Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-04-04 15:47

Varför ska företag och anställda betala konsekvenserna av statens och regeringens beslut?

Dags för ett inverterat inlägg av veckans mest lästa inlägg. Varför ska svenska företag, aktieägare och aktieägare betala för konsekvenserna av statens, myndigheternas och regeringens beslut? Varför ska inte staten helt enkelt betala 100% för konsekvenserna av besluten?
Rosenbad.

Överdödligheten på grund av coronakrisen försöks bekämpas genom olika ingrepp i demokratin, som mötesrätt, fri rörlighet av varor och tjänster. Detta genom en kombination av tillämpning av lagar och förordningar, respektive att man ber folk att följa olika påbud.

Konsekvenserna för ekonomin är förstås omfattande och 100 000-tals jobb står på spel. Den ena efter andra experten och expertorganisationen överbjuder varandra om hur stora effekterna blir. Man kan diskutera om detta är vettigt eller inte, men det här inte frågan här.

Frågan är istället varför företag, aktieägare och anställda ska betala för konsekvenserna av statens, myndigheternas och regeringens beslut? Varför ska inte helt enkelt staten betala 100% för konsekvenserna?

Företag går omkull, aktieägare får inte avkastning på sitt kapital, och förlorar rent av kapitalet - ytterst vid konkurs. Anställda går ner i lön på grund av permitteringar, eller blir rent av helt av med jobbet. Kostnaden för regeringens och myndigheternas beslut tas alltså inte av regeringen, utan av företag och individer. En form av dold skatt.

Problemet är att staten har inte några egna pengar. Statens pengar är nämligen skatt från företag, aktieägare och anställda. Dina pengar. Så även om det delas ut ett sedelregn av sällan skådat slag för att med plåster laga blodsprutande sår så är det företag, aktieägare och anställda som betalar detta ändå.

Antingen idag eller i morgon - via framtida höjda skatter, höjd statsskuld och höjda räntebetalningar och amorteringar på denna. Och via minskade intäkter, minskade löner och minskade eller helt uteblivna vinster.

Alla nischer av samhället skriker nu för högan sky efter räddning. Med tanke på att det ofta är myndighetsbeslut som står bakom, samt den rädsla som statsstödd media trummat upp, så är det kanske rimligt att man faktiskt skriker efter pengar. Kapitalisten har blivit socialist. Problemet är att du skriker efter att staten ska öppna din egna plånbok. Och att vilka som faktiskt får pengar stavas politik, dvs en fråga om att ställa grupp mot grupp och att prioritera. Dit hör t ex de tvåhundra miljonerna till media på dödad träd. En del kommer få betala, andra får betalt.

Och med politik så innebär de olika räddningspaketen svart på vitt vilka grupper i samhället som regeringen prioriterar. Kom ihåg det när dammet lagt sig, gräset växer på gravarna och det år 2022 är dags att gå till val igen.

Men till dess skriker alla fågelungarna efter mat.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

41 kommentarer:

 1. Det är värre än så; staten har börjat trycka pengar ur ingenting och detta leder till att valutan blir värdelös. Men det kanske är det som är meningen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då betalar man via inflation. Hur man än gör har man ändan bak.

   Radera
  2. Det måste råda panik med en enorm spread på guld just nu. Har aldrig sett liknande.

   Radera
  3. Inte jag heller, många som t ex Tavex köper till spot vilket väl aldrig hänt förut?

   Orsaker verkar vara en kombo av ökad efterfrågan, stängda gruvor och smältverk, kollapsande supply chains och allt fler tar fysiskt leverans på terminskontrakt och dylikt.

   Helt förutsägbart så blir försäkringskostnaden på kapital högre när efterfrågan stiger.


   Radera
  4. Det blir som en platt förmögenhetsskatt och inkomstskatt helt enkelt.

   Radera
  5. App, app, app... Man betalar bara via inflation OM man lagrar sina tillgångar i den svenska FIAT-valutan.

   Radera
  6. Och det skapar mer inflation, men det är bra att Sverige har sin egen valuta, Grekland har inte möjlighet minska sin valutas värde och öka sin konkurrenskraft, det är bara allt som vi importerar som bli dyrare. Och det också säkrar bostadsmarknad i Sverige lite, för alla med euro är Sverige billigt nu. Men speciell efter jag började läsa här i forum funderar tror jag många Svenska blöder ut sin eget land.

   Radera
  7. @Davif. Det är sant. Men det har knappast rådit brist på kreativa sätt att lagra tillgångar för att undvika förmögenhetsskatt oavsett hur skatten har utformats.

