Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2020-04-06

Värsta kraschen någonsin i SEB:s boprisindikator - innebär att bopriserna kommer rasa

SEB:s boprisindikator kraschar totalt, specifikt 67 punkter på en månad. Det är den störstaförändringen på en månad sedan indikatorn startade 2003. Indikatorn visar psykologin på bostadsmarknaden, och korrelerear mycket starkt med bostadsprisernas utveckling, så detta innebär att bostadspriserna kommer gå ner när de rapporteras senare under månaden.
SEB:s boprisindikator och Valueguards HOXSWE-bostadsprisindex. Data: SEB, Valueguard
Endast 22% av svenskarna tror nu på stigande bostadspriser, medan 42% tror på fallande priser. Förra månaden var siffrorna 55% positiva och 8% negativa. Dessa psykologiska förväntningar brukar återspeglas tydligt i boprisernas faktiska utveckling, men prognosvärdet är bara någon vecka tills den faktiska statistiken kommer.

SEB skriver att kraschen i förväntningarna är den största sedan man började med boprisindikatorn för sjutton år sedan. SEB:s privatekonom Jens Magnusson säger:
"Det här är en historisk nedgång. Aldrig tidigare har vi sett ett så stort och snabbt fall i Boprisindikatorn. Ännu har vi inte sett fallande bostadspriser i statistiken men det här visar att det är vad hushållen förväntar sig och till viss del kan sådana förväntningar blir självuppfyllande. Trots stabiliserande åtgärder från regering, riksdag, myndigheter och banker, får vi räkna med att kombinationen av ekonomisk tvärnit och fallande hushållsförtroende kommer att resultera i en rejäl sättning på bostadsmarknaden."
Bostadspriserna är alltså inte osårbara för den värsta ekonomiska krisen i modern tid, även om många stenhårt trott på det här på bloggen. Några argument för och emot går att läsa här.

Raset var som störst i Skåne och Stockholm. Regionalt redovisas dock siffrorna med två månaders eftersläpning som ett medelvärde på grund av det sämre statistiska underlaget och är därför fortfarande positiva.

Bostadsbubblan styrs av psykologi, och tror inte hushållen att priserna ska stiga, så kommer de inte heller stiga. Boprisindikatorn är nu nere på de nivåer som gällde under det faktiska raset i priserna 2017 - 2018. S

amtidigt kan en hel del av datat samlats in före Finansinspektionen gick ut med sin allmänna amorteringsamnesti. Dock ska man som bankkund komma ihåg att som bankkund ger man inte direkt ett gott intryck hos banken om man hävdar att ens privatekonomi inte längre klarar av amorteringarna. Det är inget som banken kommer glömma, även om de tjänar bättre pengar på de kunder som inte amorterar. Bäst tjänar de dock på de som inte amorterar och de där man höjer den individuella räntan nästa gång man ska ta lån eller tar bort eventuellt framförhandlat bonus och ser om du orkar bråka hela vägen till tingsrätten...

48 kommentarer:

 1. Ett alternativ är att vi lagstadgar om en 5 procentig årlig uppgång på samtliga bostäder. Räkningen på diffen mellan pris och vad folk faktiskt har råd skickas till staten. Bidraget blir även avdragsgillt för att minska skattebördan för samtliga inblandade.
  /i

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som en bra idé. Vad ska vi utgå ifrån? Det fiktiva värdet från Booli-"värdeindikator" á 8 500 000 eller statens taxeringsvärde på 3 400 000?

   Eller ska alla hus snabbvärderas av de lokala mäklarna?

   Radera
  2. Enkelt!
   Inte snabbvärderas eller använda någon befintlig skattning. Statlig utredning kring en omvärderings-certifiering av mäklare som sedan får omvärdera samtliga objekt. Mäklarna väljer själva vad de tar betalt för detta och räkningen skickas till de stackare som fortfarande försöker jobba ihop några egna pengar.

   Radera
  3. Jag slutade läsa vid "Statlig utredning"...

   Radera
 2. Och börsen väntas öppna kraftigt upp som vanligt. Jag fattar ingenting längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror det är en helgeffekt, dels verkar många med kort placeringshorizont vilja sälja inför helgen.
   Sen är väl stor del av sjukvårdspersonalen ledig så under helgerna blir färre bekräftat smittade och märkligt nog verkar även antalet döda få en svacka under helgerna.
   Enda gissningen jag har är att respiratorer för "hopplösa fall" stängs bara under veckan när det är hög bemanning av läkare.

