Cornucopia?

Aktuellt

Jämför dig inte med andra - om du inte vill vara bitter - sätt upp dina egna mål och jämför med dig själva!

"If you compare yourself with others, you may become vain or bitter, for always there will be greater and lesser persons than yoursel...

2020-05-08 09:12

Mäklarstatistik: Centrala lägenheter i Stockholm kraschade 6% i april, 4% ner i centrala Malmö, minus 4% i riket

"Lögn, förbannad lögn, och Mäklarstatistik."
Mäklarstatistiks siffror visar på en hård krasch för lägenhetspriserna i centrala lägen i Stockholm och Malmö. I Stockholm föll priserna med nästan sex procent och i centrala Malmö med nästan fyra procent under april, även om Mäklarstatistik redovisar svaga nedgångar i sitt pressmeddelande via sitt skeva sätt att räkna. Graf nedan.
Skuggigt i Stockholm.
Som bloggen påtalat många gånger tidigare är Mäklarstatistiks statistik värdelös, och redovisar inte den faktiska utvecklingen den senaste månaden. Istället är det en utveckling av de senaste tre månaderna jämfört med månaderna med en månads förskjutning bakåt i tiden, dvs februari+mars+april dividerat med januari+februari+mars, vilket då kallas "priserna i april", när de mest handlar om priserna i februari+mars jämfört med priserna i februari+mars.

Därmed kan man maskera hårda krascher i bostadspriserna, vilket sker nu, så man kan hoppas att de går över innan de märks i statistiken. Mäklarstatistik uppger därmed att priserna bara gick ner 1% i centrala Stockholm, men verkligheten var en helt annan.

Tittar man istället på medelpriserna per kvadratmeter blir bilden istället korrekt för april månad. Priserna i centrala Stockholm kraschade nästan 6% i april.
Faktisk prisförändring.
Faktisk krasch i Stockholm var -5.50% centralt, -4.26% i hela Stor-Stockholm. I landet kraschade lägenhetspriserna med -4.39% på en månad, och i centrala Malmö med -3.55%. Göteborg gick dock mot strömmen och steg faktiskt.

De faktiska priserna för villor anger medelpriser och inte medelpriser per m2 och är därmed rätt värdelös och avgörs istället av storleken på objekten istället för faktisk prisutveckling.

Riktiga värdefulla siffror får man först när Valueguard presenterar sina kvalitetsjusterade bostadsprisindex senare under maj. Där bör nedgången vara runt fem procent i Stockholm enligt tidigare uträkning, givet att priserna står stilla under andra halvan av april.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

13 kommentarer:

 1. Oj, kan det faktiskt gå ner i centrala Stockholm. Tror inte att det gäller här i Lärkstan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. nej den målgruppen är nog ännu rikare nu. älskar lärkstan, men allra finast är tysta gatan.

   Radera
  2. Danderydsgatan är den bästa, tror jag. Här bor många VD.

   Radera
  3. Danderydsgatan är inte Lärkstan. Bonnläpp.

   Radera
  4. Souterrängvillorna på Fjällgatan är vassaste bostäderna innanför tullarna men de kommer tyvärr aldrig ut på marknaden.

   Annars skulle jag säga Sabbatsberg för det känns som en stad i staden, alt. Engelbrekts kyrkogata.

   Radera
  5. @Tim Vem som vill bo på Fjällgatan som var den gamla galgberget på knivsöder?

   Radera
 2. Prisfallet i Stockholms innerstad uppgick som mest till -10 % på sålda objekt, men efter att räddningsplankan i form av amorteringsfrihet infördes så har viss återhämtning skett. Slut på meddelandet.

  SvaraRadera
 3. Följer husmask veckovis för att se på volymerna varje vecka(Stockholms län) jänmfört med samma vecka förra året. Hittills ingen större skillnad, faktiskt. Får se om den här veckan blir den första med en tydlig bedgång i volym.

  SvaraRadera
 4. *POFF* ... hörde ni det? Bubblan som sprack...

  SvaraRadera
  Svar
  1. *POFF*.. hörde ni det? Pengarna som tas från din plånbok för att rädda bolånetorskarna...

   Radera
 5. Sålde nyss vår bostad i en hyfsat närbelägen kommun i Norrort, 2 mil norr om Stockholms innerstad. Gjorde en hyfsad vinst. Dock varierar det rätt rejält. Har man en välskött, attraktiv bostad med attribut folk söker så kommer man få den såld utan problem. De som går på visningar idag är seriösa spekulanter och inte massa löst folk. Grannen däremot hade inte lika attraktivt läge, mindre tomt mm och hen har problem att få bostaden såld.
  En närliggande villa såldes nyligen för nästan en miljon över utgångspris. Andra hus säljs under utgångspriset så det varierar här. Men död är inte marknaden ännu.

  SvaraRadera
 6. Villor i min sydliga bonnakommun fortsätter att säljas som aldrig förr. Kanske har det blivit oattraktivt att bo i dessa smittohärdar och Babylons bromsspår på kartan vi kallar städer.

  SvaraRadera
 7. Jag håller helt med om att mäklarstaatistiks sätt att publicera siffror ger en lite annan bild som är mindre användbar än att räkna månad för månad. Dock vill jag framhålla att det inte är så att månadsvis jämförelser är mer objektivt korrekta utan det handlar om att vara tydlig med vad det är man mäter (och där kan jag tycka att den vanliga medierapporteringen av mäklarstatistiks siffror brister ordentligt).

  SvaraRadera