Cornucopia?

Aktuellt

Friggebod, Attefallshus, Bolundare och nu Bohlinare

En ovanlig frihet i Sverige är möjligheten att uppföra mindre komplementbyggnader utan bygglov. De har fått sina namn efter de drivande poli...

2020-05-05 12:35

Förvånansvärt stark svensk BNP första kvartalet

Svensk BNP var förvånansvärt stark under första kvartalet, och coronakrisen slog inte igenom stenhårt. BNP steg jämfört med motsvarande kvartal 2019, men sjönk jämfört med fjärde kvartal 2019.
Sverige.
Siffrorna för Q1 2020 blev -0.3% jämfört med Q4 2019, men +0.5% Q1 2019 till Q1 2020. Många hade förväntat sig ett betydligt större tapp.

Dock är antagligen BNP-siffrorna mycket osäkra på grund av det extrema läge som började råda under mars månad. Vi ska nog räkna med revideringar, och framför allt inte ta detta som en intäkt på att Q2 2020 inte blir så illa.

Dessutom är krisen av en sådan art att statistik från någon månad sedan inte längre är intressant, då utvecklingen är så extrem. Så egentligen säger inte Q1-siffrorna särskilt mycket om läget nu eller framåt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

6 kommentarer:

 1. Snälla snälla, räta upp illustrationen. Man blir ju åksjuk av att titta på den där...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Titta inte på marknaderna om du blir åksjuk.

   Lite lutning ger liv till bilden.

   Radera
  2. Stark déjà vu-känsla infann sig

   Radera
 2. BREAKING NEWS Det visade sig att multisjuka oktogenärer på vårdhem som till stor del utgjort de iofs tragiska offren för coronaviruset inte var de storkonsumenter av kinesisktillverkad elektronik som driver vår BNP.

  SvaraRadera
 3. Det som påverkade Q1 var produktionsbortfallet i Kina. Man ser samma mönster i alla delårsrapporter från företagen som kommit under senaste veckorna. Q2 som blir det intressanta kvartalet ur ekonomisk synvinkel.

  SvaraRadera
 4. Intressant synvinkel från en ekonomihistoriker angående BNP under corona: https://copyriot.se/2020/04/14/karantan-som-produktion-om-bnp-mattet-i-coronatider/

  SvaraRadera