Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-04-27 16:59

WTI-oljan kraschar 25%

En vecka efter kraschen för majterminen för den amerikanska finoljan WTI, så kraschar nu juniterminen och oljepriset är i skrivande stund ner ca 25%. Anledningen är att den börshandlade fonden (ETF) USO - United States Oil Fund - dumpar junikontraktet och framöver ska hålla kontrakt en månad framåt, initialt för juli.
Tankfartyg utanför New York.
Oljepriset kraschar alltså återigen, fast nu för juniterminen, där WTI-oljan som llägst handlades under 12 USD efter ett ras på ca 30%. I skrivande stund är priset uppe över 12 USD igen och nedgången är bara ca 25%.

Den stora olje-ETF:en USO uppger att man ska dumpa hela sitt innehav av juniterminen på oljan och istället hålla juliterminen. Tanken är antagligen att få en stabilare utveckling och bättre likviditet genom att handlla på termin längre fram.

Vad vi i praktiken ser är hur USO håller på att gå omkull, och vi får se hur länge den kan överleva detta. Annars är tanken att ETF:en ska skugga oljeprisets utveckling, men när WTI-oljan nu är så illikvid fungerar helt enkelt inte upplägget längre.

Även Brentoljan tar stryk och är just nu ner cirka 8% och handlas därmed under 20 USD.

Börsen stiger förstås, medan populära Stockholmsnoterade Lundin Energy (fd Lundin Petroleum) går ner 0.18% på Brentoljans ras om 8%. Nordamerikanska oljebolag som t ex Apache faller dock lite mer, och just det bolaget går -4.86%, medan den mer internationelle jätten Exxon bara går ner 0.39%. Crescent Point går -4.68%. USO är just nu ner 15.56%.

Ointresset för att köpa världens viktigaste råvara är inte direkt ett gott tecken för den reala ekonomins utveckling, även om de aktuella rörelserna drivs av finansmarknadernas fantasivärld. Mycket av problemet är dock att för USO har fantasin krockat med verkligheten.

15 kommentarer:

 1. Ta det lugnt Lars! Lege att koepa, tenk intresse och verld! Just nu koep oil, guld, boers men, foer helvete, selj ner du har bra vinst foer det her goer ot helvete foer elr senare, cykler!

  SvaraRadera
 2. Skulle inte USO köpa upp till 12 månader framåt, tyckte jag att jag såg?! 2 mån framåt annonserades för några veckor sedan. Har säkert fel som vanligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har säkert mer rätt än jag.

   Radera
  2. Spelar mindre roll, principen är den samma, men borde göra upplägget något mindre korkat. Många småsparare har köpt en produkt som de inte har förstått, tyvärr.

   "The U.S. Oil Fund will move its portfolio to hold WTI futures from July through June 2021, according to a filing. It will also conduct a lengthened roll as of May 1."

   https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-04-26/oil-under-renewed-pressure-as-glut-overwhelms-production-cuts

   Fick en rek om att gå kort USO för några veckor sedan, upplägget med USO var ju så infernaliskt korkat, men är inte helt enkelt från svenska mäklare. Over there så kostade det 7.6% just då att gå kort USO, om kunde få tag på några.

   Radera
 3. Detta är en helt ny situation som ingen övat för. Det sitter ingen ärkesmart Nassim Taleb här som med analytiska metoder insett att oljepriset var ett luftslott och blankat det. Ingen jag hört om i vilket fall. Tipsa om nån sett det här scenariot beskrivet - om om någon blivit multimiljardär på att blanka olja sen jul.

  Det skall bli spännande om centralbankerna lyckas hålla systemet stabilt så att det inte låser sig helt och fryser till is.

  När den Stora System-Reformen kommer till slut så så är det antagligen centralbanker och riksgälder som kommer att vara drivande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en stor påminnelse om att systemet är politiskt till sist, det ser vi nu.

   Radera
  2. Jo, jag läste om att detta skulle inträffa från erfarna handlare redan i februari/mars. De blankade. Jag gjorde det inte då jag inte handlar med sådant.

   Radera
 4. Problemet är att olja pumpas upp i oförminskad mängd, Förbrukningen är minskad 30% pga nedstängningen och lagringskapaciteten är nästan fylld, framför allt i USA.
  Produktinen 100% idag, med en förhandlad minskning om 10% Opec++
  Detta ledde till Tisdagens ras ner till -37% (WTI), och en månad senare när lagrerna fyllts upp ännu mer så lär 19/5 när Juli-terminerna slutas inte bli lägre....

  Kommer att köpa Bear WTI när det närmar sig detta datum...
  Köpte 250000:-21/4 och sålde för 750 000 dagen efter....

  Man ska aldrig ge råd ang aktier.... men för mig är det hela enkelt
  Man producerar 90
  Efterfrågan är 70
  Det finns ingen kvarvarande kapacitet att lagra.....

  Går priset upp eller ner ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snyggt, grattis! Finns pengar att tjäna för den flitige tradern.

   Radera
  2. "Går priset upp eller ner ?"

   Jo, det låter självklart men så kommer det en statsaktör och viftar med handen och så går priset upp istället.

   Radera
  3. @wofser just det. Paradoxalt nog gör statsmakternas/centralbankernas ingripande att osäkerheten faktiskt ökar. Gissningslek - ska de ingripa, ska de inte ingripa?

   Radera
 5. Tur man inte tankade mer LUNE, detta kommer ta tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sålde mina 10 000 LUNE för 2 veckor sen...
   Köpte SAAB...
   Kommer förmodligen köpa tillbaka LUNE när oljan ä
   r ok.... Tror på lång sikt på LUNE, men inte på kort sikt pga olje priset

   Radera
 6. Hur skulle uso kunna gå omkull? Är det inte en fond där investerare satt in pengar? Dom köper väl och säljer till marknadspris. Smällen tar investerarna när tillgångarna minskar i värde men fonden i sig har väl inga lån eller något som gör att den kan konka. Bolaget tar väl ut sin vanliga avgift även nu förmodar jag?

  Säkert nått jag inte förstår.

  SvaraRadera
 7. Här finns en analys för närtid. Avhandlar etf:n i fråga och CME.

  https://www.macrovoices.com/podcasts-collection/macrovoices-hot-topic-podcasts/836-hot-topic-14-crude-oil-black-swan-alert-with-jim-bianco

  SvaraRadera