Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-05-15 19:49

Fredagsmys: Nej, coronakrisen kommer inte fixa världen som du vill

Dags för lite fredagsmys. En massa tyckare menar att coronakrisen kommer lösa just deras favoritproblem, oavsett om det är klimatförändringar, energikällor, olika politik, det ondskefulla kapitalet och kapitalismen eller något annat man är missnöjd med. Men så är det förstås inte, utan det handlar bara om en snuttefilt i en otäck tid. Efter krisen kommer det bli förändringar, men krisen kommer inte lösa tyckarnas eller politikernas favoritproblem. 
Utfallet kommer bli olika för olika länder.
Så sluta tro att "oljan fasas ut" eller "slutet för kolet" eller "löser klimatomställningen" eller "coronakrisen blir slutet för kapitalismen/kapitalet/globaliseringen" eller något annat favorithatobjekt.

I bästa fall löser vi coronakrisen så till den grad att ekonomin och välståndet återhämtar sig, i sämsta fall kommer enskilda länder (som Sverige, USA eller vilket land som helst) att aldrig mer återhämta sig till sin forna plats i världspolitiken eller världsekonomin, medan andra istället tar över. Och nej, när ekonomin återhämtar sig så kommer efterfrågan på fossila bränslen vara större än någonsin, eftersom inga investeringar av volym kommer ske i något alternativ under krisen. Och de nya, hungriga aktörer, som tar över när andra hamnar för alltid på efterkälken kommer inte bry sig om klimatet eller något annat.

Nej, sluta använd coronakrisen som en snuttefilt. Det är förstås förståeligt att man vill hitta något påhittat hopp och "men krisen kommer leda till något gott". Ja, den kanske kommer leda till något gott - men sannolikt inte för dig. Bara det faktum att du använder krisen som snuttefilt innebär att du med större sannolikhet kommer hittas på den förlorande sidan. Det blir förändringar, en del gamla paradigmer kommer falla, andra nya tar över. Men några problem kommer inte krisen lösa, särskilt inte de du hoppas på.

Ha ett fortsatt trevligt fredagsmys!
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

49 kommentarer:

 1. Med priskraschen på olja kan man spekulera i om investeringar i utvinning av "tight oil" går ned. I så fall blir det brist när efterfrågan stiger, med prisrace som konsekvens och utslagning av företag som kräver mycket olja. Som leder till efterfrågeminskning och minskade investeringar i "tight oil" och...
  Chans, eller risk, att det blir instabila oljepriser i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja när det gäller "tight oil" förstår jag att du menar fracking... Dessa bolag är som regel belånade till 80% av sitt börsvärde 2019... Dvs.. att nu är dess belåning väsäntligt under dess totala aktiekapital, och kräver ett oljepris över 50..... Bara en tidsfråga innan banker som lånat ut pengar till fracking-bolagen och inte får intäkter går omkull i södra USA

   Radera
  2. Fracking, tar sands, skifferolja, deep sea oil.... All icke-konventionell olja. Intressanta tider i alla fall.

   Radera
  3. Tror du gör fel analys där, det har ju visat sig många gånger att oljeproduktionen skalar upp ganska snabbt när priserna stiger.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. ehhh ickelänk? ”ni sa inget om kommersiella fastigheter”
  https://www.propublica.org/article/whistleblower-wall-street-has-engaged-in-widespread-manipulation-of-mortgage-funds

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ca 25 % av FEDs balansräkning är Mortgage-backed securities

   https://www.federalreserve.gov/releases/h41/current/h41.htm?mod=article_inline

   Radera
 4. Personligen kalkylerade jag med en hyfsad pension om några år, men nu har jag inte längre några såna förhoppningar. Har jag tur får jag hanka mig fram på ålderns höst med 40k i månaden tills jag dör.

  Vad gäller klimat och miljö får det nog vänta på bättre tider. Människan kan bara ett fokus åt gången, och nu är det Covid tills vidare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Hanka" på 40 k/mån. :-O Jag räknar med 12 k/mån efter skatt. Har lite sparat och lite skog och lite annat men ändå. Du kan få komma och "Hanka" dig fram hos mig, mot en avgift. Jag kommer åtminstone att ha potatis och ved.

