Aktuellt

"Tag några öl innan du loggar in på börssidorna"

En god vän till mig tillika aktieräv berättade att vederbörande fått tipset att "ta några öl innan du loggar in på börssidorna". D...

2020-05-19 07:33

Kraftig börsuppgång i Europa, USA och Asien

Att börsen inte har något som helst med den reala fundamentala ekonomin borde vid det här laget stå bortom allt rimligt tvivel. Börserna tjurrusade i Sverige, sedan i USA och nu i Asien, oavsett det ekonomiska läget i verkligheten.
Mu!
Stockholmsbörsen rusade med OMXSPI +4.41% och storbolagsindex OMXS30 toppade med +4.86%. Men det var ingenting mot tyska DAX som drog +5.67%.

Uppgångarna fortsatte seddan i USA med S&P-500 på +3.15% och Nasdaq Composite +2.44%.

Och nu i Asien fortsätter uppgångarna, med Nikke 225 +1.99% och Hang Seng +1.98%. Australiens ASX 200 går +2.04%.

IMF-chefen gick igår ut med att återhämtningen i ekonomin kan ta tre år, så det är inte så konstigt att börsen rusar. Börskurserna har ju inte längre något med fundamenta, mikro eller makro att göra. Vi kan dock vänta oss en inledande kort liten rekyl när de europeiska börserna öppnar, men sedan bär det väl uppåt igen. Oavsett har stödet man nu vände vid bara blivit starkare.

Kronan stärks kraftigt och dollarn föll med -1.52% och är nu på sin svagaste nivå sedan förstärkningen vid börskraschen. EURSEK går -0.69% och guldet faller tillbaka på den starkare kronkursen.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

29 kommentarer:

 1. Lite oväntad marknadsreaktion på att Trump har gått "skin in the game" och meddelat att han själv personligen satsar på att ta det superbilliga Chloroquine (en dollar per piller) i kombination med Zink - istället för den där medicinen som hittills kostat tusen dollar per piller som läkemedelsindustrin vill satsa på (kommer inte ihåg vad den heter just nu).

  Möjligen kan det betyda att man bakom kulisserna på Wall Street nu har tillräckligt med bevis för att våga anta att Chloroquine är tillräckligt bra för att hålla liv i majoriteten av alla konsumenter och att den låga produktionskostnaden garanterar snabb distribution.

  SvaraRadera
 2. Chloroquine må vara billigt men det är ändå avsevärt dyrare än Klorin. Så doktor Trumps rekommenderade kur har gått upp i pris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säger som Scott Adams; Medias påståenden om att Trump sagt att man skall dricka klorin är en form av IQ-test - och de läsare som på allvar tror att han bokstavligen menade precis så har misslyckats grovt på det testet. ;-)

   Radera
  2. Trumps apelsinfärgad hud tyder på leverproblem, med tanke på de många allvarliga biverkningarna så är det väldigt osannolikt att han använder Klorokinin.

   Radera
  3. Du är förstås välkommen att nöja dig med tolkningen att han politiskt gått "all in, skin in the game" på Chloroquine. Han har inte tagit det i direktsändning än så vitt känt.

   Radera
  4. Med tanke på att han har varit helnykterist i hela sitt liv (den jämra skattesmitaren) så står nog leverproblem inte högt upp på listan som förklaring till hans hudfärg dock.

   Radera
  5. Det är väl därför han undviker alkohol.

   Radera
  6. Nu har han ju varit nykterist sedan långt innan han blev orange - färgen har mer med hans hälsokostvanor att göra.

   Att han klämmer en och annan flottig hamburgare i samband med photo-ops är mest propaganda som MSM älskar att frossa i (ha-ha!).

   Skulle du leva på skräpmat om du haft tillgång till femstjärniga kockar i Vita Huset dygnet runt (och detsamma redan innan du blev president för den delen)?

   Radera
  7. Trump har just medgett att han tar malariamedicin i förebyggande skäl mot Covid-19.

   Radera
 3. Så än en gång bailas börserna ut i USA. Men den här gången står de mindre bemedlade utan arbete och inkomst. I rekordantal. Man undrar när högafflarna tröttnar och revolutionen kommer...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Folk i USA har börjat "rösta med fötterna" och skiter i påbud om karantän. Kalla det revolution om du vill. Till och med i det tämligen socialistiska Kalifornien beter sig folk nu så som östeuroperna gjorde 1989 när de hade fått nog av sina politiker och deras förbud. Elon Musk och Tesla gick före nu iofs och visade vem som verkligen bestämmer i USA - alltså big business.

