Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-05-22 20:58

Fredagmys: Zoomfester och annat socialt umgänge på nätet under pandemin

Dags för lite fredagsmys. Vi är många som upptäckt videomöten via Skype, Zoom, Facetime, Discord, Teams eller livestreaming via t ex Facebook mfl tjänster under självisoleringen under coronapandemin. Kanske inte samma sak som att träffas i verkligheten, men faktiskt fungerande så länge - med både för- och nackdelar.
Skypefest.
En fördel med att faktiskt arrangera middagar, fester, eller bara sociala träffar via förslagsvis Zoom eller någon annan funktionellt sämre tjänst, är att man inte längre är geografiskt begränsad. Helt plötsligt kan man träffas och umgås med vänner, släkt och bekanta man inte kan träffa så ofta på grund av avstånden. Och föra samman människor som annars kanske aldrig träffat varandra. En liten ljusglimt i eländet.

Jag har deltagit i fester med 20+ deltagare från södraste till nordligaste Sverige, middagar med 4-10 deltagare, familjemöten tvärs över oceaner, deltagit i paneldiskussioner, hållit en privat bokreleasefest, varit åskådare på flera kommersiella arrangemang, haft flera spelkvällar med vänner (t ex All bad cards)  med mera.

Videokonferenser är inte bara för jobb visar det sig nu.

Sedan finns det en del utmaningar, som säkerhetsbristerna i Zoom - några sätta att hantera en del av dessa är att använda reception och manuellt släppa in de som ställer sig i kön och skicka länken till mötet via e-post, men lösenordet via t ex DM, för att säkerställa att eventuell läcka inte ger bägge.

En social upplevelse som är annorlunda är att man på en vanlig fest alltid kan lämna en konversation, om man inte gillar vart den är på väg, eller om man tröttnar eller vill prata med någon annan. Man kan säga att man behöver fylla på drycken, ta frisk luft, gå på toaletten eller bara lämna, och sedan prata med någon annan. Det går inte med dagens videokonferenssystem, utan då är alla deltagare i samma diskussion. Enda man kan göra är att ursäkta sig och helt koppla ner. Men det går inte om man är arrangör

Bäst fungerar det kanske i lite mindre grupper, middagsstorlek med upp till tio deltagare, då det blir lite lugnare - alltså kanske 4-5 konferensuppkopplingar med 1-2 personer på varje.

I morgon blir det spelkväll igen.

Vad har du själv deltagit i för videosända sociala tillställningar under pandemin, utanför jobbet? Vilken programvara anser du fungerar bäst (Zoom är min åsikt av de jag testat).

Ha ett fortsatt underbart fredagsmys!

24 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. Pratade om en hobby med kompis online och delade skärm.

  SvaraRadera
 3. Jag undrar ibland ifall den sociala distansieringen inte går för långt. Vi plattar alltså till kurvan för mycket. Taket på kurvan är alltså taket på sjukhuskapaciteten, vi ligger helt off där numera. Risken blir att den så kallade S:kurvan blir exponsiell igen, vilket vore ett enormt misslyckande för den Svenska modellen som än så länge verkat vara framgångsrik. Hur bra eller dålig vet ingen. Jag killgissade.

  Ovan utgår ifrån till dags fakta, att nåt vaccin inte finns tillgängligt inom rimlig tid och att flockimmunitet får smittan att avstanna. Sen kan man ju fantisera en massa önskbara saker. Sen kan man ju alltid fråga sig vilka konsekvenser som är värst. 25% arbetslöshet med dess följder eller 3 promilles dödlighet hos främst äldre människor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Svenska modellen som än så länge verkat vara framgångsrik"
   "Ovan utgår ifrån till dags fakta"

   Den enda kända framgången vi har under är pandemin är att vi har ett väldigt bra internet. Sen får man gratulera de som var tidigt på pucken gällande Zoom som stigit 62.4% sedan världens börser toppade runt 20 februari i år.

   Radera
  2. Niklas 2020-05-23 00:39
   "Taket på kurvan är alltså taket på sjukhuskapaciteten",
   Njaee
   IVA har typ: dubblats och dubblingen är nyttjad till 80% alltså 80% av 200% är 160% , alltså 160% av sjukvårdskapaciteten utnyttjas, vilket vi även ser genom att 'kön' av icke C-19 har ökat med 40-tusen, verkar som t.o.m. kontorister inom Landstingen beordras ut i vården, så mjoo du har rätt, lastbilsverkstan klarar kontraktet att reparera Scania-bilarna genom att låta andra märken stå kvar ute på parkeringen o kanske hinna rosta ner.

