Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-05-31 16:23

Ännu en positiv börsvecka - motstånd vid MA200

Ännu en positiv börsvecka har lagts till handlingarna, trots en rekyl under fredagen. Det verkar som det 200-dagar glidande medelvärdet utgör någon form av motstånd på uppsidan.
Veckochart OMXSPI. MA200 i rött (MA40 på veckobasis) och MA50 i blått (MA10 på veckobasis).
Stockholmsbörsen rekylerade ner på fredadgen, men stängde ändå veckan på +4.54% för breda OMXSPI-indexet och +4.77% för storbolagens OMXS30. Under torsdagen var börsen uppe över MA200, men föll tillbaka till nästan exakt det tvåhundradagars glidande medelvärdet i fredagens rekyl. Detta väcker misstankar om att MA200 kan vara ett motståndsområde och att börsen därmed lugnar ner sig eller rent av faller tillbaka något i veckan som kommer innan nya försök att ta sig över MA200. Eller inte. Som alltid med teknisk analys går det antingen upp, ner eller rör sig inte alls.

OMXSPI är nu ner med -7.03% i år, men plus med +8.26% på 12 månader.

Husse S&P-500 gick +3.01% i USA och är ner 5.77% i USD i år och +9.39% på 12 månader. Detta är alltså utan att justera för dollarkursen. Dollarn tappade exempelvis mot SEK i veckan och USDSEK gick -1.08%, medan EURSEK stärktes marginellt och gick +0.12%.

På ett år har faktiskt kronan stärkts mot både EUR och USD, då EURSEK gått -1.51% och USDSEK -0.66%, trots krisen. Svenska kronan kanske inte är så svag trots allt och penning- och överskottspolitiken kanske faktiskt lyckats försvara kronan, trots att SEK normalt tar stryk i dåliga tider, oavsett vad man tycker om den i övrigt.

Sverige gick in i coronakrisen med låg statsskuld, vilket kan vara förklaringen till att den svenska kronan står relativt stark.

Guldpriset föll under veckan och gick -2.86% för att nu kosta 524:09 SEK per gram. Guldet har gått +14.68% i år och +31.89% på ett år, och är den stora generella vinnaren på coronakrisen bland tillgångsslagen. Gammal förblir äldst när det stormar.

4 kommentarer:

 1. Gick ur mina mest riskfyllda positioner i fredags faktiskt. Tror på sektorrotation framöver och konsolidering i priser mellan mer riskfyllda och mindre riskfyllda aktier. Kan möjligtvis bli lite guldcert framöver lite på hur det utvecklar sig. Ungefär 50% investerad just nu. Ligger likvid för att gå på björnar ifall vi ser ett andra ben, ser vi inte det ligger jag nog fortsatt 50% likvid framåt Q2-rapporterna varefter jag går in med resten av kapitalet när den värsta perioden syns i siffrorna och framtiden är lättare att sia om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gjorde detsamma. Dessutom liknande strategi som dig.

   Radera
 2. Gissar att uppgången för guld fortsätter länge till. Det är inte för sent att hoppa på tåget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas snarare på dollardeflation, vilket inte verkar osannolikt, så vi får de lite bättre (=lägre) guldpriser framöver, då kan man få god utveckling även på guldet när FEDs stora injektioner med tiden letar sig ut i realekonomin och skapar inflation.

   Radera