   Radera
 2. Alla betala, det är bluffpolitik med utdelningar, företag som ABB delade ut 4% och minskade 8-9% i aktievärde emot index. Aktieägare har betald först innan många andra fick veta genom svt. Och vissa har varit snabbare och är vinnare idag.

  SvaraRadera
 3. De har mycket ammunition kvar. Att rekvirera lite extra cash från Riksgälden förstör inte valutan över en natt. Kom ihåg att cash egentligen är det ENDA de har obegränsad tillgång till. Det finns gott om exempel på ekonomier som dragits med tvåsiffrig inflation i många år men ändå funnits kvar.

  SvaraRadera
 4. Orsak-verkan-konsekvens. Aristotelsen definerade staten som medborgare som har något gemensamt mål, låter som detta inlägg snarare förespråkar anarkisimen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, mycket konstigt inlägg. Stat, företag, medborgare - det är ju oskiljaktiga och kommunicerande kärl.

   Radera
  2. Det pågår en fullständigt fantastisk omfördelning av ansvar och befogenheter i samhället. Vi upplever ett "Berlin Wall Moment" inifrån just nu, i realtid. Självklart är det värt en kommentar!

   Radera
  3. Menar du det svenska samhället eller globalt?

   Radera
  4. Det ser ut som att tillväxtparadigmet hastigt har avlidit och vi har ännu inte fått reda på vad som kommer i dess ställe. Globalt.

   Radera
 5. Satirsajten Babylon Bee var inne på detta område de också häromdagen:

  https://babylonbee.com/news/americans-excitedly-anticipate-getting-paid-with-their-own-money

  SvaraRadera
 6. Mkt bra inlegg med livs filosofi bakom. Ja, vad stor vi, kommunism och socialism po veg att doe ut! Dessa parasiter gor i krig foer att redda sitt levern. Vem sa att republikaner var pro-krig o "hawks" ner sanningen er att demokrater er de som skapar/letar krig foer att redda ekonomin med deras ideér av Ponchi Scheme. Sto po dig Lars, visa dina kvaliteter som overlevare! Jag Ing 3 men med speciella uppgifter under 10-15 or 🤔🤣👍

  SvaraRadera
 7. Eventuellt är det så att de som fattar de politiska besluten åtminstone en tid går skadeslösa själva ur krisen. Sjukvård mm nedrustat - sedan blir folket "bestraffade". Det har varit åtminstone 2 stora pandemier tidigare - både Asiaten och Hong Kong - och ingendera ledde till nedsläckning av samhället. "Ceterum censeo Wet Markets esse delendam"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår ingenting av den här kommentaren. Google translate?

   Radera
  2. "De som fattar besluten och går skadelösa själva ur krisen" Det finns ett begrepp för det motsatta:
   "skin in the game" och "låt huvudena rulla".

   Radera
  3. Värre än så - nu motiverar regeringen sin planerade powergrab med att man behöver kunna flytta förråd och resurser från de landsting/regioner som har varit förutseende och bunkrat till de som inte har gjort det. Samma modus operandi som det kommunala skatteutjämningsystemet alltså.

   För oss väljare kommer det sedan alltså inte längre att göra någon skillnad om vi röstar fram bra eller dåliga regionpolitiker - vi kommer att få samma tunnbredda torra vårdmacka som i alla andra regioner oavsett vilket/vilka partier vi röstar på.

   No skin in the game at all...

   Radera
  4. @ Mopongo: Jag tror det latinska där ovan är en version av "För övrigt anser jag att Karthago bör förstöras" - men riktat mot Wet Markets istället.

   Radera
 8. Det kommer en morgondag. När det hela är över ska degen in i stadskassan igen. Det kommer finnas en förståelse/inte för stora protester att staten måste få tillbaks det man gett ut. med bred konsensus och med en ekonomi som nästan helt är digital kan man lätt straffbeskatta alla, eller konfiskera pengar från konton. Cash is king men vem är det ?

  SvaraRadera
 9. Som jag ser det finns det två typer av insatser just nu. Dels harvi de insatser som av nationalekonomer betraktas som samhällsekonomiskt effektiva. Det vill säga de insatser som genererar mer nytta än vad de kostar. En del av dem är till och med självfinansierade på lite längre sikt. Sedan finns det insatserna som är fördelade. Ofta är även de förstnämnda även det sistnämnda. Och (nästan) alla särintressen försöker göra gällande att insatser för just dem är det förstnämnda. Det gäller att finansminister och riksdag står på sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... Du pratar om familjen Nyrdal elr har jag fel?