   Poängen är i alla fall att runt helgen ser statistiken mer lovande ut och lycksökare tror väl på måndagmorgnar att allt då snabbt ska återgå till det normala.

   Nu väntar vi dessutom på kvartalsrapporter som väl kan dra till sig lycksökare som antagligen skulle få bättre utfall på Solvalla.

   Radera
  2. Spanien och Italien har nåt platå i döda.

   Radera
  3. De officiella siffrorna släpar i Sverige. De senaste veckorna har det varit tydligt att de släpar extra mycket under helgen. Veckovis data tas förslagsvis från måndag eller tisdag.

   Tim: Möjligtvis platå i antal döda per dag, men inte i antal döda. Tyvärr kan den observerade platån bero på andra faktorer, tex kapacitet att dödsförklara. De som dör på sjukhusen är relativt enkla att räkna, men det finns potentiellt ett mörkertal på landsbygden eller andra som är isolerade från sjukhusen.
   Håller dock tummarna att det är en faktisk vändning på gång.

   Radera
  4. Dödstalen in New York har sjunkit. Det är den stora förklaringen.

   Radera
  5. Den enda relevanta siffran att undersöka för att avgöra om viruset avstannat eller inte är antal död per dag i relation till antalet totalt döda totalt.

   https://aatishb.com/covidtrends/

   Radera
  6. Vad jag vet så har inget journalistkritter orkat fråga FHM om HUR de hämtar sina siffror. Det finns ju bara cirka 70 akutsjukhus i Sverige, så det kan inte vara alltför svårt att ringa runt varje dag.

   De officiella dödsintygen är dock bara legalt giltiga om de finns på papper, skickade med POSTMORD till Socialstyrelsen, så redan där har ni ju tre dagars försening gentemot realtid.

   Om SVT var lite på hugget här så kunde de ersätta Melodifestivalen med ett liknande upplägg varje dag, de 70 akutsjukhusen får en minut var på sig att "rösta" i direktsändning

   Arvika: 1 död senaste dygnet, 14 nya smittade, 168 prover väntar på svar.
   Avesta: 2 döda senaste dygnet, 27 nya smittade, 500 prover väntar på svar.
   Boden: 0 döda senaste dygnet, 666 nya smittade, 16 prover väntar på svar.

   Skulle bli de högsta tittarsiffrorna i SVT:s historia.

   Radera
  7. Peter Andersson, vad får dig att tro att Sverige skiljer sig från andra länder här? Eller tror du att endast Sverige har långsam byråkrati, eller beror detta på att du inte kan läsa italienska?

   Radera
  8. Det är en intressant fråga - är vår statistiska byråkrati lika långsam som eller t.o.m långsammare än andra länders?

   Danmarks journalsystem t.ex ligger långt mycket längre fram än de flera olika svenska - men rapporterar danska sjukhus till huvudstaden via knapptryck, telefon eller Postmord. Det vet jag inte.

   Med bara 70 akutsjukhus i Sverige så borde FHM:s beslut baserade på statistik dock inte behöva ligga i händerna på PostNord, det hoppas jag verkligen att det inte gör.

   Radera
  9. Hur vet du att Danmark är snabbare att rapportera in? Har du referenser på det eller är du bara dålig på danska eller har du läst det av någon som sagt det på Internet? Du vet för övrigt att Danmark anser att man ska släppa på restriktionerna efter påsk - anser du att Danmark gör rätt i allt?

   Radera
  10. Jag har personligen hört från ett tiotal danska läkare verksamma i Sverige att vad gäller just journalsystem och att implementera IT-teknik så ligger Danmark åratal före Sverige.

   Anekdotisk bevisföring iofs, men baserat på upprepad informerad från flera olika källor.

   Radera
  11. Poängen, som jag slösade bort på ett halvt skämt om melodifestivalen, är att den eftersläpande sifferjustering som skett i Sverige... kraftigt tyder på att Tegnell och Co INTE hade tillgång till fullständiga realtidssiffror... i alla fall inte vid de första presskonferenserna.

   De officiella dödsorsaksintygen går från sjukhusen till socialstyrelsen med brev. Har man nu börjat kringgå det? I så fall hur?

   Vi har bara 70-talet sjukhus i Sverige. Vi är ett mycket mindre land än Italien eller Tyskland. Det borde ha varit så från början, men sifferjusteringarna i efterhand tyder indirekt på att det inte var så, utan att man inväntande intyg att inkomma med just brev.