   Radera
  3. Att kurvan flyttats är ju förstås naturligt. Men ifall vi utgår ifrån att det inte finns nåt vaccin på länge. Så tror jag modellen fungerar, inte optimalt eller så. Länder som nu öppnar upp, saknar nu verktyg. Det går inte backa bandet iaf inte helt okomplicerat. Den psykologiska biten är inte att underskatta att ha med i en modell.

   Radera
  4. Eftersom vaccin kommer före flockimmunitet har vi inte en aning om den svenska modellen fungerar.

   Radera
  5. Vad hjälper social distansering? Det är väl bara fysisk distansering som hjälper. Att prata i mobil smittar ingen :)

   På tal om att platta ut kurvan för mkt, om 2-3 månader så vet vi nog mkt bättre än vad vi vet idag om hur man behandlar sjukdomen. En del av världen vet det redan nu, men kvarnarna mal långsamt. Redan nån månad sedan hörde jag från IV läkare: "önskar vi visste det vi vet idag för en månad sedan, då hade folk sluppit dö", tänk er ytterligare ett par månaders kunskap. I en pandemi ska man inte invänta goldstandard studier, man går på det man har.

   Radera
 4. Använder skype, vi är ett gäng gubbar som spelar div rollspel, dvs papper, penna och ett hiv oliksidiga tärningar. Fungerar bättre än vi trodde och det blir bättre och bättre när vi får mer och mer disciplin på det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här, vi kör dungeon and dragons 5e.
   Google meet, roll20 och dndbeyond fungerar fint som snus. Vi spelar till och med oftare nu än innan då vi försökte samla alla till fysiska möten.

   Radera
 5. Eller så kan man gå ut och ta Corona på näsan och sen gå vidare med sitt liv

  SvaraRadera
 6. Månadslunchen med gamla kollegan har ersatts av videokonferenslunch. Vi kör med Zoom. Generellt sett tycker jag Teams är bäst.

  SvaraRadera
 7. Teams är bäst.
  Skype ok,
  Google Meetings laggar.
  Fikapa.us är bra, men saknar viktiga funktioner.
  Använder absolut inte Zoom pga säkerhetsbristen.
  Kör AW varje fredag med kollegorna. 4-6 deltagare funkar bäst.

  SvaraRadera
 8. Teams används dagligen numer för möten (och filgantering/delning) på jobbet. Skype finns fortfarande kvar men är under utfasning (och har avsevärt sämre ljud&bild).

  Discord har blivit den platform som används privat, fungerar också mycket bra speciellt med tanke på att det är gratis. Kan nån förklara hur dom tjänar pengar? För det är inte direkt någon reklam eller likande.

  Zoom har jag bara hört talas om men aldrig använt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får inte intrycket att Discord är på marknaden för att primärt tjäna pengar.
   De har några tungviktare som gått in med kapital där Tencent är den mest kända aktören.

   Radera
  2. Affärsidén är väl att kartlägga vem som pratar med vem, eller casha in och sälja för miljardbelopp till någon uppköpare som vill köra en affärsidé.

   Radera
  3. Så kan det absolut vara.

   Radera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Tränar pistolskytte via skype. Jag dricker kaffe och den andre får slita.
  Perfekt upplägg.

  SvaraRadera
 11. Jag och familjen anordnar livesänd musikvideoquiz på Youtube. Brukar vara runt 50 Pers som hänger med. Kul tidsfördriv. Version 9 körs igång om tre timmar

  https://facebook.com/events/s/musikvideoquiz-version-90/282025902828065/?ti=cl

  SvaraRadera
 12. Well, det här är vad sk ungdom (vi är väl närmare 40-50 nu) ägnat åt oss när vi spelat de där hemska datorspelen...
  Välkommen till framtiden! Det är OK att vara fashionabelt sen, bättre sent än aldrig :)

  SvaraRadera
 13. Spelar gärna Dungeons & Dragons över nätet, men med video blir saker lite mer personliga. Använder helst Discord för video. Mycket lättare att hålla mer permanenta sammankomster med andra grupper av personer.

  SvaraRadera