Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-05-27 14:02

Gästinlägg: Total dödlighet vs Covid-19 specifikt

Nedanstående är ett gästinlägg signerat Erik Sprinchorn.

Som varudeklaration betraktar jag mig själv som statistiskt litterat. Därtill arbetar jag till vardags ständigt med beslut under osäkerhet.

Jag har tagit intryck och inspirerats av bloggens texter om vikten av total dödlighet som ”neutral” indikator opåverkad av hur länder/myndigheter rapporterar dödlighet i coronaviruset eller inte. Med hjälp av lite övergripande handhackad data från Euromomo framstår en bild som förvånade mig vid första påseende. Eftersom ett naturligt incitament för en myndighet är att underrapportera dödsfall i Covid-19 enligt premissen ”vi är så duktiga och skyddar vår befolkning” + att människor dör av alla möjliga andra orsaker hade jag trott att total dödlighet skulle överstiga data för Covid19 från Johns Hopkins.
Dödsfall per vecka utvalda EU- och EES-länder 2019 och 2020. Data: Euromomo

Om man får tro Johns Hopkins har knappt 161k människor dött i Covid-19 i de relevanta geografierna, ett tjugotal europeiska länder*. Euromomo rapporterar 1,251M totalt antal döda YTD 2020, vilket är knappt 133k fler jämfört med YTD 2019 (jag är medveten om att man borde ha en längre base line, men har inte orkat handknacka mer ännu – se detta som en preliminär insats).

Om båda datakällorna är korrekta kan vi skatta underdödligheten i allt annat än Covid-19 till 28k personer eller drygt 2,5% jämfört med förra året. Mindre ekonomisk/allmänmänsklig aktivitet = mindre dödlighet uppenbarligen. Min hypotes är/var att fler människor kommer att dö med Covid-19 som ultimate cause men med annan proximate cause. Har för egen del en förälder och en svärförälder som dött under perioden (ej Covid direkt) där man med goda skäl kan anta social isolering/sämre omhändertagande/stress kan ha lett till en tidigare död än annars. Officiella orsaker som lunginflammation och propp i hjärnan döljer en djupare sanning. Hypotesen kan fortfarande vara sann medan mindre rörlighet mm kan verka åt andra hållet. Och detta i större grad än vad i alla fall jag skulle trott.

Med 12 – 18 månaders framtida data kanske någon stjärnstatistiker kan komma upp med ett rimligt estimat av minskad dödlighet på grund av minskad ekonomisk aktivitet, färre bilolyckor mm och en bild över ”sann” överdödlighet (Covid-19 med extra allt) kan framskönja. Därmed kan vi också få en kvalitativ bild över hur lyckosamt olika länders agerande varit.

/Erik Sprinchorn

Grafer och data via länkar nedan
https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps/
https://www.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

* möjlig felkälla: Euromomo rapporterar dödlighet i Tyskland bara för ”Berlin” och ”Hesse”. Eftersom Tyskland haft relativt få döda i Covid-19 borde inte detta signifikant påverka den totala uppmätta skillnaden.

Bloggens tillägg: Sprinchorn har här använt följande länder för datat: Storbritannien, Spanien, Italien, Frankrike, Tyskland, Österrike, Belgien, Danmark, Estland, Finland, Grekland, Ungern, Irland, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Portugal, Sverige och Schweiz. Torde förutom Ungern vara ganska transparenta demokratier, som oavsett tillförlitligheten i inrapportering av dödsfall i Covid-19 borde rapportera totala dödsfall korrekt.

I övrigt ser det ut som att till vecka 20 var överdödligheten inom dessa länder till synes borta och avviker inte längre särskilt mycket från föregående år. Dödsfallen i Covid-19 verkar således vara nere på en sådan nivå att totala antalet döda nu är på normala nivåer, även om underdödlighet i andra dödsorsaker innebär att det fortfarande dör människor av pandemin.

16 kommentarer:

 1. Kan bara påminna om att jag killgissade exakt denna slutsats i Cornus kommentarsfält den 14 maj:

  https://cornucopia.cornubot.se/2020/05/normala-dodstal-i-april-enligt-scb-reviderat.html

  Vad vinner jag för pris?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "en massa åldrade libertarianer som på pin kiv dör i smyg"?

   Nä, det ger inget pris Ben.

   Radera
  2. Finns inga pris, just prepare foer detta luktar INTE som blommor!

   Radera
  3. Nja, jag skrev ju att vi skulle ha en liten underdödlighet i den ekonomiskt aktiva delen av befolkningen pga att folk inte åkte till jobbet och sånt. Vilket ju verkar bekräftas ovan, 2,5% underdödlighet.

   Radera
 2. "[...] Ungern, [...] Torde vara ganska transparenta demokratier"

  Tack för det beskedet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man har helt enkelt lite olika traditioner att rapportera i olika länder. Enligt en intervju med rysk läkare så rapporterar man i Ryssland exempelvis dödsorsaken som lunginflammation om det var det de dog av, även om Covid var orsaken till det. Då får man riktigt fina siffror som ser bra ut.

   Radera
 3. Tankereda och uttrycksskärpa efterlyses - avsaknaden gör läsningen oskön!
  Skriv så kort som möjligt utan att offra klarheten.
  1) Vad vill du åstadkomma med ditt inlägg?
  2) Vad blir din sammanfattning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är du den nytt svenskläraret?

   Radera
  2. Här ligger en gravad hund!

   Radera
  3. Jag anar mossa i ugglan.

   Radera
  4. Den som bäddar välter ofta lite tuva om och om igen.

   Radera
 4. Man kan väl gissa att ett antal av dem som dog i puckeln skulle ha dött några veckor senare ändå, därav ligger vi nu på ganska normala nivåer trots att rätt många fortfarande dör av Covid.

  SvaraRadera
 5. En final, vad sejer detta?! Tillfelle att ta kontroll?! Du vet liksom dina anhegera att socialismen/kommunismen gor mot sin doed! Vad goer de? Titta OCH tenk po historierna/tankar i dina bocker, du er ju inte dum i huvudet och, ner ekonomi och makt kempar for overlevnad skapar man ngt, till slut, krig!

  SvaraRadera
 6. Det ser ut som om en försvarlig del av "underdödligheten i andra orsaker" kan ha legat i de första 10 veckorna - innan Covid19 satte fart.

  SvaraRadera