   Radera
  12. Finns iofs flera möjliga anledningar till eftersläpning i siffrorna än att man skulle vänta på dödsintyg. Om jag ska vara helt ärlig så skulle jag bli väldigt förvånad om fhm inväntar den typen av byråkrati. Jag baserar detta på den dryga vecka det tog att få intyg på min fars död i julas just den vägen. Och då var det ju inte ens kris och panikläge.

   Däremot behöver du kanske vissa labbresultat för att kunna avgöra om ett dödsfall beror på covid eller något annat i en hel del fall.

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Med tanke på hur staten hittills agerat när det gäller bopriserna så ska det bli intressant att se vad de kommer göra.  SvaraRadera
 5. Inte ett dugg konstigt att bostadspriserna sjunker. All den osäkerhet som finns gynnar ingen ekonomisk marknad. Nedgången på börsen. Permitteringar och arbetslöshet hjälper inte heller. Bara att hoppas att människor inte måste sälja i dessa tider. Om man nu inte gör sig för att "byta upp sig". Vissa dyra objekt lär ju sjunka mer än vissa billiga objekt. Både i kronor och procent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annars brukar det ständiga mantrat vara att attraktiva bostäder klarar sig bäst när det rasar. Mäklarna sjunger i kör om de tre viktigast detaljerna för bostäder, läget, läget och läget.

   Men jag tror som dig att de dyraste kommer falla mest.

   Radera
  2. En komplikation här Kent, är att tusentals inom den osårbara IT-sektorn nu drabbats, vilket lär påverka gruppen med kreditvärdighet över medel. En grupp som sett sig som osårbar.

   Radera
 6. Nja, tvivlar på ett ras. En viss sättning möjligtvis men inget ras. Priserna kommer att ligga stilla en lång tid framöver.

  SvaraRadera
 7. Andra intressanta fastigheter måste vara Skog. Sågverksindustrin tycks ha stannat totalt i USA, exporten dit från Sverige har funkat hyggligt - tills nu. Att sälja skogsfastigheter för 100 000 kr per hektar kanske inte blir lika lätt denna veckan som för en månad sedan??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antalet skogsaffärer är så få - och objekten skiljer sig åt enormt - att det knappast går att säga något om det på så kort tidsintervall. Men redan tidigare så köpte man söder om Dalälven 100 kronor för 300 kronor, så fallhöjden är enorm. Enda möjligheten att tjäna på en skogsaffär i södra Sverige är att hitta en större idiot att sälja till längre fram. För virkesvärdet (netto) kan inte motivera priset alsl.

   Radera
  2. ... eller stycka av till bostäder.

   Radera
  3. Och det sista lär inte vara aktuellt på en bostadsmarknad i fritt fall.

   Radera
 8. Jag tror på ett "ras" om högst 10%. Sedan när det blir business as usual kommer det återhämta sig. Dvs. precis som förra nedgången 2017. Jag har gett upp hoppet att någonsin kunna köpa en bostad i Sthlm för rimligt pris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Andreas: Du kan istället hoppas på ett börsras på 40-60% för det kan ske och de flesta upplever det någon gång under sitt arbetsliv. Då har du en möjlighet att investera på börsen och vara med på vågen uppåt och sedan använda pengarna för att köpa in sig på bostadsmarknaden. Sitter man och väntar på bostadsprisfall på mer än 15% finns det en risk att man som 20 åring hinner pensionera sig innan.

   Radera
  2. 30-70% Vem har hävdat det? Det blir nog rätt tufft om det bara blir 10-20% på många håll.

   Radera
  3. 30% är enligt mig fullt realistiskt på ganska kort tid (ett halvår kanske). Om det sen består är en annan fråga men det är inte mycket som talar för en snabb återhämtning just nu. Men det är bara mina gissningar.

   Radera
  4. 10-15% ner från utgångspriset tror jag också är rimligt tills detta stök är över. Då har man ju en möjlighet att köpa in sig om man har kvar jobbet.

   Radera
 9. Bostadsbrist, långa räntor och amorteringsfritt talar mot en krasch. Vi kanske får en kortsiktigt dipp men sen tar det nog fart igen tack o lov. Annars..... stackars alla människor som belånat sig över öronen nu på senare år, det kommer bli dyrt för dom, för oss andra och för Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det tråkigaste med ett prisras på bostäder är att det drabbar även oss som har måttlig belåning av sina bostäder. För ingen tror väl att staten kommer att säga till den som drabbas av att värdet på huset blir lägre än lånet att den har sig själv att skylla?

