Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-05-07 09:10

Krasch för tysk industri - redan under mars

Statisitk från Tysklands finansdepartement visar på en kraftig nedgång för tysk industriproduktion redan under mars månad, och nedgången väntas bli ännu värre under april.
BMW i8
Raset var 9.2% rapporterar Bloomberg. ING skriver att nedgången för året är ner 12% och den tyska bilindustrins produktion föll 30% och verkar vara den värst drabbade. Nedgången under april månad förväntas bli ännu värre

Kinaägda Volvo Cars bilförsäljning ska för övrigt kraschat 44% globalt i april, 67% i Europa och 54% i USA. Försäljningen räddas av en förbättring i Kina, vilket väl inte direkt kommer gynna fortsatt tillverkning i Göteborg. Sedan är det skillnad på produktion och försäljning.

Den tyska börsen stiger förstås på beskedet och DAX är just nu på +0.78%.

9 kommentarer:

 1. Jag har en bra idé för att få fart på Europas ekonomi igen! Låna ut jättejättemycket pengar till alla som vill bygga el köpa hus! Det brukar man ju göra för att stimulera ekonomin...

  SvaraRadera
 2. Börsen har aldrig känts så bortkopplad från verkligheten än vad den är nu. Jag har dragit tillbaka en del korta positioner av den enkla anledningen att jag helt enkelt har tillräckligt med is i magen. I vanliga fall hade jag börjat pytsa in likvider pö om pö under något års tid framöver men nu vettefan hur man ska göra. O inflation lär det bli så madrassen känns inte heller så trygg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "inte har is i magen" skulle det stå men det framgick kanske ändå..

   Radera
  2. Jag har is i magen men man kan kan inte ligga kort hur länge som helst.

   Fanns det inte ett ordspråk för det där. Börsen kan stiga längre än du har råd att ligga kort...

   Radera
 3. Klart börsen går upp. Fallande tillväxt innebär ju nuförtiden att finansbranschen får bidrag från centralbankerna för att ersätta tillväxtbortfallet. Björnmarknaden dog 2009 och finns numer bara i historieböckerna. Inflation kan du glömma, för att det skulle kunna ske måste fårket, inte bara topp tio, få så mycket ökad disponibel inkomst att efterfrågan på valfritt gods vida överstiger utbudet. En sådan "klassisk" setup har vi nog sett för sista gången.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hittills verkar det onekligen stämma. En utförlig bloggpost om vad detta i förlängningen kan innebära hade smakat Smögen (hint till herr Wilderäng).

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. DAX är ju en riktig solskenshistoria.
  Vad sägs om minus 16% på tre år, strålande avkastning. Fast å andra sidan är det ju bättre avkastning än om man köpte en av deras bilar.

  SvaraRadera
 6. Förmodligen ser det bättre ut än "förväntningarna" och då stiger börsen.

  SvaraRadera