Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2020-05-02 10:08

Amerikanska börserna föll hårt - Tesla backade tio procent

Medan aktiemarknaderna var stängda i Sverige på grund av firandet av första maj, så pågick handeln som vanligt i USA. De amerikanska börserna föll mycket hårt och Tesla backade över 10% efter att VD:n Elon Musk twittrat att aktiekursen var övervärderad, vilket det bara är att instämma i.
Tesla Model 3.
Dow Jones Industrial Average gick -2.55%, S&P-500 gick -2.81%, Nasdaq Composite -3.20%, Nasdaq 100 -3.14% och mycket breda Russel 3000 -2.93%.
Dagschart Tesla.
Elon Musk twittrade alltså ut att Tesla-aktien var övervärderad och fick kursen att falla 10%. Det går bara att hålla med. Aktien handlas på ett konsensusestimat om p/e 2554 för år 2020, p/e 89 för 2021 och p/e 44 för 2022 enligt MarketScreener. En halverad aktiekurs skulle åtminstone ge dryga p/e 20 för år 2022, vilket kan motivera stillastående kurs i två år. Andra biltillverkare handlas på helt andra nivåer, t ex Toyota med p/e 9 för år 2022, General Motors på p/e 5 eller BMW på p/e 7 för samma år.

Tesla visade upp en bokföringsmässig vinst under första kvartalet trots coronakrisen, men negativt kassaflöde, mycket drivet av investeringar i nya fabriker. Produktionen var stabil, inklusive tillskottet av nya Model Y, men det är ändå omöjligt att motivera dagens aktiekurs. Som tidigare bloggat om är det helt fria fantasier att självkörande taxibilar skulle innebära större vinster än idag, och dessutom är det enormt långt bort i verkligheten. Tesla har precis lärt sig sakta in vid rödljus, men bara i USA...

Det finns inget som skulle göra självkörande taxi lönsammare än vanlig taxiverksamhet, eftersom kunderna alltid kommer välja det billigare alternativet, särskilt som mänsklig taxichaufför är enormt mycket bättre. Första spökinbromsningen i en självkörande Tesla, så återvänder aldrig den kunden igen...

Men kursen kommer förstås fortsätta uppåt igen även efter detta. Fundamenta har inte så mycket med aktiekurser att göra längre, utan styrs mer av centralbankernas injektioner på marknaden.Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

15 kommentarer:

 1. Han borde fortsätta twittra tills kursen når en rimlig nivå

  SvaraRadera
 2. FOMO, Fed och brist på alternativ verkar styra börserna.

  Guldbolagsindexet HUI +3.3% igår, tydlig indikation att dessa aktier numera följer guldet snarare än övriga aktieindex, åtminstone när det inte chockrasar och vi ser starka scener (bild på ensam mäklare som håller sig för pannan framför en skärm med röda siffror).

  SvaraRadera
 3. Finns statistik för mest blankade aktier?

  SvaraRadera
 4. Min prognos är att vi innan vi får helt självkörande fordon först kommer att se semiautomatik i transportbranschen, där en person roddar flera bilar på distans, men att bilarna klarar det mesta själv. Finns ingen anledning att ha en människa som sitter och tickar lön i en långtradare i hundra mil på motorväg. Taxi kan hanteras på motsvarande sätt. Något som förstås kommer att outsourcas till låglöneländer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle vara interessant om vi vår självkörande bilar som rullar som epa traktorer i automatik drift till sin destination, sen kan ett passagerare gå in och köra själv med full hastighet efter detta kan bilen kör själv till nästa brukare igen.

   Radera
  2. EPA-traktorer borde förbjudas omgående. En relik från förr.

   Radera
  3. EPA-traktorer är ett icke-statsfinansierat kulturarv som håller ungdomar borta från sprit och droger. En bra grej helt enkelt. Stäng Dramaten istället.

   Radera
 5. Undra vad som föranledde twitterkavalkaden. Musken känns för nedrökt generellt för att ha rökt för mycket zutt. Texterna var för begripliga för att ha petat i sog ett frimärke för mycket. Kanske en regelrätt psykos nu när faderskapet närmar sig?

  Tragiskt hursom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så en av världens framgångsrikaste företagsledare är alltså tragisk och psykotisk enligt dig. Hur många gånger har han gått i behandling i ditt läkarteam och borde du inte tänka lite på tystnadsplikten?

   Radera
  2. Varför smutskasta?

   Radera
  3. Helt fel Tim, problemen beror helt enkelt att han inte ryckt nog i spaken sen han blev tillsammans med Grimes

   https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2020/may/01/my-life-in-sex-woman-who-achieves-goals-by-masturbation

   Radera
  4. Det är tragiskt om han så nära dagen för födelsen av sitt barn nyttjar droger i sådan omfattning att han får en psykos och det är tragiskt om det är ett latent drag som nu blommat fram.

   Det är den rimligaste förklaringen jag har till hans beteende. Han har redan myndigheterna efter sig och USA tar hårt på det juridiska ansvaret att driva ens aktiekurs framåt som VD. Har han inte blivit hackad eller har annan otroligt bra förklaring handlar det antagligen om fängelsetid.

   Radera
  5. Så du är alltså läkare, psykolog och jurist?

   Radera
  6. Nej, man behöver inte vara läkare eller psykolog för att bedöma om en människa beter sig helt obegripligt och osammanhängande. Man behöver inte heller vara jurist för att förstå en lag.

   Han har redan varit i rätten efter sitt twittrande om Tesla och förlorat sin post i styrelsen. SEC kommer knappast låta detta gå förbi utan åtgärd.

   Hur bedömer du hans obegripliga twitter-kavalkad inatt?

   Radera