   Radera
  2. Precis.

   Banken kommer kräva att dom betalar av större delen av lånet annars tillfaller deras bostad banken. Tyvärr är det få som klarar av att betala av lånen, eller delvis betala av sina lån ( betala av en större summa för att lånet ska understiga marknadspriset på bostaden)

   Att amortera ner lånen till minst 50 % borde de flesta prioritera. Tyvärr har de flesta som är under 50år inte upplevt en riktig ekonomisk krasch och missat denna risk. Hoppas att Svenskarna lär sig av detta och börjar tänka på risker när de investerar framöver.

   Radera
 10. Omsättningen är viktigt. Om marknaden helt stannar pss som vid semester och jul så kan priserna gå åt vilket håll somhelt pga outliers.

  SvaraRadera
 11. Det är tvärnit i Stockholm. Jag hemnetknarkar en hel del och all a objekt jag sparat som fina ligger kvar med något enstaka undantag. De övriga ligger nu med höjda så kallade accepterade priser.

  Det är klart att bostadsmarknaden påverkas av detta, folk är rent av livrädda i stor utsträckning just nu. Folk har absolut ingen lust att gå på visningar, buda, köpa bostad och sen sälja i en marknad som är rejält skakig just nu.

  Konstigt vore det väl annars, det är likadant på andra marknader också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast grejen är ju att "om man inte sålt har man inte gjort en förlust". Således blir det inga affärer och priserna faller inte i statistiken. Utom i de fall det är tvingande affärer pga BBBB, dödsbon eller att man redan köpt en ny bostad och banken inte går med på dubbla lån.

   Radera
  2. Så viss eftersläpning blir det.

   Radera
  3. Ja, det sker i princip inga avslut. Avslutsstatistiken borde falla kraftigt snart. Boprisindikatorer indikerar väl sannolikt sällan ett faktiskt pris, mer en rädsla för att befinna sig på en viss marknad.

   Av modellen, jag vågar inte köpa och om jag gjorde det så skulle det vara till ett kraftigt rabatterat pris, alltså måste jag tro att priserna faller och således gör de också det tillsammans med kraftigt fallande antal avslut.

   Radera
  4. Inte riktigt sant att det inte sker några avslut. Jag var på visning förra veckan som såldes på ett par dagar. Dock kommer det väl en tvärnit inom kort.

   Radera
 12. Det var bara en tidsfråga innan fastighetspriserna skulle börja falla. Fastighetspriserna följer KPI på lång sikt, i alla länder där det har uppstått en avvikelse av olika skäl så har en senare anpassning till KPI skett. I USA efter subprimekrisen skedde det. Nu står vi inför denna anpassning i Sverige vilket kommer att innebära fall på ca 60% för villafastigheter. https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/boende-byggande-och-bebyggelse/fastighetspriser-och-lagfarter/fastighetspriser-och-lagfarter/pong/tabell-och-diagram/fastighetsprisindex-ar-1981100/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror ju helt på var du börjar mäta...

   Radera
 13. Det behövs inte mycket till prisfall på bostäder förrän Sveriges ekonomi går i kvav. Vi har väl åtminstone två generationer som lever i villfarelsen att bostadspriser bara kan gå upp? Om vi får fall på 15-20% så tror jag att alla de restauratörer som tvingats klappa igen får se sig om efter nytt yrke. Bilhallarna kommer att gapa tomma liksom hela den industri som byggts upp runt boende (Bygg-Ole, Byggmax etc) men också de verksamheter som det finns 13 på dussinet av i vart enda kvarter (kakel, tapet, möbler, gallerier etc). Frågan är vad regeringen gör, de är djupt och smärtsamt medvetna om att Sveriges ekonomi står och faller med de uppumpade bostadspriserna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tvivlar på att folk skulle sluta renovera eller bygga på tomten bara för att priserna går ner. Jag menar, det hände ju inte förra gången det begav sig så det finns ingen anledning att tro att det skulle hända igen. Dock slutar man väl bygga och utbudet på bostäder sjunker (ökar långsammare än efterfrågan) och priserna börjar öka igen. Ad nauseum (sp)

   Radera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 15. Ingen påverkas negativt att detta bortsett från bolånetorskar som planerat att sälja dyrare senare.

  SvaraRadera