Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-05-23 10:51

Hur ser din eventuella hemarbetsplats ut?

Hur ser din eventuella hemarbetsplats ut om du nu jobbar på distans, vilket förstås inte omfattar alla. Har du en permanent lösning, eller en tilllfällig, och hur ser den ut - vad har du för utrustning, möbler med mera? Och jobbar du hemma alls nu?
Min arbetsplats.
Så hur ser din arbetsplats ut i hemmet? Sitter du vid köksbordet, i soffan, har inrett en tillfällig arbetsplats eller har en permanent lösning nu eller sedan tidigare? Vad använder du för utrustning eller programvara - något särskilt för distansarbete som extern kamera med mera? Fullt fram för den pryltokige att breda ut på detaljer.

Ni kan också ladda upp bild till någon bildtjänst och posta en länk i kommentare, t ex imgbb.

Jobbar du alls hemma? Svara nedan.

I övrigt påminner jag om att Lena och jag har skrivit några tankar i vår korta e-bok, som även finns att läsa eller lyssna gratis via bibliotek eller Nextory och Storytel .
Arbeta hemifrån under karantän av Lena och Lars Wilderäng.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

51 kommentarer:

 1. Jag sitter vid middagsbordet med full havsutsikt! Inget speciellt annars.

  SvaraRadera
 2. Har en permanent man cave med kontor och studio. Köpte precis lägenhet och tog ett extra rum för hemarbete. Vi får 10k i handen och några hundra per månad om vi stannar hemma ifrån kontoret. https://ibb.co/hdLgr8p

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får 10k/mån från arbetsgivaren för att stanna hemma? Vilket fint avtal. Det täcker ju räntekostnaden för vilken villa som helst man har råd med.

   Radera
  2. Eller hur, Goofy. Hade det varit en permanent konstruktion så hade det ju varit fantastiskt. Ett steg större lägenhet eller villa blir ju noll problem med det påslaget.

   Radera
  3. Japp. Jag är rätt nyfiken på hur mycket kontorsyta och operativ drift kostar i genomsnitt per person för företag med kontor i Sthlm, Gbg eller Malmö. Kan det vara så mycket som 120 000 kr/år per person?

   Radera
  4. Gissningsvis är det en engångssumma på 10k för kontorsanpassning, och sen några hundra per månad.

   Radera
  5. Exakt. Tror det är runt 500 extra efter skatt ungefär. 10 tusen för möbler mm. Sedan spar man ju en slant på att hålla sig hemma också.

   Radera
 3. Är på mitt kontor där jag har två stora skärmar och ett normalstort skrivbord. Skönt att komma hemifrån och få miljöombyte. Har suttit hemma några dagar men vantrivdes. Jag gillar även min 10 km långa cykeltur till kontoret som ger mig vardagsmotion och andra visuella upplevelser längs vägen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glömde... de ggr jag suttit hemma har det varit vid köksbordet, soffan eller vid skrivbordet. Ergonomin var katastrofal och ensamheten stark. För övrigt mycket annat som distraherat mig från jobbet..

   Radera
 4. Har blivit så in i helvete gammal att jag varierar arbetsplats så att kroppen inte ska ta så mycket stryk av stillasittande i samma ställning. Det innebär portabel arbetsplats från vilket ställe som helst med EU-surf. Hemma blir det laptop eller stationär dator i varierande rum med skärmar från 27 till 55 tum.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har även en fåtölj i arbetsrummet/biblioteket. Och just nu sitter jag vid matbordet. Sitter väl annars ofta på ett sätt som inte skulle vara helt socialt acceptabelt på en arbetsplats med andra, t ex med fötterna på bordet...

   Radera
  2. Händer att jag sitter tillbakalutad i kontorsstolen med fötterna på bordet när jag e på kontoret. Öppet landskap... Kollegorna får tycka vad de vill men ingen har sagt något...

   Radera
 5. Har ett skrivbord där jag sitter om jag behöver många fönster öppna, annars flyttar jag runt inklusive sitta ute där jag får sällskap med höns och ankor. Långa möten klarar jag av under en skogspromenad. Med en VPN klient och terminal så fixar jag allt jag behöver för jobba.
  Jobbat hemma nu i 11 veckor och är sagt vi ska till kontoret först i augusti. Men de har insett att få mig komma tillbaka till kontoret inte blir enkelt...
  Japp, lider verkligen av det här

  SvaraRadera
 6. Jag har två skärmar, dockningsstation och skrivbord men saknar egentligen en bra stol med hög rygg men dom är rätt dyra så vet inte om jag ska köpa en sådan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min stol är från IKEA. Fick den visserligen gratis av författarkollegan Chris Bergs far, men den kostar från 1695:- och heter Markus. Den är bättre än min tidigare trotjänare från Kinnarps (från 90-talet) med hög rygg. Kommer köpa en ny Markus om den ger upp. IKEA verkar även ha en dyrare de kallar Järvafältet, och om den är i samma klass som Markus så är det nog också ett gott köp.

