Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-05-31 17:18

Klicka och hämta - nya affärsmodeller under coronakrisen

En ny (?) affärsmodell under coronakrisen är att erbjuda klicka och hämta eller click and collect, dvs att man samma dag kan hämta upp varorna utanför butik även hos större kedjor som IKEA. Det har förstås funnits även tidigare, men är rätt praktiskt om man vill kapa logistikbolagens leveranstider. Förhoppningsvis permanentas detta, även om kedjorna då tappar de plånboksöppnande småköpen i butik.
Click and collect på IKEA idag.
För 39:- SEK kör IKEA ut din beställning till din bil, givet att du handlar online och väljer en önskad tillgänglig tid. Är du snabb nog kan du hämta samma dag, alternativt blir det en annan dag, då man inte skalat upp organisationen för att hantera hur många leveranser som helst.

IKEA verkar inte heller ha något problem med storlek eller vikt på beställningen, medan t ex Biltema bara levererar ut till bilen om det är mindre än 20 kg. Kanske har något med arbetsmiljö och tunga lyft att göra. Hos IKEA får man fullastade kundvagnar och får sedan lasta själv i bilen och ställa in kundvagnen på plats på parkeringen.

Överlag ett väldigt bra upplägg, som kapar 1-5 dagars leveranstid vid distansköp, och 39:- SEK är prisvärd timpenning för att slippa gå runt i butiken och plocka på sig det man ska köpa, och därtill slipper man alla spontanköp via plånboksöppnarna i sina korgar på strategiska ställen, eller vid kassorna.

Förhoppningsvis permanentas denna leveransmodel även när coronakrisen en dag är över. Man får en kombination av det bästa från två världar - tidsbesparingen och smidigheten i onlinehandeln, med de korta leveranstiderna för butikshandel. Sedan är man naturligtvis beroende av bil i dessa fall, så det är inte ett alternativ för den som saknar transportfordon.

Jag ser fram emot att allt fler butiker och kedjor erbjuder detta.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

9 kommentarer:

 1. Det ger dessutom mer arbetstillfällen då personal plockar och samlar ihop beställningen i stället för kunden.

  Ialla fall tills IKEA robotiserar sitt högLager.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, det är mer personalkrävande och det påverkar ju förr eller senare priset om systemet blir permanent.

   Radera
 2. Fast man får snabbt ett berg av dyra papperskassar hemma. Från Ica Maxi i mitt fall....

  SvaraRadera
 3. Ja och det visar med all önskvärd tydlighet att externhandelsområden inte är platser där människor vill uppehålla sig eller tillbringa mer tid än nödvändigt.

  Spår att i en nära framtid är det bara i våra stadskärnor vi hittar "traditionell" fysisk handel. Externhandelsområderna förvandlade till logistikcenter för e-handel: hämta själv eller hubbar för last-mile bud (på elcykel?).

  SvaraRadera
 4. Den stora vinsten med Click & Collect är att en liten butik kan erbjuda en stor butiks eller en webbutiks hela sortiment utan större lagerbindning. De som börjat med detta under C-19 verkar dock plocka från butikslagret istället för centrallagret.

  SvaraRadera
 5. Det kommer av den överflödiga restaurangpersonalen på Ikea enligt uppgift.

  SvaraRadera
 6. Nemesis har knackat på hos ICA. De har jobbat systematiskt med att plocka sönder sortimentet till obegripligt komplexa segment - ibland hittar man nötter under "råvaror" och ibland under "bakartiklar" och... ja, ni vet. Allt för att hålla kvar kunden i butiken lite längre i hopp om ett oväntat impulsköp. De har statistik och vet vad de gör! Nu tvingas ICA-handlaren skicka ut personal på betald arbetstid för att plocka order i varuträsket han själv ställt till! Hahaha!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De MÅSTE ju ta från sitt lager med snabba plocklistor. Aldrig sett personal plocka kassar med långa shoppinglistor i händerna...

   Fördel, man kollar mycket mer på jämföra produkter. Nackdel, ser inte de exponerade varorna till extrapris.

   Radera
 7. Jag måste helhjärtat slå ett slag för denna tjänst också. När jag testade den för några veckor sedan i Kungens kurva i Stockholm reflekterade jag över hur bra denna tjänst var oavsett Corona. dock vara även parkeringen i övrigt fullsatt, och varuhuset förmodat välbesökt, så i någon mån finns det uppenbart parallella världar vad gäller affärsmodeller och personligt risktagande.

  SvaraRadera