Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2020-05-12 08:39

Dr Doom: Doom!

Dr Nouriel "Dr Doom" Roubini förutspår att coronakrisen blir värre än värst, och att inte bara inte blir någon ekonomisk återhämtning, utan att det dessutom blir krig USA - Iran.
Doom!
Enligt Roubini, som ska blivit känd för att ha prognosticerat en del av finanskrisen, och sedan dess sagt att allt kommer gå åt helvete, så blir coronakrisen ännu värre på det ekonomiska planet.

Han tror inte alls på en V-formad ekonomisk nedgång, utan avfärdar nästan den W-formade dubbla dippen i ekonomin. Återhämtningen ens under andra halvåret kommer av sig och istället får vi en den L-formade Större Depressionen (eng Greater Depression) där alltså inte ekonomin återhämtar sig på mycket länge.

Han anser också att det kommer en andra och tredje våg av pandemin och redan i sommar då avskaffandet av restriktioner går för fort.

Och så blir det krig med Iran i år, förmodat USA - Iran.
"The WWW of the Coronavirus crisis will be:* W-shaped Double Dip Recession as an H2 recovery is eventually aborted into a L-shape Greater Depression* 2nd & 3rd Wave of the contagion (in summer as reopening is too fast too soon & then again in winter)* WAR: this year with Iran"
Detta framgår i en tweet av Dr Doom.

I Asien faller börserna måttligt, med Nikkei 225 -0.12%%, Hang Seng -1.68% och ASX 200 på -1.07%.
Fuskbild från igår kväll, även om jag laddar några sista procent medan jag skriver det här. Mora har lyxen med en vackert belägen supercentral Supercharger.
Och bloggen önskar alla en riktigt god morgon från Mora Supercharger. Föreläsning i Kungsbacka ikväll, så det blir mycket bil idag igen.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

72 kommentarer:

 1. Det var väll peter schiff som
  har förutspår ett storkrig mellan USA och Kina? Detta ska äga rum inom ca 100 år och slaget kommer utspelas i rymden. Intressant då grunden till detta verka läggas nu, handelskrig, Corona beskyllningar, USAs militär rymdprogram mm

  SvaraRadera
 2. Finns det några realistiska förutsättningar för en V-formad återhämtning? Ekonomin föll kraftigt innan Corona, och vi var på väg mot en finanskris. De jobb och den produktion som försvunnit kommer inte tillbaka om viruset skulle försvinna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Centralbankers agerande + FOMO + TINA.

   Radera
  2. Kina har fått en förutom att de väntar på att resten av världen ska öppna upp igen. När Tyskland lättade på sina regler blev det en bokstavlig kioskvältare. Så en V-återhämtning är fullt rimlig utifrån det. Det som talar emot är att smittspridningen verkar öka igen för dem. Så nu hänger mycket på vilken strategi lockdownländerna väljer framöver och hur smittan utvecklar sig.

   Radera
  3. Vad har Kina fått?
   Deras PPI som släpptes idag gick med 3.1% i deflation.

   Radera
  4. Kanske VV-formad? Eller VW? Dvs att den återhämtar sig och när man tror att det är över kommer en statsskuldkris/bankkris.

   Radera
  5. Går ju tänka sig ett taggigt V också med stopp på vägen?

   Radera
  6. Jag är mer inne på det arabiska alfabetet, kanske ett arabiskt S?

   س

   Radera
  7. Ja det var värre än prognos. Men samhället i stort tycks kicka igång. Fabriker och resande... Man kan tolka det som att allt stod i standby men kom igång hyggligt fort. Men som sagt, exporten väntar på demand.
   Där kan man tolka den tyska yran som att viljan att leva och konsumera verkar finnas ännu. Alltså har vi ännu förutsättningar att komma igång fort. Särskilt som företag får riktat stöd för att härda ut och hushåll stöds för att inte gå ner sig. Så länge de här sakerna inte ändras har vi ett rimligt återhämtningsläge. Skört läge är det givetvis, men allt är inte kört idag heller.

   Och Kina har kommit halvvägs uppåt i V-återhämtningen. Alla hack slätas ut i efterhand så det ser snyggt ut i grafen sen. ;)

   Radera
  8. https://www.youtube.com/watch?v=EI5NRhoPstk

   Radera
  9. Youtube-länkar utan någon form av beskrivning är Satans påfund.

