Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-05-20 13:58

Kinesiska staten räddar Norwegian - men egentligen räddar man kinesiska långivare

Det norska flygbolaget Norwegian räddas genom att bland annat kinesiska staten går in som delägare. Räddningen skulle kunna ses som ett exempel på hur kinesiska staten använder coronakrisen för att köpa upp strategiska resurser i Väst, men handlar mer om att rädda kinesiska långivare och banker som lånat ut pengar till Norwegian. Men man bör ge akt på den kinesiska diktaturens beteende.
Kinesiskt örlogsfartyg.
Kina hävdar att de inte har några coronafall alls, vilket förstås är en ren lögn. Man tog till storsläggan i början, för att få de ekonomiska och politiska konkurrenterna i Väst att göra det samma, men så fort sjukdomen hade allmän spridning slutade Kina och hävdade istället att de utrotat sjukdomen. Vilket förstås är fullständigt skitsnack, särskilt som de flesta flygplanen som fortfarande flög över Europa var från kinesiska flygbolag.

Många menar att Kina använder krisen för att lägga beslag på Västs resurser till ett billigt pris, och nu idag skedde så med en andel av ägandet i Norwegian. Dock var just det en fråga om att rädda kinesiska kreditgivare och banker som lånat ut pengar till bolaget.

Men de kinesiska förvärven av Västs industrier kommer. Köp upp, för över kunskap, lägg ner eller åtminstone aldrig skapa nya jobb i Väst, utan istället i Kina. Det är ett strategiskt Great Game och precis som 30-talsdepressionen ledde till att USA tog över rollen som världens centrum från britterna, så kommer Kina på det här viset ta över rollen som världens centrum om vi inte passar oss. Fast istället för en liberal demokrati i form av USA kommer en repressiv diktatur som får George Orwells 1984 att framstå som en saga för barn att ta över rollen som världens centrum. Och de kommer fullständigt skita i oss annat än som fortsatt lydiga konsumenter av plastprodukter av låg kvalitet från Kina.

Norwegian kan agera en liten varningsflagga, men är nog bara början och inte heller så viktigt. Vem som helst med pengar kan starta ett flygbolag - särskilt när konkurserrna kommer och det står flygplan redo att köpas upp - men vem som helst kan inte starta en världsledande industri med decennier eller rent av hundra år av erfarenhet i bagaget.

Det är industrin och teknkikbolagen Kina är ute efter, inte flygbolagen, även om informationen om folks resor förstås kan vara intressant i den mån man får in folk som har tillgång till detta i bolaget. 

Och kom ihåg att Covid-19 härjar vidare för fullt i Kina, oavsett vad diktaturen hävdar. Man vill dock att Kina framhålls som ett gott exempel, om inte annat för att Väst ska lamslå sin egen ekonomi så Kina kan köpa upp allt de vill ha billigt.

Det är nästan som om coronakrisen och spridningen av pandemin är avsiktlig från Kinas håll, men bara nästan...
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

25 kommentarer:

 1. Dom är strategiskt duktiga om det är så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I princip en total take over av långivarna.

   Radera
  2. Såg ni dokumentären made i usa? :) Kan bli en följetong det här... Om inte annat lär de ju kunna anställa Kineser lättare

   Radera
  3. Ja ägarna var väl inte sugna på att skjuta till pengar så det var det eller konkurs

   Radera
  4. Klart de är duktiga, de har ju lurat brallan av alla snart. Det vi nästan kan säga med säkerhet är att "Västeuropa" är helkört som global maktfaktor som vi känt det historiskt. USA kan förbli men mycket av dess lockelse är numer rena myter de odlar.
   Det betyder ju inte att t.ex Tyskland som nation och det vi ser som tyska företag formellt försvinner, inte heller språket måste dö sotdöd (se latin tex). Men de flesta Tyskar kan framöver normativt ha "konstiga" turkiska bokstäver i namnet, se islam som förfädernas religion och vara mörka. Värderingar i liberal anda behöver man som analytiker inte bry sig om alls.
   Kina har verkligt enorma problem dock är de sugna på att vinna. Den långa analysen är mer om hur man ser Kina, om det är ett land, om det vill vara ett land.

   Radera
 2. Det här gör USA och i viss mån Sverige med, gissar att de flesta kör samma stil.
  I USA trycker federal reserve pengar och delar ut dem till pansionsfondsjätten BlackRock som köper andelar i börsnoterade bolag.
  Det som sker är en gigantisk koncentrering av ägande

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj Oj nästan som om Marx hade rätt? Kapitalackumulation är väl f ö den vedertagna termen.

   "It is concentration of capitals already formed, destruction of their individual independence, expropriation of capitalist by capitalist, transformation of many small into few large capitals.... Capital grows in one place to a huge mass in a single hand, because it has in another place been lost by many.... The battle of competition is fought by cheapening of commodities. The cheapness of commodities demands, caeteris paribus, on the productiveness of labour, and this again on the scale of production. Therefore, the larger capitals beat the smaller."

   Radera
  2. Marx förutsåg inte QE och med tiden väldigt ideologiskt varierande Folkpartism kanske?

   Radera
  3. Fet och Fluffig:Jag vill minnas i någon kommentar för någon månad sedan samma förmodan om att Marx inte förutsåg QE.
   Men faktiskt, utan att för ögonblicket kunna ange källa, vill jag minnas att så inte alls är fallet utan Marx i kommentar till finanskrisen 1840 hade synpunkter på att centralbanker köpte upp företagsobligationer men att det var att likna vid att leda en häst till vattenhålet men att hästen vägrade dricka. Om han hyste synpunkter på Folkpartism är mig dock obekant.

   Radera
  4. Jo jag la det på minnet för det var så enkelt uttryckt och det har visat sig så sant.


