Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2020-05-22 08:37

Krasch på Hong Kong-börsen - slutet på ett land, två system

Hong Kong-börsen kraschade under morgonen som en följd av att Peking-diktaturen gick ut med att man kommer tillämpa särskilda säkerhetslagar i den forna brittiska kolonin, som i praktiken upphäver ett land, två system-upplägget. Antagligen kommer även Hong Kongdollarna HKD att knäcka sin valutapeg mot USD, och frågan är om valutan alls kommer vara kvar i långa loppet.
Dagschart Hang Seng
Hang Seng-index föll 4.95% på beskedet från diktaturen i Peking om den särskilda säkerhetslagen, som i praktiken upphäver de sista spåren av yttrandefrihet och demokrati i Hong Kong. Det hela ses som ett svar på de tidigare protesterna, som avbröts på grund av coronapandemiutbrottet, och tanken är att proteströrelsen aldrdig mer ska kunna ta fart.

Det innebär också att övergångsperioden sedan 1997 med ett land, två system i praktiken upphävs. Det fyller förstås inte längre någon funktion, då Hong Kong efter övertagandet initialt var ett sätt för kapital att kunna investera i Kina, men idag har Kina egna fungerande finansmarknader och det är snarare en fråga om att kinesiskt kapital investerar i resten av världen. Någon port till Kina behövs inte längre.

Övriga asiatiska börsindex rasade också, men inte lika kraftigt. SSE Composite -1.44%, ASX 200 -0.96%, Nikkei 225 -0.80 och Straits Times -2.26%. Det mesta talar för att det går ner även i Stockholm idag, då börsen måste ikapp de negativa amerikanska börserna och den stärkta svenska valutan, även om kronan faller nu på morgonen.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

11 kommentarer:

 1. På tal om Kina.
  Oljepriset ner 5% på farhågor för sämre än förväntad efterfrågan från världens nästa största oljeförbrukare.

  SvaraRadera
 2. Varit ganska stökigt i Hong Kongs Government med omfattande protester bland de folkvalda, jurister etc. De stod bokstavligen på varandra med munskydd och plakat så helt klart risk för smittspridning där.

  SvaraRadera
 3. Kina sprider virus och utnyttjar det sen för egen vinning. Smart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även maffian firar i coronatider, och stärker sitt inflytande i Europa.
   https://www.svt.se/nyheter/utrikes/analys-maffian-stiger-fram-ur-coronakrisens-skuggor

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Svinto. Blir lite förvånad över artikeln och formuleringen "återerövra förlorad makt".
   Nu kör jag en anekdot så ta det för vad det är.
   Pratade med en duktig kock i februari i år som emigrerat från Italien.
   Nu har han sina baser i Puerto de la Cruz, Moskva och Mexico City.
   Enligt honom äger maffian Italien och dess närvaro ökar ständigt i omfång oavsett Covid-19.

   Radera
  4. Vem är den här Maffian

   Radera
  5. I Sverige kallas de för kulturarbetare - och lever på andras pengar stulna av främst S/Mp.

   Radera
 4. Tragiskt. Men dit Hong Kong är på väg skulle det ändå oavsett protester eller ej, kommunister gillar inte yttrandefrihet och frihet oavsett förevändning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gigantiskt misstag av britterna att släppa Hong Kong. Det står dem och hela västvärlden mycket dyrt. De skulle släppt Irland istället.

   Radera
 5. På tal om Hong Kong:

  https://youtu.be/wfD_40P-dVo

  Ytterst sevärd dokumentär om Hong Kong som sätter protesterna i sitt historiska sammanhang.

  SvaraRadera