Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-05-05 12:35

Förvånansvärt stark svensk BNP första kvartalet

Svensk BNP var förvånansvärt stark under första kvartalet, och coronakrisen slog inte igenom stenhårt. BNP steg jämfört med motsvarande kvartal 2019, men sjönk jämfört med fjärde kvartal 2019.
Sverige.
Siffrorna för Q1 2020 blev -0.3% jämfört med Q4 2019, men +0.5% Q1 2019 till Q1 2020. Många hade förväntat sig ett betydligt större tapp.

Dock är antagligen BNP-siffrorna mycket osäkra på grund av det extrema läge som började råda under mars månad. Vi ska nog räkna med revideringar, och framför allt inte ta detta som en intäkt på att Q2 2020 inte blir så illa.

Dessutom är krisen av en sådan art att statistik från någon månad sedan inte längre är intressant, då utvecklingen är så extrem. Så egentligen säger inte Q1-siffrorna särskilt mycket om läget nu eller framåt.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

6 kommentarer:

 1. Snälla snälla, räta upp illustrationen. Man blir ju åksjuk av att titta på den där...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Titta inte på marknaderna om du blir åksjuk.

   Lite lutning ger liv till bilden.

   Radera
  2. Stark déjà vu-känsla infann sig

   Radera
 2. BREAKING NEWS Det visade sig att multisjuka oktogenärer på vårdhem som till stor del utgjort de iofs tragiska offren för coronaviruset inte var de storkonsumenter av kinesisktillverkad elektronik som driver vår BNP.

  SvaraRadera
 3. Det som påverkade Q1 var produktionsbortfallet i Kina. Man ser samma mönster i alla delårsrapporter från företagen som kommit under senaste veckorna. Q2 som blir det intressanta kvartalet ur ekonomisk synvinkel.

  SvaraRadera
 4. Intressant synvinkel från en ekonomihistoriker angående BNP under corona: https://copyriot.se/2020/04/14/karantan-som-produktion-om-bnp-mattet-i-coronatider/

  SvaraRadera