Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-05-01 14:23

Coronahemester på Hotel Pigalle/Atelier

Valborgsmässoafton spenderades med en liten hemester på Hotell Pigalle och restaurangen Atelier i centralaste Göteborg. ESS-gruppen har gått ut hårt med coronaåtgärder och mycket attraktiva priser för att åtminstone bibehålla halv beläggning, och att häcka på ett hotellrum är också en semester efter nästan två månaders hemisolering. 
Inte som hemma.
Bara att slippa laga mat, städa, gå ut med soporna, bädda och allt annat man måste göra när man ständigt är hemma är värt priset för en hotellnatt. Är man extremt coronaotrygg kan man använda minibaren, eller billigare ta med egen dryck, och i övrigt beställa mat till rummet på roomservice. Eller köpa med sig färdigmat från mataffären - vad som helst som innebär att man slipper laga mat själv.

ESS-gruppens trendiga designddestinationshotell för en välmående storstadsmedelklass har gått ut mycket hårt med att de vidtar coronaåtgärder och fortfarande tar emot gäster till hotellen och tillhörande restauranger, som exempelvis The Steam Hotel i Västerås, Bellora och Pigalle i Göteborg, Falkenberg Strandbad, Ystand Saltsjöbad, MJ:s i Malmö och med spektakulärt dålig timing nyöppnade Ellery Beach House på Lidingö. 

Pigalle är en personlig favorit i Göteborg, och en av stadens tre dyraste hotell, tillsammans med designhotellet Dorsia och Gothias hotell-i-hotellet Upper House. I Upper House ingår dock gratis spa. Priserna på Pigalle är nu slaktade och som Friends of ESS gick det att få rum för 995:- SEK för två, inklusive frukost, mot normala 2500+ SEK.
Entrébaren Amuse stängd. Men Louboutin-skorna, som lånas ut till hotellgäster som är snabba nog var lediga. Notera coronakölinjen på golvet.
Man har stängt baren på bottenvåningen, men takrestaruangen Atelier har fortfarande öppet, och det går även att beställa dryck till hotellrummet därifrån.

Strikta coronaåtgärder inkludera att man bara bokar vartannat bord, köuppmärkningar både till restaurang och reception, liksom handsprit. Frukosten är inte längre buffé, utan tas upp som beställning vid bordet, och kräver att man tidsbokar när man ska äta frukost. Max tre personer i hissen. Man följer strikt Folkhälsomyndighetens riktlinjer.
Köuppmärkning vid receptionen.
Och konceptet verkar fungera.

Ateliers meny kanske är något bantad med tre alternativt till förrätt, huvudrätt och efterrätt, plus sidoorder och tilltugg som charktallrik etc, men det var fullsatt, dvs vartannat bord. Om det är tillräckligt företagsekonomiskt för att överleva är en annan fråga. Gissningsvis har man korttidspermitterat personalen, men kostnaderna för lokalerna kvarstår.
Boullebaisse i halvportion till förrätt. Gick även att få som helportion till huvudrätt. Stark rekommendation.
Gäster håller behörigt avstånd, och inte en nysning eller hostning gick att höra. Känslan är att gästerna är mycket respektfulla och håller coronaavstånd, samt undviker att interagera med varandra över den grupp man är med. Alltså inte upplagt för raggning, utan snarare middagar för par.

Sedan innebär läget lite trollande av ledningen. Bara igår kväll hade man fått byta ut tre personer i personalen på grund av att någon hade en lätt vårförkylning.
Nej, den klara vätskan är inte vatten visade det sig vid drinkbeställningar.
Pigalle för 995:- SEK är knappast det billigaste som går att få tag på hotellmässigt just nu, och man har även paketerbjudanden för helgerna, t ex 895:- på söndagar per person inklusive drink och middag, samt övernattning. Men att bara komma hemifrån om det så innebär att man häckar på hotellrummet är värt en hel del som kontrast mot självisolering i hemmet.
Frukost. Tomma bord på bägge sidor.
Förhoppningsvis överlever ESS, men frågan är hur det blir med de stora planerna på en Steam Hotel-storleks destination i en nybyggd skyskrapa vid Ullevi. Besöksnäringsgruppens framgångssaga har i mycket varit ett resultat av en mycket lång positiv högkonjunktur, men avgörande för affärsidén är om man klarar av när trenden vänder, eller i värsta fall som nu totalkraschar.

Den stora risken för ekonomin långsiktigt nu är att såväl hushåll som företag förblir rädda för sin ekonomi och drar ner på investeringar och konsumtion, vilket bara kommer leda till ännu mer arbetslöshet. Sedan kommer det ta tid innan tryggheten i en anställning etableras igen, och även när folk är tillbaka på jobbet med full lön kanske de inte kommer spenderar som förr, utan istället spara. Bränt barn skyr elden.

Nej, detta inlägg är inte reklam för ESS, Pigalle eller Atelier. Ingen form av ersättning direkt eller indirekt har utgått för detta blogginlägg. Bara väldigt skönt att komma hemifrån lite. Jag har full förståelse för att inte ens alla i den snart fd medelklassen har råd med att ta en hotellnatt för att komma hemifrån. Det går att få tag på hotellrum för några hundralappar nu om man söker runt och en del erbjuder gratis boende om man käkar trerätters middag. Alternativ kanske är att tälta, låna någons husbil eller båt, eller för den delen någons gäststuga, även om man då likväl får laga mat-städa-diska-bädda.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

9 kommentarer:

 1. Vad ska vi döpa hotellet till?

  Tja... Ett prostitutionsdistrikt kanske, det drar nog folk.

  Ok, "G B Road"?

  Näe, det låter inget bra.

  "Soi Cowboy"?

  Njaeee vi tar "Pigalle".

  Stay classy Ess-gruppen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hel inredningen är i den stilen också - foton på mer eller mindre nakna kvinnor överallt. Puta Madre är ju likartat, men inte samma ägare.

   Radera
  2. Pigalle, var det inte hon den där gangsterbossen i "The spirit"?

   Radera
 2. 5-stjärniga Elite Plaza i Göteborg erbjuder månadshyra från 10 000 kr. Man får alltså ett hotell med en extra stjärna jmf med Pigalle, till en tredjedel av dygnskostnaden! Perfekt karantänbostad för alla som inte har barn.

  SvaraRadera
 3. Menar du bouillabaisse eller är boullebaisse någon hemsnickrad variant?

  SvaraRadera
 4. Besiktigade husvagnen häromdagen så det får bli lite glamping snart.
  Har lite svårt att se varför campingplatserna är oroade. Dom borde ju få en kanonsäsong.

  SvaraRadera
 5. Mitt förslag till att hjälpa hotellnäringen är att man ändrar skattereglerna (gör mer generösa!!!!) för intern och extern representation.

  Vi anställda löneslavar älskar att få åka bort på hotell på konferens!

  Det borde rent av göras lagstadgat inom offentlig sektor så vi slipper allt trist tjat i tidningarna om att hårt arbetande anställda som sliter för inte så höga löner ibland får lite fest på arbetsgivarens bekostnad.

  SvaraRadera