   Radera
 3. Funderar på hur risken för konflikt i vårt närområde ökar eller minskar med Corona. Att Ryssland och Kina kommer att med ekonomiska medel försöker skaffa sig inflytande med att köpa upp krisande företag är väl få som tvivlar på men hur påverkar det risken att Ryssland tar det till nästa steg med gröna gubbar osv? Eller minskar det eftersom ekonomiskt kommer ju även Ryssland att drabbas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Länder som Ryssland där lungsjukdomar som tuberkulos och lever-njursjukdomar som alkoholism redan härjar på epidemiska nivåer ligger extra illa till i coronakrisen.

   Om det inte vore för deras kärnvapnen så kunde nog Kina passa på att norpa åt sig hela östra asiatiska Ryssland senare i år.

   Radera
  2. Tillkommer de rökningsrelaterade sjukdomarna? Många röker i länder med låg inkomstnivå, således röker 60 procent av männen i Ryssland, med 283 000 dödsfall årligen, relaterade till rökningen.

   Radera
  3. Yes, det också förstås.

   Radera
  4. Fast corona dödar ju främst gamla personer. Med en medellivslängd på 66 år för män lär det inte finnas så många 80-plussare som kan drabbas.

   Radera
  5. Givet vilka som dör så kanske inte den här pandemin ses som ett problem i Ryssland. De gamla och sjuka är ju mest en kostnad för staten. Och det finns mig veterligen inga statsfinansierad oligarkägd äldrevård som kan vara värd att rädda.

   Radera
  6. Majoriteten av de som dött i väst har ju varit äldre, ofta 80+are som förutom ålder och lägre lungkapacitet även ofta har andra underliggande sjukdomar.

   Rökning i kombination med osunt leverne, luftföroreningar, hög alkoholkonsumtion och brist på motion i kombination med övervikt skapar med all säkerhet en rejält ökad risk att avlida av Corona eller annan sjukdom. Dessa förutsättningar finns i Ryssland. Det är troligt att dödligheten kommer att vara högre i Ryssland.

   Problemen finns ju även för många ryssar som är betydligt yngre. Folkhälsan är väl troligen ännu sämre än i USA just med tanke på rökning, alkohol och luftföroreningar?

   Huruvida samhällsekonomin drabbas av att många 50-60+are i Ryssland drabbas är svårt att säga, det är kanske inte främst de som dör som påverkar nationalekonomin utan alla de som "bara" blir långvarigt sjuka?

   Radera
  7. Man kan beskylla rökning för mycket men beträffande corona så visar flera studier att rökare som söker sjukhusvård underrepresenterade. Se mitt inlägg kl 18:48 i den här tråden.

   Radera
 4. Finns väl ingen anledning att starta krig mot ett land som frivilligt maximerar smittor som coronapandemin och har ihjäl sin egen befolkning så fort de kan genom att beordra dem att trängas i moskéerna fem gånger om dagen precis som vanligt?

  SvaraRadera
 5. Elon Musk startar fabriken och trotsar förbud: “Tesla is restarting production today against Alameda County rules. I will be on the line with everyone else. If anyone is arrested, I ask that it only be me,” Musk tweeted Monday.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir förmodligen förbud mot att göra sig beroende av teknik och teknikdelar tillverkade i Kina och importerade via hamnarna i Kalifornien i vilket fall som helst - så räkna med att Musk redan planerar för att bygga en ny fabrik någonstans mer mitt i USA och nu pushar fram en situation där han blir "tvungen". Detroit som nästa HQ vore väl kul av alla möjliga retroskäl?

   Radera
  2. Elon Musk Tweet 9 maj: "Frankly, this is the final straw. Tesla will now move its HQ and future programs to Texas/Nevada immediately. If we even retain Fremont manufacturing activity at all, it will be dependen on how Tesla is treated in the future. Tesla is the last carmaker left in CA.
   Tesla is filing a lawsuit against Alameda County immediately. The unelected & ignorant “Interim Health Officer” of Alameda is acting contrary to the Governor, the President, our Constitutional freedoms & just plain common sense!"

   Radera
 6. Så Roubini är epidemiolog nu också? Verkar som om antalet experter i ämnet ökar nästan lika snabbt som själva smittan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ännu ett symptom. Men i så fall har vi snart uppnått flockimmunitet.

   Radera
  2. Med tanke epidemiologernas track record så kan nog snart vem som helst göra ett lika bra jobb. Det är ju inte direkt så att epidemiologerna har samstämmiga uppfattningar och prognoser och listan på tillfällen där de haft bevisligen helt fel är långt längre än listan på där de haft rätt. Skulle säga att de svenska epidemiologerna är bland de sämre.