   Folkpartism är ett svenskt beteende som kan ses som den kloka vettiga moderata hoppfulla rösten. Den vill flyta med zeitgaist och dra sitt strå till stacken genom att påverka. Man gillar egentligen storkapitaltanken för det är ordnat och korrekt, känns som alla gör rätt för sig och den gynnar ju strebers och en systemets meritokrati där man systematiskt också naturligt motverkar dess egentligen lika naturliga upplösning.
   Ideologin är att agera som man bör. Genom att göra det kommer man att delta i en kollektiv god rörelse där vi gemensamt bygger det goda. Missdådare bör psykologiskt omprogrammeras att förstå hur mysigt det kan bli.
   Alla kan bli Folkpartister eftersom det är väldigt akademikerpopulistiskt, Socialdemokrat som Moderat kan drabbas av Upplysningen, värdera om lite och hamna där.
   Historiskt kan vi se mycket realfascism i godhetens tecken i Folkpartismen.
   Kunskapssamhället var/är/ dess viktiga Ideal. Dit ska vi nå genom frisinnig liberalism.
   Ett namn som vi nu sett mycket av är ju Tegnell, han är lite urtypen för den moderna fräsarfolkisen, medicinmannen som skyddar oss vetenskapligt ärketypiskt.
   Radera
  5. På tal om Tegnell och den svenska självgodheten.
   Denna vecka har Sverige högst dödstal i världen i Covid-19 per capita.

   Radera
  6. Bara för att t ex Storbritannien endast rapporterar dödsfall på sjukhus, eller Norge för den delen. Rapporteringen sker olika, Sverige är helt ärliga och har inga mörkertal jämfört med överdödligheten. Tittar du på överdödligheten så är Sverige inte sämst. Men det spelar ingen roll - du jobbar ju inom vården och har ett helvete ändå, och vill gärna ha det helvetet bekräftat av siffror.

   Radera
  7. Försöker hålla mig till sanningen.
   Det finns en tracker i Financial Times som följer utvecklingen och där ligger Sverige sämst till på veckobasis. Det säger naturligtvis ingenting om framtida utfall när vi ska summera detta efter x antal år.
   Jag har aldrig någonsin kommenterat hur jag har det på jobbet varken i vården eller inom finans så det lämnar vi därhän.

   Radera
  8. Öm tå tydligen.

   Då gör jag ett generellt uttalande. När man ogillar något, så finns det de som a) vill ha siffror på att de verkligen har det värst i världen och det är jättesynd om dem och b) att det är någons fel som man kan skylla sitt missnöje på, t ex Tegnell.

   Exakt samma beteende som svärjisar om invandringen således.

   Det är förstås förklarligt när man ställs inför något man tycker är otäckt och inte riktigt kan sätta in i sin världsbild.

   Gäller naturligtvis inte dig, Stefan.

   Radera
  9. Det är ingen öm tå, enbart att konstaterande att Sverige har högst dödstal på veckobasis.
   Har man svårt att acceptera det har man däremot många ömma tår.

   Radera
  10. Jag har inte ifrågasatt att det är den officiella siffran, men överdödligheten visar något helt annat. Antar att överdödligheten i andra länder således beror på uttråkning, medan den i Sverige beror på Covid-19.

   Kram på dig, Stefan. Se till att få ledigt när det här är över, och ta hand om dig.

   Radera
  11. Bara norden och Schweiz som är stängt så ingen ledighet idag.
   Kram på dig Lars.

   Radera
  12. Angående så kallad överdödlighet.

   Förstår inte riktigt argumentationen där, vad är det man vill med att säga att vi har många döda på grund av sjukdom där äldre i större äldreboenden är utsatta?

   Det är inte Tegnells fel att man anställt lågkvalificerad personal och haft svårt med skyddet.

   Radera
  13. Dopad: Problemet är ju att man inte nu säger att det är som det är. Man kör på nu in i kacklet. Lågkvalificerad... Nä nä nä... Svårt med skydd och syrgas...morfin och midzolam om man inte kan andas... Inga munskydd på alla jämt, nej "de hjälper inte", allså, de har lurat mig och alla vid alla mina operationer...

   Radera
 3. Kina försöker framstå det som något vackert med denna (One Belt One Road) sång:
  https://youtu.be/M0lJc3PMNIg

  SvaraRadera
 4. Nyfiken fråga - har du någon/några källor på att Coronaviruset härjar fritt i Kina? Skulle vara intressant att läsa mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en diktatur, man har förbjudit rapportering av coronadödsfall. Numera dör folk i lunginflammation istället för corona officiellt. Tror du att man har noll fall i det tätbefolkade landet med dess hygiennivå så har du en del att arbeta med...

   Radera
  2. "Tror du att man har noll fall i det tätbefolkade landet med dess hygiennivå så har du en del att arbeta med..."

   Varför denna bitska attityd i tid och otid (du framstår ju som en dumdryg 14-åring) när du får en saklig och ärligt menad fråga? Jag tror faktiskt att du misstolkar vad personer är ute efter oftare än du tror...

   Radera
  3. Ja finns väl några andra svar än att kineser är dåligt folk / opålitlig regering? Exempelvis: regionen har avsevärt mycket mer erfarenhet av dödliga virus (SARS hade 9% dödlighet), mask och åtgärder är väl etablerat. Grannland som Sydkorea (högre demokratiindex än USA) har inte heller nya döda sen ett tag. BMI är 5 enheter lägre i snitt än tex USA vilket är en av de mest signifikanta faktorer till dödsfall i sjukdomen.

   Svårt att mörka dödsfall och spridning, se, inte minst i Hong Kong. SARS 2003 hade också massa gulliga konspirationsteorier som aldrig bevisades.

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera