Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-05-14 14:12

ESV: Hårt fall för svensk ekonomi - inte återhämtat nästa år

Ekonomistyrningsverket har lagt en nattsvart prognos för svensk ekonomi. BNP ska rasa 7.5% i år och bara återhämta sig 4.5% nästa år, vilket innebär att svensk ekonomi tidigast kan vara tillbaka om två år. Därmed sällar man sig till de som menar att krisen blir långvarig.
Vår i luften.
Rapporten från ESV är ganska tunn, men när man är ute i okänt territorium så kanske det är lika gott.

Arbetslösnheten ska stiga till 11.5% till slutet av sommaren och hamna på 10.2% i snitt i år, och 10.8% nästa år. 

BNP faller 7.5% i år och återhämtar sig bara 4.5% nästa år. Därmed är svensk ekonomi tidigast tillbaka på 2019 års läge år 2022, givet fortsatt tillväxt på över 4% under det året. I praktiken kommer den ekonomiska sättningen i så fall pågått i tre år 2019 - 2022.

Den offentliga sektorns skulder kommer öka över 500 GSEK, men fortfarande bara ligga runt 43% av BNP år 2021, upp från 2019 års 35%. Hur mycket den ökar 2022 finns inte i prognosen.

ESV tror alltså i praktiken på en långdragen ekonomisk kris och sällar sig till de mest negativa, både bland myndigheter, banker och lobbyorganisationer. Nu kan inte alla ha rätt, men hushållen gör nog inte fel för egen del om de förbereder sig på att detta inte är över i en handvändning.


I övrigt är börsen småsur idag. Fortfarande för tidigt att säga att tjurfällan verkligen är över, men Stockholmsbörsen ligger vid stödområden från dippen i mitten av april. Fortsätter det nedåt kan det bli riktigt trist, men kanske räddar Fed börserna igen.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

25 kommentarer:

 1. Kan ju personligen tycka att en återhämtningsperiod på två år vore ganska bra.
  Det är ju ingen speciellt lång tid tycker jag.

  Oroar mig dock lite för att det blir betydligt värre än så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med 2 år, kommer antagligen kräva att det finns vaccin i år.. eller den nu omtalade flockimuniteten inträffar tidigare än vad åtminstone jag tycker verkar rimligt, om man ska ha åtgärder på plats så att vården mäktar med och inget revolutionerande händer i behandlingen. Så bör siffror bli minst 60k IVA det är bara 1% av sjuka för att uppnå immunitet med 2v behandling och 1000 platser nästan 3 år..

   Radera
  2. Har sett werlabs genomföra tester på jobbet och har hört bekanta varit med om samma sak på andra arbetsplatser. Andelen individer med antikroppar gör inte Tegnell glad. Undrar vad den så kallade återhämtningen skulle bestå av, för folk är inte nöjda med utfallet. Snarare får vi inse att vi behöver få ner antal döda per vecka för detta kommer att pågå tills vaccin kommer.

   Radera
 2. frågan är om inte arbetslösheten kommer att bli högre än de tror. Företagen är väkldigt snabba i dag med att dra i handbromsen och varsla, varslen lär verkställas i höst och konsumtionen till jul kommer troligtvis också att bli dålig.
  tror att 2021 kommer att vara ett tuft år, byggbranchen kommer troligtvis i mitten av 2021 märka av att projekten som skulle ha haft planeringstart 2020 inte finns.
  Bygg syselsätter väldigt mycket människor direkt & indirekt. Lönerna är också relativt goda och det borde påverka konsumtionen negativt om de får gå ut i A-kassa.
  men vi hoppas på det bästa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte sett en svensk snickare på ett bygge på flera år. Så frågan är hur det påverkar svensk arbetslöshet.

   Radera
  2. 102 730 medlemmar i byggnads.

   Radera
  3. Vägarbetare lyser också med sin frånvaro, fast vägarna har både skyltar och avspärrningar på plats.

   Radera
  4. Åk mer bil på natten. Mycket vägarbete måste ske på obekväma tider av arbetsmiljöskäl.

   Radera
 3. Cornu, hade varit intressant med ett inlägg kring Peak Oil snart igen. Corona medför ju en lägre efterfrågan på olja vilket gör att priserna rasar. Hur kommer skifferoljan klara detta, får vi se stora konkurser?
  Därmed 2019 kanske blir peak oil, av olika anledningar. Frågan är ju fortfarande ett faktum, även om många ekonomer fortfarande tror att vi kan "uppfinna" ny energi så fort oljan blir för dyr eller börjar sina.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någon var inne o fifflade med oljrlagren, trist för den personen här som gick all in på att junikontrakten skulle krascha

   Radera
 4. Vilka corona och krisanpassningar kan snabbt ge nya jobb?