   Radera
  3. Man måste ändå ge Roubini att han är en grym försäljare.
   Annars verkar han ju helt galen då han den 10-e maj skriver att bitcoin kraschar 15% på 7 minuter och anser att bitcoin är en total scam. Naturligtvis nämner han inte att Bitocin är den tillgång som presterat absolut bäst med sina 20.7% upp i år exklusive USD-förstärkningen. Men Roubini är definitivt inte galen, han bara utnyttjar medierna till max och svansen hänger villigt på.

   Radera
  4. Att bitcoin gått upp i år motsäger väl inte att det är en scam?

   Radera
  5. Onecoin var en scam.
   Bitcoin är inte en scam.

   Radera
  6. Bitcoin är ingen scam men jag tror vi ser politiken ta steg framåt och gör det till en rolig grej som man höll på med ett tag. Sen kan det mycket väl gå upp paraboliskt till enorma summor i den miljö vi har nu.

   Radera
  7. Bitocoin är inte en scam men den borde ändå vara värdelös.

   Radera
  8. Semantik.. scam betyder i det här fallet, värdelös i framtiden.

   Radera
  9. Hur ser du detta ske då Osquar?

   Bitcoin kan gå rakt upp i händelse av krig (behöver inte vara så mkt bly och stål inblandat..)då man inte kan flytta andra papper eller fysiska metaller?

   Radera
  10. Bitcoin har inget som talar för det längre.

   Ja det kan det, men, vad investerar du helst nu för att låsa upp om om 5 år. 1 000 000 kr i bitcoin eller guld?

   Radera
 7. På många håll hörs protester, att covid-vården är för dyr för samhällsekonomin och att kostnaderna måste sänkas. Socialstyrelsen rekommenderar syrgas mot hypoxi vid covid, men det finns ingen syrgas på äldreboenden eller hos hemvårds-patienter och man skickar inte dem till sjukhus längre. Därför rekommenderas nu på många håll palliativ läkemedelsbehandling istället, för de svårt covid-sjuka med hypoxi i livets slutskede. Man ger bl a morfin, för att lindra ångesten, tills döden anländer. Kommer kriterierna för "livets slutskede" att successivt lättas, om antalet covid-sjuka ökar kraftigt och kostnaderna skenar? Alltså tidigare under covid, vid en lägre ålder, med någon lindrigare åkomma?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dyr, ja. Men vem förväntar sig att man ska iva-vårda ngn som är 90+ i 2v som ändå sedan kommer dö direkt. I sverige är det förbjudet att dö, det kvittar hur gammal du är eller hur sjuk du är. Hålla liv i ngn 2v á 30-40k/dygn när man i vården VET att det ändå går åt helvete, det är åt helvete!

   Radera
  2. Det finns inte en enda person från 90 och och uppåt som legat på intensiven för Covid-19 eller annan influensa under året.

   Radera
  3. Utomlands har man räddat 100-åringar, sett någon rubrik om t.o.m någon 103-åring som skrevs ut efter flera veckors intensivvård.

   Men inte i Sverige, här har bristen på syrgas på äldreboenden blivit som en modern ättestupa för de allra äldsta.

   Följ läkaren Jon Tallinger I Östergötland på Twitter: https://twitter.com/jontallinger

   Radera
  4. Åsyftade Sverige då Mattias hävdade att det är förbjudet att dö i landet.

   Radera
  5. Modern svensk ättestupa?

   Bristen på syrgas i äldrevården (både kommunal och privat) verkar vara den ättestupa som skiljer Sveriges otroligt höga dödstal från övriga nordiska länder.

   Radera
  6. Krävs ju lite nyansering i denna fråga.
   Det verkar ju som att svensken återigen tycker vi är bäst i världen gällande vår hantering av Covid-19. Man kan ju fråga sig vad som är så imponerande?

   Radera
  7. Bristen på syrgas är frivillig, vi har massvis att tillgå, även inhemsk producerad.

   Radera
  8. Ja börsen får inte gå ner heller

   Radera
  9. @PJ utveckla gärna. Har också undrat hur det kan vara brist på syrgas. Och sett poster i sociala medier lite spritt där folk som engagerat sig i att hjälpa undrat samma sak.

   Radera
  10. Covid-19 eller inte, sjukvården tog beslut om palliativ behandling av äldre och svaga redan tidigare. Inget skiljer sig nu utom det mediala fokuset. Som Stefan Östergren skrev tidigare, man sätter inte en +90 på IVA för influensa tidigare, antingen överlever de det utan intenssivvård eller så släpper man fallet och vårdar palliativt.