   Radera
 10. Nassim Nicolas Taleb (författaren till Bkack Swan och professor i risk engineering menar att:
  1.The Corona crisis is not a Black Swan
  2.Taxpayers are subsidizing companies who failed to have the right precautionary buffers.
  3.If your portfolio doesn’t have a (well designed) tail hedge, it’s not a portfolio

  Han menar att staten bara ska hjälpa de anställda och medborgarna och inte företagen som inte haft någon buffert.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Staten skall helt enkelt inte blanda sig i alls. Ingen we, ingenting. Men nu har den redan gjort det i många år och därför kommer smällen bli astronomisk vilket alla är rädda för. Tror många ångrar bittert att man gick ifrån guldmyntfoten.

   Radera
  2. Talebs åsikter är färgade av amerikanska förhållanden, som kanske inte är optimala i Sverige.
   https://en.wikipedia.org/wiki/Argument_from_authority

   Radera
  3. Visst, han er lika falsk som en black swan men, va fan, ligger ju lite i vad han seger?! Klart, han ju tjenat mer po bocker, konsulting en vad han gjort po boersen elr rovarumarknaden! Kanske tid foer Singoalla och Kiviks marknad

   Radera
  4. Mirakel för dig kanske. Vissa bitar är triviala andra är förstås direkt felaktiga. Att låta galen är nåt annat, eller att det skulle vara svårt att förstå, får nog stå för dig.

   Radera
 11. I USA är det 23% risk att en restaurang går i konkurs första året och de amerikanska myndigheterna har aldrig hjälp dessa restauranger. Och i Sverige är risken för restaurangkonkurser också hög om man bortser från coronakrisen så varför ska staten gå in och hjälpa restaurangbranschen?

  SvaraRadera
 12. UC Företag 2019:
  Restaurangbranschen har alltid legat högt i listan över konkursutsatta branscher. Så också i år. Branschen drabbades av en avmattning under året efter flera år av tillväxt. Det skiljer sig lite bland olika segment av restauranger, men kategorin hotell- och personalrestauranger tappar mest. Under året förlorade 700 personer sina jobb i de konkursade restaurangbolagen. Under nästa år beräknar vi på UC att 3 procent av alla restaurang- och hotellbolag kommer att hamna på obestånd.

  SvaraRadera
 13. Vad är nytt? Vi har alltid sedan statens tillblivelse fått betala kostnaderna för statens beslut degen måste in sade Gustav Vasa(det kostade att låna pengar från lubeck för att bygga upp en arme)

  SvaraRadera
 14. Alla har en losning att staten stor for allt! Vad er STATEN!? Inget i grund och botten. Jag och du betalar skatt och utan finns det inget! For mig att tenka po "Kejsaren utan kleder" en historia mkt aktuell 🤔

  SvaraRadera
 15. Det blir väl alltid konsekvenser av statens beslut, och de måste vi ta.

  SvaraRadera
 16. Man skulle ju kunna sätta sig ner och fundera över varför någon annan över huvud taget skulle ta konsekvensen av att företagen efter 10-15 feta år med extrem högkonjunktur inte har reserver nog att kunna stå ut några månader utan full bussiness. Och därför kräver bidrag av staten.(folket)

  SvaraRadera
 17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur kan det vara egna pengar när staten trycker nya? Det betalas med pengar som aldrig har funnits eller betalats in till staten. Hur kan man då säga att det är medborgarnas / företagens?

   Radera
  2. Därför att det är skattebetalarna som får betala, fast efteråt.

   Radera
 18. I det aktuella fallet med COVID-19 pandemin så beror det helt på bristande ledarskap och initiativförmåga hos svenskt näringsliv, tankesmedjor och dess föresträdare. Man har lämnat fältet fritt för politiken och tjänstemän som agerar utifrån fakta, vetenskap och lagstiftning. Var finns utspel om alarmism? Vem dricker hormoslyr? Inte ens en förtalskampanj mot statsepidemologen lyckas man genomföra bortsett från nån halvdan aktion på twitter. Saknar man helt kunskap om hur man genomför effektiva påverkansoperationer på sociala media? Fylls media av reklam om verkningslösa produkter eller ritualer som skyddar mig mot smitta? Man förstår ju att de inte kan tjäna pengar ens i normalfall när man misslyckas med att profitera på situationen nu. Det är så jävla dåligt av svenskt näringsliv att man skäms.

  SvaraRadera
 19. Det kommer snart nya tider utan pandemi, simma lugnt. Stormen är här.......

  SvaraRadera