Cornucopia?

Aktuellt

Hur ska man investera för obligationsbubblans centralbankskrasch?

Låt oss anta att den centralbanksdrivna obligationsbubblan av någon anledning kraschar, utan att centralbankerna kan stoppa det hela. Hur sk...

2020-04-09 07:36

Uppåt i USA - halvdag på Stockholmsbörsen - nästa handel blir på Svarta konkusrtisdagen

Börserna stängde starkt positivt i USA, föll något i Sverige och går blandat i Asien. Stockholmsbörsen har halvdag och sedan stängt till tisdag, vilket innebär att den får hitta sin egen väg under torsdagen och sedan korrigera till internationell utveckling på tisdag, vilket kan bli fyra spännande dagar fram till svarta konkurstisdagen när alla konkurser ska lämnas in förr att komma undan företrädaransvaret för skatteskulderna.
Månadschart OMXS30.
Frågan är hur fyra dagars stängd börs kommer påverka köpviljan under torsdagen. 

På tisdag är det nämligen svarta konkurstisdagen i Sverige. Det är sista dagen att sätta bolaget i konkurs om inte styrelsens företrädaransvar för skatteskulderna ska träda in. Nu kanske inte så många börsbolag berörs kanske direkt här. Inte ännu. Men det kan handla om en del kunder eller leverantörer som går i konkurs, vilket får konsekvenser även för börsbolagen. Katten på råttan, råttan på repet osv.

För övrigt kan nästa våg nedåt på börsen bli kvartalsrapporterna för första kvartalet. Men då ska man komma ihåg att det är först andra kvartalet krisen slagit fullt ut och alltså framåt juli-augusti som vi kan få facit på konsekvenserna för bolagens räkenskaper, egna kapital och kapitalbehov. En lätt gissning är en nyemissionsvåg till hösten, alternativt tidigare, där företagen begär in mer kapital.

Nu agerar börsen alltid i förskott, så kanske kommer man redan prissatt Q2 korrekt, men tillåt mig tvivla.

Det här är inte över än, positiva börsrörelser till trots.

En Håkan Gergils, som säger sig varit ordförande för Aktiespararna tidigt 80-tal har skrivit några rader om svarta konkurstisdagen här. Bloggen vet inget om personen och länkning innebär inte att bloggen ställer sig bakom Gergils inlägg eller Gergil som person.

Det blir en intressant påskhelg.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

5 kommentarer:

 1. Gergils var faktiskt ordforande foer Aktiespararna tidigt 80-tal.

  SvaraRadera
 2. Gergils var rätt ofta i förekommande i dåtidens media när det handlade om företagsamhet och aktier, föga förvånande kanske. Det förekom faktiskt aktiesparare redan i början av 80-talet, även om premieobligationer nog var mer folksport.

  SvaraRadera
 3. Kommer ihåg Håkan Gergils. Han var väldigt aktiv under 80-talet.

  SvaraRadera
 4. Bloggtexten av Gergils som Cornucopia länkar till ovan känns igen som typiskt Gergilsk.

  SvaraRadera
 5. Nu röstades det igenom ett enormt räddningspaket. Uppgången har dessutom baserats på ett rekordlågt antal affärer. Hur kommer det att påverka utvecklingen?

  SvaraRadera