Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-05-22 15:18

Återinförd värnplikt var meningslöst - S vill ändå inte finansiera försvaret

Det är bara att konstatera att den återinförda värnpliktsutbildningen ("värnplikten") inte var försvarets räddning. Socialdemokraterna vill ändå inte anslå de medel som behövs för att skapa ens sitt egna försvar enligt Försvarsberedningen, och värnplikten var därmed bara ett tomt populistiskt slag i luften som kanske lurat några sämre insatta att vi återupprättat forna tiders försvar.
Yrkessoldat under utbildning.
Värnpliktens återinförande motiverades med att man behövde värnplikt för att kunna rekrytera en utökad numerär till Försvarsmakten, eftersom politiken inte ville anslå pengar till attraktiva löner. Men nu vill inte Socialdemokraterna ens genomföra utökningen av försvarets numerär, utan verkar nöja sig med det sämsta av två världar - fortsatt anorektiskt försvar, och värnpliktsutbildning och pliktplacering istället för att åtminstone ha ett yrkesförsvar med hög beredskap och hög, bibehållen och aktuell kompetensnivå.

Värnplikten handlade således mer om populism och att lura de breda massorna som inte är insatta i försvarsfrågorna att vi har återupprättat svensk försvarsförmåga. Eller för den delen att "man gör män av pojkar" och annan idioti. I själva verket visar forskningen att klyftorna i samhället bara ökade av värnpliktsutbildning - kriminella blev kriminellare, låginkomsttagare fick ännu lägre inkomster och barn från höginkomstfamiljer fick ännu högre inkomster av att göra värnplitkten. Man blev bara mer av det man redan var. 

Och nu när någon procent av en årskull ska tas ut till värnpliktstjänstgöring så tar man ändå bara ut de allra bästa exemplaren fysiskt och mentalt av svenska ungdomar - knappast de som behöver lära sig hyfs. Förenklat kan man säga att alla som ska tas ut ska vara officersmaterial, eftersom ett ytterligare argument för värnplikt var att ordna rekryteringsunderlag för behovet av officerare nu när allt fler går i pension.

Nej, värnplikt räddade inte svenskt försvar. Den gjorde bara att socialdemokratisk ovilja att anslå medel till försvaret blev ännu starkare - vi har ju återinfört värnplikt, det räcker väl så?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

16 kommentarer:

 1. "de allra bästa exemplaren /...../ mentalt av svenska ungdomar"

  Vad baserar du det påståendet på? Går man efter betyg, högskoleprov eller vad? Någon mönstring förekommer ju inte längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det sker först en "mönstring" på papper vartefter man kallar de man vill till fullständig mönstring. Så visst sker det en mönstring numer.

   Radera
  2. Japp, mönstring sker. Ungdomar åtalas för att inte dykt upp på mönstringen.

   Radera
  3. Jo, men självklart kommer man inte tvinga någon som är ovillig att göra värnplikten. Det handlar inte om uppfostran längre.
   Så det är dumt att inte dyka upp på mönstringen, men det är nog mer en effekt av curlingsamhället och ungdomarnas första möte med externa krav som ställs på dem.

   Radera
  4. Men före det? Hur går urvalet till mönstringen till? Alla kallas ju inte till mönstring. Vad är urvalet till mönstring baserat på? Betyg? Högskoleprov? Engagemang på ledarnivå i föreningslivet? Annat?

   Radera
  5. Alla ungdomar fyller i ett slags formulär på rekryteringsmyndighetens hemsida det år de fyller 18, där de bland annat skattar sina egna fysiska och psykiska förmågor. Baserat på resultaten av det formuläret väljs ungefär en femtedel ut för mönstring.

   Radera
  6. @Peter Andersson, Jag vill minnas att det skickades ut en enkät där man fyllde i uppgifter om hälsa och dylikt. Ett urval med perfekt hälsa blev kallade till mönstring. Det var visserligen många år sedan, men jag tror knappast det har ändrats så värst mycket.

   Radera
  7. Jag kan lova att det är flera personer som ska påbörja sin värnplikt nu som absolut inte ville. Har varit en del an mönstringsförfarandet och det är flera som har för bra resultat för att försvarsmakten inte skulle ta tillvara på deras erfarenheter.

   Radera
 2. Försvaret har väl bara återgått till det som det alltid varit - ett arbetsmarknadspolitiskt instrument för att frisera statistiken något och en kassako för underleverantörer och för all del beställarna själva. Vem tror att det skulle gå att klara ett krig när vi inte ens klarar en svår dagisförkylning utan att gå bananas?

  SvaraRadera
 3. (S) gör den förmodligen korrekta bedömningen att nästa val inte vinnes på höjda försvarsanslag, troligen tvärtom. För att bibehålla platserna vid det offentligas utfodringtråg är detta en bagatom (ordlek på "bagatell" och "atom").

  SvaraRadera
 4. Försvaret kommer att få sina pengar men sossarna kommer att kräva motsvarande skattehökningar i gengäld och naturligtvis där det gör mest ont för de borgerliga - förmögenhetsskatt, fastighetsskatt och så vidare. Det C och L inte förstår är att man kan tvinga sossarna att skära ner på annat för att finansiera Försvaret - SIDA t ex, migration - det finns hur mycket som helst att ösa ur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. L är inte förmögna att tvinga S till något öht längre. Det vet S om, det vet L om och och det vet C om.

   Annars skulle inte C vara så hysteriska med att annonsera att LAS skall reformeras till varje pris enligt JÖKungen.

   Just nu önskar önskar S mer val än C och L. Men inte jättemycket mer :)

   Radera
  2. Det är inte 2015 längre. Migr osv kommer inte att ha samma prio som tidigare. Det finns en majoritet för att skjuta till mer medel och jag har svårt att se hur en försvarsminister skulle tacka nej till extra medel.

   Radera
  3. gbdcrvx2020-05-22 21:01
   Han tackar nej då han har rekommenderats detta från S högsta råd o valberedning, alltså en rekommendation han inte kan motstå.
   Sen migr. mjnjaee trots att det fortfarande är rimfrost på sina ställen så består den första pandemin.

   Radera
 5. Om man ställt in sig på en HBTQ och Genuscertifierad försvarsmakt så har man misslyckats innan man ens började. Ryssen skrattar ju åt oss. Gör om, gör rätt!

  SvaraRadera
 6. Hur är löneläget inom försvaret beroende på grad?

  SvaraRadera