   Radera
  2. Ska känna på den nästa gång på IKEA. Denna har jag haft innan och den är skön men problemet är att den börjar ge ifrån sig gnisslande ljud efter ett tag. Håller väl i 1 år i alla fall:

   https://jysk.se/kontor/kontorsstolar/plus/kontorsstol-billum-svart?gclsrc=aw.ds&&gclid=CjwKCAjwk6P2BRAIEiwAfVJ0rNs_y_66piowIA49vWIzQE2vdBef7pflCMHHhbMAIUm5Kj35ykXljxoCzgAQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

   Radera
  3. Tror jag haft min sedan 2017, och då var den redan begagnad. Jag spenderar kanske 8-10 timmar om dagen i den - ofta lutad maximalt bakåt med fötterna upp på bordet - så den håller definitivt mer än ett år. Bra grej helt enkelt.

   Radera
  4. Vad gäller gnissel - prova en droppe olja.

   Radera
  5. Jag har haft en Markus i 7 år. Jobbar hemma 5 dagar/vecka och är dessutom gamer så den har använts väl. Utmärkt prestanda.
   Min far har en som också varit utmärkt och syrran köpte en för ett par år sedan som håller än.

   Högt rekommenderad och prisvärd!

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. Och Markus ger inte ifrån sig konstiga ljud, skrammel och gnissel som inte kan härledas till dålig smörjning?

   Radera
  8. Inte min iaf, jag är extremt känslig för störande ljud.

   Radera
  9. Jag har Ikea Markus och kan inte rekommendera den till hyfsat långa personer. Är 188 cm och för mig var det ett felköp. Skulle lagt mer stålar på en Gamingstol men ibland har man för bråttom vid inköp och priset var/är ju lågt för Markus så det blev som det blev.

   Radera
  10. Gamingstolar är t.o.m. billigare ibland. Vet inte hur bra dom är dock. Ser sköna ut på bilderna:

   https://www.elgiganten.se/product/gaming/gamingstolar-och-gamingbord/gamingstol/11557/piranha-bite-gamingstol-svart?&scid=SEM8253411368&utm_source=google_search&utm_medium=SEM&utm_campaign=google-pla&utm_content=computer&gclid=CjwKCAjwk6P2BRAIEiwAfVJ0rDz3_RO_oBDi1ZvNpyDkJtAOwxQyqpuCsJ-i6ter2BuALXHwwK1hexoCDToQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

   Radera
  11. Det är inget fel på Ikea Markus utan det är det klassiska att nackstödet hamnar fel på långa personer. Visst, jag har haft Gamingstol hemma som varit klart bättre än Markus men då har den kostat det dubbla.

   Radera
  12. @Stefan: Du får sitta med rumpan längre fram så hamnar nackstödet rätt ;) Face the reality. Världen är inte anpassad för långa.

   Radera
  13. Jag är bara 184 och stolen är perfekt för mig, kanske nästan lite för hög, men inget som stör.

   Radera
 7. Har i princip duplicerat min kontorsarbetsplats till hemmakontoret då jag sitter hemma någon dag i veckan i vanliga fall. Samma stol, skärmar tangentbord, etc... Skönt o slippa fippla med inställningar.

  SvaraRadera
 8. Har en extern ateljé som jag jobbar i. Hade varit lite för kaotiskt att bo med alla halvfärdiga projekt och all färg överallt, är guld värt att kunna låsa dörren bakom sig och vara ledig på kvällen. I den mån det går att vara ledig förstås, gör allt det digitala hemma vid köksbordet.

  https://ibb.co/3Cj6bfZ

  SvaraRadera
 9. Arbetsrum hemma sedan tidigare med höj- sänkbart skrivbord. Skaffat mig en ordentlig stol som konsekvens av corona dock, något jag skjutit på rejält tidigare.

  SvaraRadera
 10. Sitter i en vilstol från Dux med dator i knät

  SvaraRadera
 11. Idag har jag ett stort skrivbord, två skärmar, vettig stol men för att detta ska hålla i det långa loppet kommer det absolut behöva bli ett höj- och sänkbart skrivbord samt en ståmatta. Detta står dock i vardagsrummet, men det funkar bra såvida sambon inte är hemma under arbetstid.

  SvaraRadera
 12. Saknar ett arbetsrum, pendlar mellan kök/ vardagsrum med öppen planlösning och sovrum i den mån det är partnerfritt. Har blivit en oreda hemma med en massa arbetsmaterial här och var.