   Radera
  2. @mpjens: Det var ett löjligt humblebrag så klart. Själv kommer jag givetvis få hanka mig fram på min guldreserv, men jag har åtminstone min vinkällare och min walk-in humidor att trösta mig med.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. @Ben Dover: Inte alls, dagens sanning. Är faktiskt lite orolig trots lite skog (avkastar kanske 6 k/mån efter skatt) och investeringar i solpaneler och vedredskap. Tror postpensionen blir en sparsam tid men det är ok. Gammal nog att ha ett komplett hem i alla fall. Får väl cykla till affären, 3 mil bort.

   Radera
  5. 40k är före skatt. En ren killgissning. Kommer ekonomin tillbaka blir det förstås mycket mer, kanske enligt den ursprungliga prognosen.

   Intressant att du bjuder rum åt en främling.

   Radera
  6. Å andra sidan har jag inte bestämt mig än om och när jag ska gå i pension. Typ 0-10 år i framtiden eller så. Verkar som att företaget vill ha mig kvar så länge jag presterar.

   Radera
  7. @Svino: "mot en avgift". ;-) Räknar med 1700-talsliv. Allt bättre än det är ett plus.

   Radera
  8. :-) bra att sätta ribban lågt så blir du inte besviken.

   Radera
  9. @Ben, Vi i den verkliga världen pratar om verkliga saker, inte om dina fantasier om normativt socialistiska attribut som du drömmer om att ha. Bara så du förstår vad vi pratar om. Du är uppenbarligen rättså intelligent, så work with the flow, det är bara så mycket enklare.

   Radera
  10. Ingen hög pension men å andra sidan inga skulder.

   Radera
 5. Nä, men en sak fixar coronakrisen. Hade försökt få företaget jag jobbar på att låta oss anställda jobba hemifrån (eller från var i världen vi vill) . Boom, nu är det tal om att stänga kontoret för gott och låta alla alltid jobba hemifrån

  SvaraRadera
 6. Av världens energibehov är Olja, Kol och Gas de 3 största energiformerna....
  Kärnkraft, Vattenkraft Solkraft, vindkraft är knappt mätbara mot dessa 3 energiformer....
  Vi kommer se en värld snart med dessa tre bränslen som stomme men med ett betydligt lägre pris...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur menar du?

   Varför skulle priset på energi bli lägre efter allt? Eller redan nu.

   Radera
 7. Än är det inte för sent att köpa guld och PM-bolag. Då har man iaf något att glädjas åt i allt elände.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1

   Tilla de kommer upp på nyheterna, när fomon verkligen sätter in.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Näe, jag är inne på Silver igen?

   Radera
 8. Klart att det blir bättre, de senaste åren har ju varit Slaanesh och nu är det Nurgles tur, men sen är det Tzeentch tur och då dj-lar ska ni få se förändring!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är frågan vem som tar rollen som Lord of Change eller Changer of Ways som den väl bytte namn till.
   Man har ju svurit över Chaos lords på discar med 3+ ward samt re-rolls av ettor i sina dagar, men de brukar dö förr eller senare.

   Radera
 9. ""men krisen kommer leda till något gott". Ja, den kanske kommer leda till något gott - men sannolikt inte för dig"

  Men bäste herr bloggmästarjävel, jag tänker inte bara på mig själv.

  När tex kontrollorgan kommer i öppen dag då man på nyheterna berättar att vi kontinuerligt loggas för vårt eget bästa kan vi ju sluta skratta åt kina.(hastighetsövervakning och kriminella kontakter någon?) Exemlpen är legio (klimat, ekonomi, usa, ryssland och vad ni kan komma på) och det fina är just att vår svenska låtsasvärld skapad av godhetsfacister förhoppningsvis blir naken och därmed ärlig.
  "Man måste knäcka några ägg...."

