Aktuellt

Huawei hade full åtkomst till nederländska teleoperatörerna KPN - kunde avlyssna premiärministern

Nederlänsk press meddelar att den stora nederländska mobilteleoperatören KPN upptäckte att kinesiska Huawei hade full åtkost till operatören...

2020-05-11 09:59

Ja, ja, vi vet ju redan vart börsen går ändå

Nej, det blev inget morgoninlägg om börsen idag. Vi vet ju alla ändå vart börsen ska ta vägen oavsett vad som händer med makro, mikro, fundamenta eller enskilda bolag.
Bullen.
Vi får väl se hur länge tjurfällan håller på, t ex en hel konjunkturcykel, eller om marknaden skärper till sig. Huvudspåret är dock att börsen håller på att göra sig irrelevant annat än som ett sätt att profitera på centralbankernas balansräkningar. Således är väl all form av fundamental analys meningslös - bara köp index och luta dig tillbaka.

Det enda som man väl framöver kan avgöra sin skicklighet på är valuta. Börserna stiger förvisso överallt, men det handlar väl framöver om att välja i vilken valuta man vill investera i på börsen - vad kommer gå bättre eller sämre än svenska enkronor?

CAC 40 är i skrivande stund +0.40%, FTSE 100 +0.80%, DAX +0.65%, Euronext 100 +0.67%, OMXS30 +0.32% och OMXSPI +0.30%. Euron är upp +0.08% mot SEK, så just nu var det Europa som man skulle sätta pengarna i.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

25 kommentarer:

 1. Sek har gått starkt sista tiden så uppgångarna hos globalfonderna har på totalen inte blivit så bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite, lite skakigt idag så SEK backar enligt skolboken.

   Radera
 2. När den sista pessimisten ger upp...

  SvaraRadera
 3. *Pinne på brasan*:
  Den fungerande börskapitalismen dog egentligen redan när Hollywood switchade till monopol-kommunism för att försvara sina vinster, mänskligheten har bara inte förstått det riktigt förrän nu.

  Riktig kapitalism innebär ständigt konkurrensutsatt produktutveckling, ständigt bättre produkter till ständigt bättre priser och ständigt lägre distributionskostnader med aktieägare som belönas för att ha satsat på rätt häst.

  A x B x C x D är dock alltid noll om en av variablerna blir noll.

  När teknikutvecklingen gjorde helt gratis fildelning möjlig så borde det ha varit kapitalismens triumf, men istället fick vi en global ”glorius new tractor factory” på alla andra områden också på köpet.

  SvaraRadera
 4. Jag e inte bitter för jag missade uppgången för mina stålar låg fast hos en förvaltare...

  SvaraRadera
 5. Vad kommer hända med våra pensioner framöver? AP- fondera lever väl en hel del på bolagens aktieutdelning. Både vad gäller administrativa kostnader och avkastning. Lägre pensioner framöver? Nu när bolagen skrotat utdelningarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att utdelning skrotas betyder inte att pengarna försvinner.

   Radera
  2. Inte i bolagen, men i AP-fonderna försvinner de.

   Radera
  3. Nej, den enda skillnaden är att det blir bolaget som får förvalta pengarna tills det blir dags att dela ut dem, istället för fonden. Och eftersom fondförvaltare sällan är annat än indexkramare så blir den praktiska skillnaden minimal.

   Radera
  4. Jo det kan man ju hoppas. Risken för att pengarna i bolagen försvinner av att de kommer att gå dåligt de närmaste åren. Vi får se hur pensionsmyndigheterna kommer att se på det hela.

   Radera
  5. Knappast troligt heller att de kommer ge dubbelt så stor utdelning året efter.

   Radera
  6. Risken kan väll vara att utländska köpare får upp intresset för svenska företag som buffrar till en stor kassa pga utebliven utdelning och en lägre kurs.

   Radera
  7. Fast huruvida bolagen kommer att gå dåligt eller inte har inte med om de gör utdelning eller ej att göra, och skulle de dela ut så återinvesterar i princip alla fonder utdelningen i samma bolag ändå, så det blir ju ingen skillnad alls.

   Radera
  8. Man köper inte en aktie på hur bra ett företag går utan att tjäna pengar på de. Ett företag kan mycket väll gå bra men inte vara attraktiv att investera i då dom inte gör utdelningar. fonderna lever på utdelningar görs det inga utdelning på ett tag så kommer garanterat kursen gå ner för investerare byter bolag

   Radera
  9. Anders du är ute o cyklar. Gargamel du har rätt i sak, men egentligen är det märkligt då det är ett 0 summespel.

   Radera
  10. Och vem har sagt att inte uppsägningarna kommer när statens permeteringsbidrag slutar? Jag tror snarare att aktiekursen kommer bestämmas av oderingånarna, där kan man se hur företaget kommer klara sig på sikt. För de företag som tar emot permeteringsbidrag istället för att avskeda kommer avskeden bara vara en uppskjuten personalminskning. Och ärligt talat hur intressant är ett sådant företag på sikt och utan utdelning? Väldigt osäkert då vi troligen kommer dras med Corona krisen många år framöver

   Radera
  11. Anders är inte alls ute och cyklar.
   Amazon som är ett av världens mest framgångsrika företag skiftar inte ut utdelning utan kör återköp. Rent skattetekniskt är det bättre med återköp men tyvärr är svenskarna helt fixerade vid utdelning vilket är en av många anledningar till att svenska bolag underpresterar mot amerikanska bolag.

   Radera
  12. Amazon är ett bolag i särställning, ej jämförbart. Dessutom är amazon i en tillvätfas som knappast är jämförbart med något av dom svenska personaltäta företagen

   Radera
  13. Försök istället förklara vad du menar med att "fonderna lever på utdelningar".
   Känns nästan löjligt att påpeka att de lever på en avgiftsmodell ut mot kund.

   Radera
  14. Läs igen vad Anders skriver, allt stämmer. Om ni inte förstår det är det nog bättre att ni ägnar er åt boule istället för finans.

   Radera
  15. Jag får backa, läste Anders lite slarvigt. Trodde de stod att aktieåterköp och att fonder återinvesterar utdelningen är samma sak.

   Radera
  16. Går väl bra att kombinera finans och boule, låter som trevlig kombo

   Radera
  17. Boule och finans låter som en grym kombo!

   Radera
 6. Fler fördjupande valutainlägg efterfrågas, gärna något gästinlägg av den som känner sig manad.

  SvaraRadera
 7. Hösten kommer bli intressant. Samt fortsätter arbetslösheten öka, kommer det bli ras. Hög arbetslöshet, en massa extra kapital och en osäker framtid.

  Räcker att folk börjar överge dollarn, så kommer vi se ett nytt Venezuela.

  SvaraRadera