   Radera
  2. Det är därför man bygger ut militären...

   Radera
 4. JPOW gick ju ut under helgen och sade att FED kommer göra allt i sin makt för att hålla ekonomin i en expansiv fas.

  SvaraRadera
 5. Börsen följer Feds balansräkning och inte marknaden. Tyvärr riskerar man att det blir dålig stämning när miljontals hungriga människor börjar springer omkring..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror ni oroar er för fel land - har ni missat att det i princip redan pågår hungerkravaller i vissa av Paris förorter?

   Radera
  2. Vilket land då? Det är ett globalt fenomen.

   Radera
 6. Det är väl bra att börsen presterar. Har man precis blivit arbetslös och har sitt sparande på börsen kan man ju leva på det och statliga bidrag. I kombination med deflation blir det nog bra. Hade det inte varit för kreditvärdigheten man får med en anställning hade man kanske inte ens behövt ha ett jobb.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det dröjer inte länge innan borgenärerna tittar på inkomst av kapital pss som inkomst av arbete.

   I dessa tider, vilket är tryggast sett ur en borgenärs synvinkel?

   Vad är en bostad kreditvärd?

   Nu efter 10 år med superlåga räntor...

   Radera
  2. Den stora effekten blir att de som får tillgång till pengarna från centralbankerna, storägare i stora företag exempelvis, kommer få en oerhörd köpkraft när priserna faller. De pengarna kommer användas för att köpa upp realekonomiska tillgångar som ju är intakta.

   Radera
 7. Lars, börjar du darra lite i din tro till att det vi ser är ett praktexemplar till tjurfälla? Själv var har jag varit lite nervös för att det vi kommer att få se och det vi nu ser är egentligen bara en en eskalering av den redan pågående tillgångsinflation som pågått sedan länge. Det som lugnade mig i veckan var dock att jag höll på att få spel och få ifrån min plan med det kontinuerliga månadssparandet och helt enkelt kasta in allt jag har. Det såg jag som det sista beviset jag behövde på att det nog ändå är en tjurfälla som ska suga in det sista marknaden har att ge :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går inte att använda benämningar som "tjurfälla" i det vi befinner oss i eftersom börsen aldrig haft ett svart Fed-hål som köper allt som kommer i dess väg.

   Radera
  2. Eller hur, hyresgäst?

   Nej, jag följer min plan, 10% in varje månad, oavsett varthän det går.

   Radera
  3. BOJ var väl betydligt värre på 90-talet som gick in och direktköpte aktier.

   Radera
  4. Det stämmer om du med säkerhet kan säga att hela anledningen till de senaste veckorna kursökningar endast beror på stödköp och andra lättnader. Själv ställer jag mig till den skaran som tror att det är en balans mellan framtidstro/tjurfälla/stödköp - och jag har ingen aning hur viktningen mellan dessa faktiskt förhåller sig. Du säger 100% stödköp, mitt rationella jag säger att vi fortfarande har en viss komponenet av tjurfälla i den här utvecklingen. Min mage säger precis som dig och att jag ska fly in med alla likvider jag har i alla andra typer av tillgångar en pengar. Men jag gillar inte att handla med magen, de brukar sluta med övervikt och dålig hälsa.

   Radera
  5. Vad finns på "andra sidan" av det svarta hålet?

   Radera
  6. Observer: Din kommentar här ovan gav mig mycket nöje! Parallellerna mellan ekonomi och astrofysik är slående i det att skeendena kan uttryckas på samma sätt och med samma ord!

   Radera
  7. 10% in varje månad i vadå? Globalt aktieindex?

   Radera
 8. Kommer det någon analys av valueguards statistik?

  SvaraRadera
 9. Helikopterpengar, men inte till populasen. Kan väl inte bli annorlunda när man dumpar pengar in i finansmarknaden. Värdet på papper går upp snabbare än priset på mat, skog och bostäder eftersom pappren är närmre inflödet. Så småningom sprider det sig så att allt annat också blir dyrare. Men till dess hinner de som fångat helikopterpengarna köpa av allt annat till bra priser. Tills botten går ur.

  SvaraRadera