  SvaraRadera
 10. Med tanke på situationen tar Sverige den mest sansade ansatsen i världen. En syntes mellan vad som står till buds, vad som är tillgängligt, och vad som är möjligt lagmässigt (lockdown är förbjudet), och vad svensken i allmänhet kan tolerera (få svenskar skulle hörsamma en direkt order säger min magkänsla). Således har politiker till sitt förfogande att fråga snällt, och där är vi nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej man ger order bara oavsett om man kan ge dem
   Om de inte är lagliga så hittar vi ngn paragraf vi kan göra det jobbigt för de olydiga med. Rimligt vore ju att gå ut men n95 skydd och glsögon?

   Radera
  2. Svenskar är väl snarare mycket lydiga, och låter t.ex. staten ta merparten av medborgarnas pengar utan större gny.

   Radera
 11. Det positiva med denna pandemi kan vara att världen kanske är bättre rustad för nästa pandemi där dödligheten är högre och där yngre drabbas i större utsträckning.

  SvaraRadera
 12. Corona är en katalysator för saker som ändå skulle ha hänt. Tex butiksdöden hade skett under en fem till tioårsperioden normaltmen nu kanske det går på tre till sex år istället pga flera lär sig handla på nätet.

  SvaraRadera
 13. Intressant ämne cornu. Vad räknas som "efter krisen"?
  Frågan är om personerna som använder frasen "krisen kommer leda till något gott" inte syftar till något vidare, vilket du själv är inne på? Alltså tiden efter en rad olika kriser. Det är väl just det som är risken framgent,... att en kris avlöser en annan. Själva coronakrisen har som det låter inget stoppdatum utan kommer ebbas ut till något annat. Därav det osäkra läget på bred front (med corona som start). Globalt sett finns det en samhällsomställning av något slag som har påbörjats och i grunden finns den där antågande klimatkrisen som blir mer och mer verklig även för oss svenskar (som verkar blivit "gröna" iom corona och att vissa golfbanor hotas av stigande hav..)

  Jag gissar på att efterfrågan på fossila bränslen blir stor undertiden ekonomin ställer om, inte efter. För visst kommer det att ta några år att "återhämta" sig globalt sett va? Energiproducenter (i princip alla stora aktörer) runt om i världen lägger enorma summor på att komma först i racet om den mest effektiva förnyelsebara energin. Det är en ren överlevnadsåtgärd. Oljeindustrin inräknat (även om dom inte "får inbjudan till finbordet" som Dambisa Moyo uttryckte det).

  SvaraRadera
 14. Så den enes död är inte den andres bröd?

  SvaraRadera
 15. Det är dags att införa likvärdig vård 365 dagar om året.

  Varför skall sjukvården ha en sammanhängande industrisemester?

  Är sjuka människor maskiner som kan stå på stand-by i 8 veckor?

  Är inte industrisemester inom vården en otroligt patriarkal kvarleva från en tid när den kollektivanslutne manliga industriarbetaren ville ha tillgång till sin kvinna i sitt eget hem när han själv var ledig?

  Jag pratar inte om akutvård.

  Jag pratar om den övriga vården, den vanliga vården.

  Den som DU som läser det här betalar skatt till 365 dagar om året.

  Men som bara kör för fullt 240 dagar om året.

  Semester, storhelger och vanliga helger går man på halv kapacitet, i bästa fall.

  Så här ser ett vettigt alternativ ut:

  30 timmars arbetsvecka fördelat 3 dagar x 10 timmar 52 veckor per år.

  Den totala årliga arbetstiden minskar med över 100 timmar.

  God kompensation, då detta motsvarar ytterligare över 2 extra semesterveckor.

  4 lediga dagar per vecka ger samtidigt möjlighet till kortare semesterresor.

  Den som tar 3 extra lediga en vecka ovanpå det kan få 4+3+4=11 sammanhängande.

  Ser ni hur lätt det vore att arrangera en MYCKET mer patientsäker vård!

  SvaraRadera
  Svar
  1. det verkar bra faktiskt, införbart?

