Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2020-05-30 15:04

Bokmässan i Göteborg 2020 blir gratis och online - och spelas in i Stockholm

Årets stora branschevent bokmässan i Göteborg ställs in fysiskt, men kommer istället delvis köras online som seminarier och större scenframträdanden online via tjänsten Bokmässan Play. Det blir gratis och man kan nå ut till en enorm publiks om normalt inte går på mässan av intresse- eller geografiska skäl. En enorm möjlighet för de mindre kända författarna och förlagen, men tyvärr innebär det också att de flesta scenpunkter stryks, och risken blir snarare likriktning och bara de stora namnen.
Seminarium på bokmässan 2018.
Bokmässan ställs alltså in fysiskt och branschmötet uteblir i år. Någon interaktion mellan läsare och författare blir det inte heller, men däremot blir mässan gratis och kommer sändas online som ett reducerat antal scenframträdanden via den nya tjänsten Bokmässan Play. Tjänsten kommer sedan finnas kvar för kommande fysiska mässor.

Scenframträdandena kommer istället spelas in professionellt i främst Stockholm, där större delen av den svenska bokbranschen, förlagen och författarna huserar. Det är också därför bokmässan i Göteborg är så uppskattad - arrangerar du något i Stockholm så går alla tidigt för att hämta barnen på dagis, och spenderar sedan resten av kvällen och natten hemma. Några spontana möten blir det inte.

Normalt får besökare annars betala stora pengar för att seminariekortet, som öppnar dörrarna till de slutna seminarierna, medan andra scenframträdanden är öppna och gratis på mässan.

Nu kan man nå hela Sverige med enskilda seminarium och framträdanden och inte bara de som är intresserade nog att åka till mässan eller geografiskt ligger nära. Mindre förlag och författare kan nå en enorm publik om man får spridning. Men så blir det antagligen inte.

Tyvärr ställs istället nu hundratals planerade scenframträdanden in.
Exempel öppet scenframträdande 2018.
Det blir nog främst de stora namnen, de i branschen stora frågorna och ämnena som kommer sändas. Pluralismen och möjligheten för nisch eller de mindre att komma fram rycks undan helt när man inte ens kan göra ett framträdande i förlagets egen monter.

För egen del är väl 99% av mina läsare sådana som inte besöker bokmässan. Jag hade kunnat nå ut till tiotusentals av mina läsare via Bokmässan Play, som ni utan ansträngning kunde tittat på från mobilen eller hemmet. Vad jag vet hade jag planerade framträdanden på scen med t ex Peter Englund eller Åsa Schwarz, men jag har inte hört ett pip om att jag skulle vara med alls i år. Jag vet dock att seminariet kring IT-hot etc med Schwarz är inställt.

Men Bokmässan Play visar vägen. Man kan faktiskt som författare själva ordna egna seminarium och sända live på nätet. Kanske inte med professionella produktionsnivåer gjorda i studio med rätt belysning och liveproducerat med 4-5 olika kameror.

T ex kan jag tänka mig att arrangera ihop ett drömseminarie med årets mest intressanta thrillers för min läsekrets - Karlin & Schwarz Dockfabriken (Norstedts), Chris Bergs andra bok Draksådd (Nona Förlag - blurbad av mig) och debutanten Mats Svenssons Den trettonde bomben (Lind & Co, släpps på måndag, framsidan blurbad av mig) och förstås jag själv med Redovisningsavdelning Marviken (tillfälligt slutsåld på Adblibris, ny tryckning kommer in i veckan). Behövs typ en moderator/producent, så kan man streama det hela online till kanske tusentals tittare via Youtube eller Vimeo. Och det behöver inte heller  begränsas till tjugo minuters längd och ett svar var, utan vi skulle kunna prata i timmar om nu inte tittarna tröttnar. 

Det behövs faktiskt ingen bokmässa för det. Tvärt om kanske bokmässan sår fröna till sin egen undergång och Play-satsningen blir en succé. Varför inte bara använda de sociala mediakanalerna som förlagen och författarna har etablerat sedan tidigare och börja sända sina framträdanden online till tusentals istället för till tiotals på ett bokmässegolv, där man försöker överrösta Aftonbladets högtalare i bakgrunden?

Mitt tackexemplar av Den trettonde bomben. En handling jag förbannar mig själv över att inte kommit på först...

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

6 kommentarer:

 1. Jag tycker att en "fjärrbokmässa" är en ypperlig lösning. Må så vara att bloggaren med författarkollegor inte får samma möjligheter till mingel på kvällarna på Park, men det är i min fulla övertygelse att hr. Bloggare kan ordna upp med dem som berör och vill ta en fjärr-öl tillsammans.

  SvaraRadera
 2. Det är nog inte frågan om antingen eller utan både och. Virtuellt innehåll och fysisk mässa bör kunna komplettera varandra fint. De är ändå helt omöjligt att hinna med alla föredrag under Bokmässan så en nedskalad, fysisk mässa med förstärkningsutbud online tror jag är modellen framåt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De borde kolla mot teknikvärlden där. Blizzard medBmed är riktigt duktiga på att köra kombinerade events

   Radera
 3. Jag vet inte.En bokmässa där alla tävlar om att vara mest undergångsromantiker som möjligt.Nej tack. Rent samhällsfarligt ju. En självuppfyllande profetia. Trump borde stänga ner svenska bokmässor tycker jag

  SvaraRadera
 4. Tycker det är väldigt positivt att vi anammar den nya tekniken överlag. Tror inte att det kommer att vara sig likt post corona eller återgå till det "normala". Nu har historien gått igenom en diskontinuitet där det nya normala är helt annorlunda än tidigare när man bara körde på i de gamla hjulspåren.

  Personligen hoppas jag att fortsätta att jobba hemifrån. Det är ju helt hål i huvudet att tillbringa mer än en arbetsdag i veckan i bilkö om man kan jobba mycket effektivare hemifrån. Det finns inga egentliga argument för att fysiskt befinna sig på jobbet. Bra för företaget, bra för mig. Att sitta hemma ostörd, eller i varje fall välja när man vill bli störd har rent otroliga effekter på produktiviteten.

  Har de senaste dagarna imponerat stort på mig själv, och andra. Ena dagen är det helt nattsvart, nästa är alla problem lösta, utan taskforce och management inblandade. Jag bara rapporterar refaktorerat, alla tester går igenom. Hakor går i golvet. Det som tidigare tog veckor tar nu en dag. Det är nya tider nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, kontorsarbete är i allmänhet extremt ineffektivt. Vill man ha ett ställe att gå till i framtiden så får man se till att skaffa sig ett jobb där man måste vara fysiskt närvarande, såsom tandläkare, kock eller frisör. Förresten, är inte Riksdagen ypperlig för distansarbete? Blir ju perfekt om ledamöterna kan bo och verka bland dem de ska representera.

   Radera