Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2020-04-09 07:36

Uppåt i USA - halvdag på Stockholmsbörsen - nästa handel blir på Svarta konkusrtisdagen

Börserna stängde starkt positivt i USA, föll något i Sverige och går blandat i Asien. Stockholmsbörsen har halvdag och sedan stängt till tisdag, vilket innebär att den får hitta sin egen väg under torsdagen och sedan korrigera till internationell utveckling på tisdag, vilket kan bli fyra spännande dagar fram till svarta konkurstisdagen när alla konkurser ska lämnas in förr att komma undan företrädaransvaret för skatteskulderna.
Månadschart OMXS30.
Frågan är hur fyra dagars stängd börs kommer påverka köpviljan under torsdagen. 

På tisdag är det nämligen svarta konkurstisdagen i Sverige. Det är sista dagen att sätta bolaget i konkurs om inte styrelsens företrädaransvar för skatteskulderna ska träda in. Nu kanske inte så många börsbolag berörs kanske direkt här. Inte ännu. Men det kan handla om en del kunder eller leverantörer som går i konkurs, vilket får konsekvenser även för börsbolagen. Katten på råttan, råttan på repet osv.

För övrigt kan nästa våg nedåt på börsen bli kvartalsrapporterna för första kvartalet. Men då ska man komma ihåg att det är först andra kvartalet krisen slagit fullt ut och alltså framåt juli-augusti som vi kan få facit på konsekvenserna för bolagens räkenskaper, egna kapital och kapitalbehov. En lätt gissning är en nyemissionsvåg till hösten, alternativt tidigare, där företagen begär in mer kapital.

Nu agerar börsen alltid i förskott, så kanske kommer man redan prissatt Q2 korrekt, men tillåt mig tvivla.

Det här är inte över än, positiva börsrörelser till trots.

En Håkan Gergils, som säger sig varit ordförande för Aktiespararna tidigt 80-tal har skrivit några rader om svarta konkurstisdagen här. Bloggen vet inget om personen och länkning innebär inte att bloggen ställer sig bakom Gergils inlägg eller Gergil som person.

Det blir en intressant påskhelg.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

5 kommentarer:

 1. Gergils var faktiskt ordforande foer Aktiespararna tidigt 80-tal.

  SvaraRadera
 2. Gergils var rätt ofta i förekommande i dåtidens media när det handlade om företagsamhet och aktier, föga förvånande kanske. Det förekom faktiskt aktiesparare redan i början av 80-talet, även om premieobligationer nog var mer folksport.

  SvaraRadera
 3. Kommer ihåg Håkan Gergils. Han var väldigt aktiv under 80-talet.

  SvaraRadera
 4. Bloggtexten av Gergils som Cornucopia länkar till ovan känns igen som typiskt Gergilsk.

  SvaraRadera
 5. Nu röstades det igenom ett enormt räddningspaket. Uppgången har dessutom baserats på ett rekordlågt antal affärer. Hur kommer det att påverka utvecklingen?

  SvaraRadera