   Många verkar tro att svensk vård ska vara magi som kan trolla liv i, förlåt mina ord, redan halvdöda och svaga människor. Men det är den krassa verkligheten att vi länge har prioriterat fall för det är det enda rimliga sättet att bedriva offentligfinansierad vård utan att fullständigt urholka ekonomin med att försöka hålla liv i människor med extremt låg chans att överleva.

   Radera
  11. Det är inte så enkelt att bara tillsätta oxygen vid vissa tillstånd. Kroppen måste också kunna ventilera ut den ökning koldioxid i blodet som sker. Finns en massa tillstånd när detta är ett större problem än att tillsätta syrgas.

   Radera
  12. Läkare avgör om patienten är nog stark för att överleva respirator. Även i övrigt friska människor är svårt försvagade efter att ha legat i respirator, speciellt med Covid. Rehabilitering kan ta månader.

   Radera
  13. Det finns inte syrgas tillgängligt för bövelen, det kan inte ha med stålars att göra.

   Vi ska ju inte diskutera att vi har haft en invandring som inte alls betalar för vad den kostar, vård kostar, det kan ju vara OK om man redovisar detta, många är ju villiga att dö för sin Tro alternativt betala, alternativt säga hur deras utilitarism praktiskt funkar? Har du inte ökad produktivitet men vill förbättra måste det fördelas?

   Radera
  14. Det har ofta visat sig att läkare är sämre en sjuksköterskor att avgöra hur långt tid en person har kvar i livet.

   Det är svåra gissningar man försöker ägna sig åt. Min nära påstods ha två år kvar i livet för fyra år sedan och är fortfarande hos oss i samma skick.

   En farbror till mig fick prostatacancer med ett år kvar som läkarprognos, efter 10 år påminde han läkaren om att han alltjämt var kvar. Han levde i 14 år.

   Nä det det är inga enkla gissningar man ska försöka ägna sig åt.

   Radera
  15. Sen måste jag ifrågasätta morfin när man inte kan andas? Ångestlindring vardå?

   Radera
  16. Ja, du känner troligen till morfinets verkningar?
   Mer är smärtlindring då.
   Passande ättestupa tycker regimen.

   Radera
  17. Att ge syrgas, sätta in i respiratorn och flytta en person till en intensivvårdsavdelning är delvis olika saker. Jag är mest intresserad av att covid-sjuka ska få tillgång till syrgas, om de lider av hypoxi och är hjälpta av det. En läkare köpte till sin mamma en syrgas-maskin från Spanien för 13.000 kronor, utifall att hon skulle drabbas av coronan. Jag är kund sedan länge hos Linde (f.d. AGA), så det borde vara möjligt att beställa hem en liten tub medicinsk syrgas från Älvsjö-depån (Stockholm) plus tillbehören som behövs. Det kan dock vara kostsamt, om man inte får det på recept som hjälpmedel och leveranstiden kan vara lång. Men jag skulle inte tveka att göra det, om någon av mina anhöriga kunde bli hjälpta av det och inte var nära att "trilla av pinn" redan före coronan. Jag skulle i alla fall undersöka möjligheten. Min pappa blev sjuk (vi vet inte varför) vid 78-års åldern och hamnade på sjukhus och fick en morfinspruta för att lindra plågorna och dö fridfullt.

   Radera
  18. Mekanisk andningshjälp och deathrate i NY är rätt intressant, bla Blooomberg har artikel om mn är intresserad.

   Radera
  19. För de som vill preppa för medicinsk oxygen i teorin, finns det bilder hos Linde Healthcare på nätet "syrgas i hemmet". För prisuppgifter får man ringa Linde (f.d. AGA), om man inte får det gratis på recept som KOL-patienterna. Många av dem har rökt och orsakat sin sjukdom själva, medan covid är oftast inte självförvållad. Problemet är nog bristen på syrgas-utrustning i Sverige och tillgången kan därför vara problematisk.

   Radera
  20. @Trollkung skulle kalla en läkare som säger hur lång tid någon har kvar är rent oseriöst förfarande och starkt emot de riktlinjer en läkare ska jobba efter. Det är ett filmfenomen, inget som ska finnas i svensk sjukvård, för det är mycket svårt att bedöma givet att personen inte ska dö inom närmsta timmarna och läkaren/sjuksyrran hör av sig för att man har sagt att man vill vara med och vaka.

   Radera
  21. Jag läste för några veckor sedan om en hemlig promemoria om det skulle bli för många covid-patienter än vad vården kan klara av. Där stod det om att husläkaren skulle komma på hembesök och ge morfinsprutan till de svårt covid-sjuka, som vården inte kunde ta emot. Dokumentet togs bort kvickt. Nu finns det en promemoria på nätet för palliativ behandling med bl a morfin för äldreboenden och hemvården av tidigare sjuka. Blir det en morfin-spruta hemma även till tidigare friska individer, om de drabbas av svår covid och det inte finns tillräckliga resurser för sjukvården att behandla dem? Det kan bli svåra etiska dilemman om vilka man ska behandla på sjukhus.

