning.

   Radera
  15. @Papegojan: Är inte du kung i baren då? Du har väl kört på BC och det har väl gått bra?
   Bostäder är billiga förutsatt att man kan räkna med för evigt låga räntor. En ränta på 4-5% + amortering = äter upp halva min nettolön. Det är nog naivt att tro att vi kommer ha en lågräntenivå för evigt.

   Radera
  16. Någon gång framöver försvinner ju förtroende för fiat och då kan man ju trycka hur mycket man vill när ingen vill ta emot det som betalmedel.

   Radera
  17. Papegojan är inte tillräckligt smart för obligations- och kryptomarknaden. Så ingen handel där.

   Radera
  18. Fast köper man bostad till dagens priser så spekulerar man ju i obligationsmarknaden.

   Radera
  19. Indirekt påverkas alla tillgångsslag av obligationsmarknaderna.

   Radera
  20. Sen om man väljer att hyra eller finansiera sitt boende själv spelar ingen roll. Påverkan från obligationsmarknaden finns oavsett.

   Radera
  21. Så är det fast till skillnad från bostaden så äger man inte så många andra hävstångsprodukter.

   Radera
  22. Hyra är ungefär som att äga SEKetas. Du vet att det långsamt går utför. Och långsamt kan ju vara bättre än hastig utförslöpa.

   Radera
  23. Hade du köpt på dagens nivåer ifall du idag hyrt? eller hade du hellre lagt pengarna på aktiefonder?

   Radera
  24. Nu tror jag du ställer en fråga från ditt perspektiv. Du har ju en bra hyresrätt så varför bry sig om annat boende?

   Radera
  25. Förr eller senare vill man ha hus så då kanske man måste göra den där berömda "bostadskarriären" d.v.s. köpa en 2a för 5 miljoner idag och sälja den för 37 miljoner om 8 år :)

   Radera
  26. Tyvärr, den lätta resan är gjord vad gäller bostäder. Men visst får vi betalt för att låna kan 5 bli 37 på 8 år :)

   Radera
  27. Det var det ja försökte få fram...idag måste man tyvärr spara och amortera. helt plötsligt är bostaden en kostnad jämfört med vad den tidigare varit i sverige (= en bankomat) där man gör bostadskarriär och sen känner sig intelligent för att man kunde förutspå marknaden.

   Radera
  28. Men vem vet...vi kan får inflation och nominella löneökningar till slut utan att centralbankerna höjer räntorna.

   Radera