Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-05-29 10:19

Är de borgerliga beredda att på veterandagen offra flottan och Sverige för populistiska poäng?

"From time immemorial, the purpose of a navy has been to influence, and sometimes to decide, issues on land. This was so with the Greeks of antiquity; the Romans, who created a navy to defeat Carthage; the Spaniah, whose armada tried and failed to conquer England; and most eminently, in the Atlantic and Pacific during two world wars. The sea has always given man inexpensive transport and ease of communication over long distances. The sea has supplied mobility, capability, and support throughout Western history, and those failing in the sea-power test — notably Alexander, Napoleon and Hitler — also failed the longevity one." - Edward L. Beach, "Keepers of the Sea"
Förhandlingarna om tillämpningen av socialdemokraternas kollapsade försvarsberedning fortsätter och är tydligen tänkt att avslutas idag på veterandagen. I en kravlista från den borgerliga oppositionen och högerpopulisterna i SD, som listats hos Dagens Nyheter så saknades helt marinen inklusive flottan. Flottan och marinen och öppna sjövägar är helt avgörande för  Sverige i skymningsläge, krig eller som vi nu upplever vid kris, och utan sjöfarten kommer Sverige stå ensam, isolerat och utsvultet.
Stopp för marinen.
Sverige är på gott och ont beroende av omvärlden, men är militärstrategiskt de facto ett örike, möjligen på en ö som vi delar med Norge. Så länge varor och särskilt oljan flödar över Västerhavet och längs Östersjöns kuster kan Sverige klara sig i en kris, vilket vi upplever just nu. Så länge våra logistikkedjor kan upprätthållas via de importerade fossila bränslena så kommer landet fungera.

Från raffinaderierna på Västkusten går det fartygstransporter med raffinerad bensin, diesel och flygfotogen till ett stort antal bränsledepåer i svenska hamnstäder, inklusive insjöhamnar som t ex Västerås eller Karlstad. Flygbränslet till Arlanda kommer med tåg från Gävle, dit det transporteras med kustnära tankfartyg.

Mycket nödvändig utrustning, förbrukningsvaror och annan materiel, såväl som en del livsmedel kommer in till landet via våra hamnar, eller med färjetrafiken, medan Öresundsbron är extremt sårbar vid ofred och är bara en enda halspulsåder som enkelt kan skäras upp.

Ja, tung kustrobot och svenskt sjömålsrobotutrustat Gripen-attackflyg kan angripa och med goda möjligheter stoppa ett överskeppningsförsök av fientlig trupp över Östersjön, och i slutfasen kan amfibieförbanden bekämpa med sina lätta robotar någon kilometer ut från kusten.

Men det enda som kan hålla sjövägarna öppna är flottan. Den är helt avgörande för ubåtsskydd, för eskort och för minröjning. Blotta upptäckten av en enda fientligt utplacerad mina i ett skymningsläge skulle över en natt stoppa all fartygstrafik till och från Sverige. Vi skulle således inte heller få de där efterlängtade förstärkningarna om Öresundsbron råkar bli ofarbar.

Lite av det där förekommer i mina romaner Höstsol och Höstregn.

Gripen-plan kan inte jaga ubåt eller för den delen hitta ubåt med sensorer. Gripenplan kan inte röja minor. Det kan inte heller en armébrigad göra - en armébrigad som så småningom skulle få slut på bränsle utan kusttransporterna. (Nej, Sverige är inte beroende av rysk olja alls - det är en myt som Kremls nyttiga idioter och avlönade inflytelseoperatörer sprider - vi exporterar mer raffinerade produkter än vi importerar rysk olja, de enda som är beroende av rysk olja är de anställda på Preemraff i Lysekil - det svenska samhället klarar sig på den olja vi importerar från resten av världen, t ex Norge.)

De borgerliga partierna och högerpopulisterna i det ur nynazismen sprungna Sverigedemokraterna förhandlar nu med en ovillig försvarsminister om att alls försöka tillämpa lite av det Socialdemokraterna själva skrev i sin egen försvarsberedning. I Dagens Nyheter har en kravlista publicerats, men inte en enda punkt på den listan handlade om marinen.

Istället ska det vara armébrigader och olika satsningar på flygvapnet. Detta trots en åldrande fartygsflotta, som tar mycket lång tid att ersätta och som redan nu är underdimensionerad för Sveriges långa kust - en kust som längs hela sin längd från norr till söder och upp längs Västkusten igen används för distribution av de för samhället helt nödvändiga drivmedlen.