   Radera
  22. Jo jag har fått morfin men jag märkte ingen ångestlindring, eller för den delen ökad ångest när jag haft det några veckor och slutat, det är bara skönt att slippa det om man inte är i plågor. Nu är jag ju inte palliativ men.l..

   Radera
  23. Problemet m morfin i sammanhanget är en vanlig biverkning att andningsreflexen upphör. Man får därmed ingen ångest av att inte andas, men kan förstås då kvävas till döds. Just döden är nog vanligast om det sker när man sover.

   Radera
  24. alla drabbas dock inte. Behandling ska förstås avbrytas om man får den biverkningen, men det gäller att upptäcka det...

   Radera
  25. Det är väl meningen att andningsreflexen ska uppföra och patienten kan sedan stoppas in i en liksäck eller sopsäck, beroende på tillgången. Utomlands ser man mycket covid-offer stoppade in i sopsäckar, liksom sjukvårdspersonal iklädda sopsäckar i brist på riktig PPE.

   Jag hade en operation på sjukhus med narkos och fick morfin och mådde alldeles fantastiskt bra. På uppvaket tjatade sköterskan hela tiden på mig: andas in djupt, andas in djupt. Så fort hon slutade säga det så slutade jag att andas. Tur att hon inte behövde t ex gå på muggen under tiden hon höll koll på mig.

   Radera
 8. Om man ska riskbalansera en pensionsportfölj, hur ska man tänka mot vad som hände i vintras dvs allt föll? Man är låst till fondutbudet.

  SvaraRadera
 9. Finns det egentligen någon koll på vad dödsorsaken egentligen är eller skrivs det det corona som dödsorsak även om andra sjukdomar är den troliga orsaken, så snart corona ingår som en del av möjliga orsaker?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sivan, Googla det och fundera.
   57 döda idag, hur många samma datum - 19?

   Radera
  2. Det blir nog ingen obduktion för corona-patienterna, pga den stora mängden av avlidna och smittorisken.

   Radera
  3. PJ, ungefär 1% av befolkningen dör varje år, om man antar att folk lever till de blir 100 och alla årskullar är lika stora. Det blir 100 000 döda per år eller 275 döda per dag.

   Radera
  4. Vill bara ha redovisat i media dödstalen nu jmf andra år, blir lite intressantare då.

   Radera
  5. Här är en graf som visar dödstalen per vecka. Man ser en tydlig topp vecka 15. Dödligheten har minskat sedan dess men ligger fortfarande över snittet för de fem senaste åren.

   https://ext.dn.se/qs/widgets/patron/LineChart/?id=1640

   Radera
  6. @ PJ. DN redovisade en jämförelse som SCB publicerade för någon vecka sedan. Problemet är bara att det tar lite längre tid att bearbeta siffrorna så det blir en del fördröjning.

   Radera
 10. "Detta framgår i en tweet av Dr Doom."

  Mm men twitter och andra sociala medier har ju den egenheten att folk som skriver där vill synas (retweets och sånt) och har ju lärt sig vad som krävs för att uppnå det målet. Är man ett någorlunda välkänt namn och sitter och fabulerar lite fritt är det ju bara att ta i ordentligt så rasslar det till i belöningssystemen.

  SvaraRadera
 11. Betr. rökning så visar studier i olika länder att rökare som söker vård är signifikant underrepresenterade i Covid-19 - tidningen The Economist och The Guardian rapporterar om detta. Läser också i Göteborgsposten att forskare i Frankrike har en teori att nikotin hindrar att corona från att fästa i cellerna och även hindra immunsystemet att överreagera mot viruset. Nu vill de testa om nikotinplåster kan ge sjukhuspersonal och insjuknade skydd mot corona.

  SvaraRadera
 12. Slösa inte tid på domedagsprofeter. De har funnit i 10 000 år minst. De vet inget mer än vi andra. Och de ljuger friskt för att tjäna på sina profetior. Nostradamus var en. Armstrong Economics är en annan bluffmakare. Dr Doom är ytterligare en. De lyckas nån enstaka gång och missar resten men den lyckade koms ihåg. Armsstrong för de som är så puckade att de går på sånt: https://en.wikipedia.org/wiki/Martin_A._Armstrong

  SvaraRadera