  Forcera byggande av cykelbanor för att minska städernas beroende av cykeltrafik?

  Lägre skatter och avgifter för lågstatusbilar för att minska landsbygdens beroende av kollektivtrafik? (mer bilmekjobb)

  Forcera investeringar i IT-system anpassade för distansarbete, förenklad(på riktigt) administration inom bristyrken och fiberbyggande.

  Mer investeringar i "coronaprodukter" inom hygien och medicin så vi snarast blir självförsörjande med det som behövs för att nuläget består i ett år eller två till.

  Stöd genom pengar och tillstånds-amnesti vid hitflyttande av industriproduktion som kortar logistikkedjor? (Här kommer det att bli en sjuhelvetes global konkurrens. )

  Ännu mera stöd för utbildning av vårdpersonal och äldreomsorgspersonal så vi kan hålla ut i flera år?

  Stöd för utbildning av personal inom jordbruk, skogsbruk och byggande?

  Lägre skatt på arbete? (helst något som stödjer låglönegrupper och småföretag.)

  Forcerad utbyggnad av kriminalvården med enklare anläggningar och då kan vi i snabbare takt låsa in de som inte vill vara del av samhället och stör och skadar med sin våldsutövning.

  Skulle överskott på byggnader för externhandel kunna nyttjas för industriproduktion?
  (Riv sönder begränsande detaljplaner.)

  Skulle överskott på lokaler för cityhandel och restauranger kunna användas för att dela upp skolundervisning i mindre enheter?
  (Riv sönder begränsande detaljplaner.)

  Tydligare paus i migrationen och personal inom den sektorn slussas över till nu-dävlar-är-det-allvar SFI, yrkesutbildning och intensivkurser på arbetsplatser.

  Forcerande av civilförsvarets återuppbyggnad?

  Forcerande av försvarets rustning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu när flertalet länder inte bryr sig ett skvatt om EU:s regelverk passar det bra att Sverige beställer vattenkraftverk och kärnkraftverk och ger kontrakten direkt till Svenska aktörer med syfte att ta fram teknologi som ägs inom landet. Kommer en massa idéer och lösningar ur sådana satsningar, och så ger det oss en ny energiplattform i landet på sikt. Behöver vi enkla jobb gör vi markarbeten med spade, hacka och skottkärra.

   Radera
 5. OT. Och inte blir det bättre av att klimatet plötsligt slagit följe med Corona epidemin. Plötsligt börjar klimatet bli kallare och potatis bönder och äpple odlare måste elda halm på nätterna för att inta frosten ska vinna kampen om dem.
  Det snöar och haglar i mitten av maj kallare än på 20 år enligt experter. Det är nu det vänder!
  För vi vet ju vis av de senaste åren att detta är inte väder utan det är klimat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt oavsett så är det ju väder, men klimat modellerna säger väl att det ska bli kallare i de länder som har mildare klimat pga golfströmmen. Men blir blir med lite fördröjning så blir nog några sommrar till med rekordvärme och torka..

   Radera
  2. Det var världens snöstorm på min födelsedag i mitten av maj 1993. Minns att snön på gatan blev lika hög som ungefär halva min höjd på den tiden.

   Radera
  3. Var du nyfödd så säger väl inte det så mycket...

   Radera
  4. Även om det bara var 20cm, någonstans där borde vara min med de två uppgifter ovan.. så skulle det ju fortfarande vara lite anmärkningsvärt i maj.

   Radera
  5. Ni kan vara lugna, ljust nu är det en värmevåg över Grekland/Turkiet 15 grader över medeltemperaturen.

   Radera
  6. Var är skribenten FortuneTeller när man behöver hen? Hen läxade ju upp oss i åratal om hur förra vintern skulle vara svinkall.

   Läs t ex de efterblivna kommentarerna här:

   https://cornucopia.cornubot.se/2018/04/nasta-tioarsvinter-kan-sverige-sakna-3.html

   Radera
  7. Jag rekommenderar alla att ta en stund och titta på denna föreläsning av Valentina Zharkova (professor i matematik) från 2018 där hon förutspår kallare klimat.

   Hon har hittat att solens magnetiska fält oscillerar. Det gör att vi förhållandevis enkelt räknar ut hur det beter sig i framtiden. Hon har därefter samkört jordens temperatur med denna oscillation och drar intressanta slutsatser.

   https://www.youtube.com/watch?v=M_yqIj38UmY

   Radera
 6. Är det där klarälven?

  SvaraRadera
 7. Känns inte som att Corona kommer att vara mindre aktuellt i September än idag, snarare har alla insett då att tills vi har vaccin eller dämpande medicin att tillgå efter behov så har vi ett nytt normalläge.

  SvaraRadera