   Radera
  2. Med största sannolikhet ej genomförbart. Semesterlagen är generell och endast dispositiv i detaljer. Det finns vad kan ses ingen riksdagsmajoritet för ändring av lagen på sätt som här föreslås.
   Dessutom så kan med säkerhet påstås att det fackliga motståndet mot sådan förändring är 100%.
   At notera att förutom semesterlagens stadgade 5 veckors semester och utläggningen av dessa ett antal kollektivavtal stipulerar ytterligre semester därutöver.
   Samt slutligen i praktiken ett mycket stort antal kollektivavtalsområden sedan länge omvandlat ob/öt/skift/helg etc. till kompensationsledighet så att för en stor del anställda, däribland även viss vårdpersonal, i praktiken nämnda 3- och 4-dagarsveckor allaredan är rådande verklighet.

   Radera
  3. I nuläget är det inte politiskt möjligt. Det tror inte jag heller.

   Men ju mer avancerad vården blir, ju mer den KAN göra, och den tekniska utvecklingen och medicinska forskningen går ju framåt med stormsteg hela tiden, desto större kommer över tid kraven att bli på att den skall göra det, hela tiden och överallt.

   Kraven på förstatligande av vården (det vill säga ett "överallt" lika) finns redan. Kraven på 24/7 kommer att komma vartefter.

   Radera
  4. Peter Andersson: Tack för replik. Jag ser ingen motsättning mellan å ena sidan bibehållande av Semesterlagen i nuvarande utformning och å anra sidan förstatligande av och utökande tillgänglighet till vården.
   Det hela är i grund och botten en fråga om personalplanering och dimensionering av personalens storlek och antal.

   Radera
 16. Rimligtvis måste det ju finnas personer vars önskan om coronakrisen kommer att slå in, det finns människor med mycket konstiga önskningar.

  SvaraRadera
 17. Men hallå! Jag var så innerligt trött på detta eviga och meningslösa ältande om "klimatet" att jag inte visste vart jag skulle ta vägen, men så genom ett trollslag försvann alltihop! Nu börjar visserligen ältandet om "corona" orsaka samma innerliga trötthet, men jag vill INTE ha tillbaka "klimatet"! Ny snackis tack - och då gärna något positivt och trevligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Faith: Klimatdiskussionen har inte försvunnit ... den är lika aktuell som någonsin trots att den för ögonblicket överskuggas av coronadiskussionen. ... Sannolikt att världen i en ännu inte preciserad framtid kommer att presentera något som definitivt inte kan anses positivt och trevligt ... nämligen att klimat och corona samlas upp i samma perspektiv med en lämplig tillsats av flykting-krig-svält-miljö-resurser ... Så därför kan instämmas i Wilderängs rubrik härovan. Framtiden är inte vad den en gång varit!

   Radera
  2. Jag tror att de allra flesta är fullständigt och totalt less på allt ältande om "klimat". Det kommer att sitta en liten skock kvar och gnöla ungefär som norrbottenskommunisterna, och de är för all del välfinansierade så de kommer att gnöla så mycket och ofta de kan, men jag tvivlar på någon utomstående kommer att intressera sig. "Klimatet" hör till gårdagen och historien. Like kicking a dead horse.

   Radera
  3. Faith: Låt oss därmed i all stillhet konstatera att vi står i diametralt motsatt åsikt i frågan.

   p.s. Norrbottenskommunisterna? ... Finns någon sådan kvar? ... Jag hade för mig den siste gick till de sälla jaktmarkerna tillsammans med Hilding Hagberg ...

   Radera
  4. Allså, prata på om klimatet ni men se till att de under medianen får ett bättre liv vad som än händer, de ska inte betala!

   Det är ju bättre att flytta både person och företag till ett land där man har mer koll på "faror" ser det som svårt framöver att köra "skicka vidare" för egentligen vill ju ingen att miljöskatterna ska funka...eller? INgen bil..ingen industri, ingen logiskt mkt högre pris... Krig på svenska gator, utan tyssar?

   Radera
 18. Helt fel. Någon någonstans kommer få precis det de vill ha och exakt vad de förväntat sig. Jag tror inte det kommer vara sossepolitrukerna, men det beror på att de är oförmögna att förstå någonting oavsett utfall.

  SvaraRadera
 19. Och något jag var ännu tröttare på än "klimatet" var "invandringen" och SD. Nu har corona skickat iväg "invandringen" så långt ut i periferin att den aldrig orkar kravla tillbaka på två generationer. Tack corona!

  SvaraRadera