  Saknar arbetskamraterna, hatar digital fikapaus på skype. Längtar efter att den här situationen är över och att livet blir normalt igen. Ska det fortsätta önskar jag en ny bostad med ett rum till.

  SvaraRadera
 13. Nej, inget hemarbete för min del. Det fick jag nog av för många år sedan. Det är skönt att komma hemifrån och miljöombyte. I stort sett enda positiva med att utföra jobbsysslor hemma är att det är lättare att få vara ostörd men det går lösa även på arbetsplatsen om det verkligen kniper.

  SvaraRadera
 14. "Kontoret" tills ungarna börjar drälla hem från skolan och vill spela, då blir det laptopen vid köksbordet. De har egna datorer men givetvis är min stationära huset bästa speldator, borde kanske tänkt tvärtom.

  SvaraRadera
 15. Inrett ett hörn i sovrummet med litet skrivbord, två laptopar och en covid-inköpt IPS-skärm och ett gammalt Comfort Curve-tangentbord från Microsoft samt en Ikea klämspot för ljussättning vid webmöten. Fungerar förvånansvärt bra ergonomiskt trots långa arbetsdagar. Skrivbordet ger dessutom två kvadratdecimeter utrymme för enklare embedded-projekt. Sitter dessutom på en gammal pinnstol från typ 1900-talets början, det måste vara något de kunde på den tiden för även det funkar 8t++ om dagen.
  Saknar att kunna stå upp på ett vettigt sätt bara.

  SvaraRadera
 16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 17. Du får skriva lite djupare om detta, börjar dyka upp mer och mer artiklar på ämnet.

  https://www.marketwatch.com/story/work-from-home-productivity-gain-has-tech-ceos-predicting-many-workers-will-never-come-back-to-the-office-2020-05-15

  SvaraRadera
 18. Jag började jobba hemifrån i mitten på mars, och har bara varit in till kontoret ett par gånger för att hämta mer utrustning. Funkar förvånansvärt bra inom teamet, som jag nog aldrig pratat så mycket med som nu men märker när veckorna går att man missar mycket av den bredare bilden av vad som pågår i verksamheten.

  Sedan många år har jag knappt använt sittfunktionen på skrivbordet på jobbet (pga sviterna i ryggen från en skidolycka och förmodade hälsoeffekter av att arbeta stående) och jag hade redan ett par höj- och sänkbara skrivbord hemma. Fick dock flytta ner bordet med hemdatorn (vars skärm jag växelvis nyttjar nu) också till hobbyrummet för att få en dörr att stänga mellan mig och barnen för att få arbetsro.

  I vanliga fall sitter jag ändå på möten stor del av dagen, men fick hämta hem min "kontorsstol" (Matting StandUp) efter några veckor nu när även alla möten hålls stående via Teams, vilket mina hälar började protestera över.

  Ett vettigt mekaniskt tangentbord är också en fröjd att använda i jobbet nu, men hade nog inte uppskattats i kontorslandskapet...

  https://www.flickr.com/gp/jonas_wide/V5nsXz
  https://www.flickr.com/gp/jonas_wide/6s5tYZ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jonas, du vinner alla Mancavepriser. Alla.

   Radera
  2. På kontoret varierar jag stående och sittande ställning men föredrar halvstående. Kan starkt rekommendera Hågs Capisco som kontorsstol för ändamålet.

   Radera
  3. Haha det finns värre på andra håll i landet har jag sett med egna ögon, men några år efter att jag "hittade tillbaka" har jag väl hunnit samla på mig ett och annat.
   Måste bara lära mig att bygga mina egna kreationer tillräckligt smått så det ryms här, annars tenderar de färdiga alstren hamna i flyttkartonger i garaget mellan utställningarna...

   Radera
  4. @Butter: Tack för tipset! Nu ska jag strax vara föräldraledig men har en stark misstanke om att hemarbete minst någon dag i veckan kommer vara bestående och ska nog skaffa mig något sånt.

   Radera
  5. SARS-CoV-2 i fullformat, snyggt!

   Radera
 19. Fick kryssa i sista punkten. Är byggare.

  SvaraRadera
 20. Har ett kontorsrum med två bra stolar och bord, även med möjlighet att stå upp. Har arbetat hemifrån sedan flera år. Tar mig endast till kunder och kontoret för möten, samtliga fysiska inställda numera så behöver inte lämna hemmet alls nu när det är som finast här i skärgården.

  SvaraRadera
 21. Tog mig samman och kastade ut de två värdelösa sk kontorsstolar frugan och jag hade på hemmakontoret.
  Köpte två begagnade kontorsstolar av en kontorsspecialist. Sicken skillnad att sitta riktigt.

  SvaraRadera