Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2020-04-05 17:58

Vårstädning och bygge

Som varmast rapporterade väderstationen in 14.2 grader i skuggan idag, och dagen har ägnats åt bygge av maskinhallen och vårstädning på gården, samt renovering av odlingsbänkar mm.
Dagsläget maskinhallen. Tjänstebilen 100D framför totalrenoverade maskinhallen. Cykel från Skeppshult. Sjön i bakgrunden. Ja, det är en kattlucka, då det knappast kommer vara mustätt där inne pga gammal byggnad med sina skevheter i grunden.
För stunden är det inte så mycket kvar på den så kallade maskinhallen. Den är nu isolerad och skivorna för tak och väggar är på plats. Återstår nu att vänta på leverans av port och fönster från Skånska Byggvaror, samt elektrikern. Blir en del elarbeten med egen undercentral, Teslaladdaren ska flyttas till utsidan, då det tidigare saknades port, det ska in utvändigt 16A Shukouttag som ska klara av kontinuerlig belastning för elbilsladdning (för besökare om de inte kan använda Teslaladdarens typ 2-uttag), både in- och utvändiga trefasuttag till gårdsmaskiner med mera. Samt beredas plats för både solceller och värmepump.

Nästa steg blir således att måla den utvändigt, och sätta på täcklister utvändigt. Knutar behöver fixas och någon kantbräda mot graniten i grunden under resten av ladan. Sedan är det klart på utsidan, när väl port och fönster kommit.
Interiör över porten.
Knuten på framsidan får dock vänta på porten, då kantbrädan kan behöva tillpassas lite och bara sitter tillfälligt där den gör. Med hundraårig byggnad (även om typ bara basmuren och cirka 10 stycken balkar och brädor är) så är inte allt helt ortogonalt, så det kan krävas lite justeringar för portens del.
Tidigare foto innan skivor och isolering var på plats på väggarna, men taket var färdigt även invändigt.
Det enda av gamla byggnaden som syns är den massiva takbjälken, ca 300x300 mm i ett stycke som syns under takskivorna, samt en mittstolpe ca 120x120 mm. Som man ser på bilden ovan finns dock några delar kvar inne i väggen, som ytterligare en stolpe och några sidobjälkar. Det mesta var fuktskadat, mycket var mögligt, en hel del var ruttet och helt bortom all räddning. Eller så var det vint, skevt och behövde rivas för att få bort det som var ruttet. Men det var kul att särskilt kunna rädda takbjälken, som var helt oskadd.

I övrigt är odlingsbänkarna renoverade, ytterligare bänkar har tillförts, växthuset är nymålat och en hel del skräp av avförts, samt en ny uteplats med både kvällsol och sjöutsikt har uppförts.

Fortsätter det här med självisolering kommer det blir riktigt snyggt till slut...

Anekdotisk spaning: Hemfixarbutiker och trädgårdsbutiker bör ha utmärkta dagar nu när folk är hemma i självisolering. Byns lokala byggvaruhandel / järnaffär / maskinservice / trädgårdsbutik / Systembolagombud / postombud Sätila Bygg har tydligen inte märkt av någon nedgång alls pga coronakrisen. Och inte heller fått några sjuka, trots att hela byns post, Schenker och DHL går den vägen.

Tillägg: Muskelvärk, ledvärk och nysningar eller hostningar på grund av sågspån, gör ju att man har coronasymptom. Således måste man väl självisolera så länge man bygger antar jag...

6 kommentarer:

 1. Vad är en 16A Schuko? Ett vanligt jordat uttag som det råkar stå 16A på?
  Är detta trollfiske, eftersom du mycket väl vet om att de inte är lämpliga att ladda med 16A genom, eller ens i närheten.

  Du vet likaväl att du skall be elektrikern montera ett CEE uttag. Antingen blått eller rött. Blått för enfasladdning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I kombination med mitt trefasuttag sitter iaf ett 16A schuko.

   Verkar lite fånigt den här diskussionen att schuko skulle vara "för klen" för 16A. De är testade och märkta 16A, punkt.

   Radera
  2. Inte en länk https://www.elinstallatoren.se/innehall/nyheter/2019/februari/den-farliga-laddningen/

   Visserligen är inte EI helt opartisk i sammanhanget men annat än tillfällig laddning via ett random Schuko är inte att rekommendera. CEE av bra kvalitet är verkligen ett mycket bättre alternativ.

   Radera
 2. 16A Schuko för elbilsladdning. Nej han skojar aprillo där.

  Jag förstår inte varför folk skaffar sig svarta bilar. Mjuk lack, massa repor som syns. Hopplöst. Varför inte iphonevit ifall man inte har råd med metallic. Fråga din närmsta rekondfirma om råd, ifall du inte leasar bilen (allmänt tips).

  SvaraRadera
 3. Mycket snack om den där gölen som du omnämner som sjö. Förstår att du är ute efter att trigga men tror de flesta är trötta på att läsa om den, det tillför inget.

  SvaraRadera
 4. Off-topic, men börjar inte den tråkiga trenden med svarta bilar glida över i ljusare färger?

  SvaraRadera