Högeroppositionen verkar ägna sig åt populism - gamla invasionsförsvarsnostalgiker drömmer om en massa gröna sega gubbar med snuskburk ute i skogen och därför så vill man ha lite mer armé, en armé som är helt beroende på att de blå uniformerna kan hålla sjövägarna öppna...

Krig avgörs i slutändan i princip alltid av den som segrar till havs. Förlora makten över havet - särskilt din egen kust - och du förlorar kriget, eventuellt innan det ens startat.

21 kommentarer:

 1. Det publicerades sent igår kväll. Skillnaden mellan regeringen och de borgerliga är att regeringen vill ersätta 2 korvetter och två robotbåtar med två korvetter medan de borgerliga vill ha 4 korvetter. (Detta skrivet direkt ur minnet så reservation för småfel)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Arrrgh, editfunktion. Det publicerades i DN igår kväll.

   Radera
  2. Robotbåtar var det väl en väldig massa år sedan de fanns förutom på museum, så det är väl lite sent att ersätta?

   Radera
  3. Som sagt var med reservation för småfel, kan det vara patrullbåtar? Men 2 för 4 vs 4 för 4 är det relevanta här.

   Radera
 2. Definitivt mindre tröttsamt att läsa när man slipper höra om övriga partiers faktiska ansvar för för tvångslobotomeringar, tvångssteriliseringar, rasbiologiska institut och hjälp till nazityskland varje gång de nämns till skillnad från "ur nynazismen sprungna Sverigedemokraterna"...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visa på din vikingdocka var det gjorde ont.

   Radera
  2. Dessutom begår du argumentationsfelet whataboutism, du försvarar nynazistiska rötterna för SD med att andra minsann varit dumma. Det är ett felaktigt argument - då är det t ex okej att begå övergrepp för att andra har gjort det.

   Att SD grundades av nynassar är fakta.

   Radera
  3. Om inlägget nu skall handla om vad oppositionen har för synpunkter på försvaret jämfört med regeringen är väl det du skriver innan du nämner SD inget som gör något för diskussionen i fråga? Du vill bara tydligt framföra det så vi inte glömmer bort det - vi vet var de har sina rötter! Dina inlägg hade i mina ögon vunnit på att stryka dessa saker du trycker in allt som oftast. Inläggen blir nu mindre sakliga men det kanske du inte är ute efter - vad vet jag?

   Radera
  4. Patrik, du kanske inte har noterat det, men stilen är alltid mer eller mindre provocerande/ironisk för allt. Det är det där lilla extra som alltid finns där som gör det läsvärt för många. Och om man själv blir provocerad kan man ju alltid kommentera som du och Observant gör nu.

   Radera
  5. Japp, de är tysta när jag skriver något om socialdemokraterna, så uppenbarligen är det inte där skon klämmer. Utan det handlar om att det gör ont på deras vikingadocka.

   Radera
  6. Fnissade rätt mycket åt "vikingadocka" faktiskt :D

   Radera
  7. Ja, herregud, dessa blir alldeles darriga om någon med färjat hår vill kalla sig "hen". Inte mycket vikingablod kvar där.

   Radera
  8. Ja, vikingadocka var morgonens höjdpunkt. :-) Fnissar fortfarande.

   Radera
  9. Så att påpeka att någon kastar sten i glashus är ett "argumentationsfel"?

   Radera
 3. För sossarnas del handlar inte en större armé och värnplikt om något annat än att man där ser möjligheter att gömma undan annars arbetslösa ungdomar för att hyfsa till statistiken. Detsamma som gäller för t.ex. olika former av låtsasjobb, då räknas man inte som arbetslös.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är helt ok om det görs UTÖVER de kvalificerad spetsförmågorna. Jag är helt för att kunna mobilisera välbemannade flygbaser, bevakningskompanier som skyddar FTN länkar och radarstationer, gubbar på alla kobbar runt känsliga områden, civilförsvarslogistik, osv, osv.

   Radera
  2. Skissade värnpliktsintag är så begränsade att de inte spelar någon roll för arbetslöshetssiffrorna.

   Radera
 4. Man kan försörja en hel del om man har luftherravälde !! =)

  SvaraRadera
 5. plus genom hela Norge!

  SvaraRadera
 6. Hoppas de två nya korvetterna är lite större, högre uthållighet och med plats för en medeltung helikopter.

  SvaraRadera
 7. Bra med båtar också då de kan göra mer samhällsnytta om det skulle behövas!

  SvaraRadera