Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-04-12 12:34

Tredje positiva börsveckan på raken i Stockholm

Börsveckan som gått var den tredje positiva börsveckan på raken i Stockholm, och samtliga börsindex jag följer steg på veckobasis, samtidigt som makrouppgifter pekar åt andra hållet.
Vallgatan i Stockholm. Eller inte.
Marknaden bryr sig således inte det minsta om fundamenta längre. Spekulationen handlar därmed om att räddningspaketen nu räddar marknaden och att hela coronakrisen bara är en kort V-formad dip i såväl real ekonomi som finansmarknaderna, kontra att det handlar om en tjurfälla där de sista hoppfulla med kapital luras in på börsen igen.

Samtliga börsindex bloggen följer steg veckans om gick.
Veckochart Russel 3000.
Mest av allt steg breda allomfattande amerikanska Russel 3000 med +11.01%, vilket talar för att det är småbolagen som driver uppgången. Näst mest steg Dow Jones Industrial Average med +10.77% vilket talar för att det är storbolagen som driver uppgången. Teknologisektorn verkar i alla fall inte vara drivande, då Nasdaq Composite bara steg +8.90%.

Stockholmsbörsens breda OMXSPI steg +7.08%, medan storbolagsindex OMXS30 bara gick +5.01%, vilket bekräftar att det är småbolagen som är drivande. Marknaden bedömer alltså att storbolagen är mindre felvärderade än de små just nu. Återstår att se när man anser att storbolagen är fullvärderade och index vänder ner igen.

Euronext 100 gick +6.61%

Sämst gick det i Asien, med t ex Hong Kongs Hang Seng-index som steg +4.38% under veckan som gick.
Veckochart OMXSPI.s
Stockholmsbörsen har nu stigit tre veckor på raken, vilket t ex inte de amerikanska börserna gjort. Tre veckors uppgång har dock inte lyckats kompenserar de föregående fem veckornas nedgång. Faller börsen exempelvis 33% måste den som bekant sedan upp ca 50% för att komma tillbaka till tidigare nivåer.

För stunden verkar FOMO härska - fear of missing out, dvs tron att just nu är sista möjligheten i livet att tjäna pengar på aktiemarknaden, vilket gör att man ignorerar riskerna. Bloggen kastar som vanligt sten i glashus och har sedan månadsskiftet själv gått in på aktiemarknaden igen och ligger ungefär 10% exponerad mot aktier nu, men det är en del av en långsiktig strategi och sker mot bättre vetande under vad som jag tror är en tjurfälla. Men strategi är strategi och har inget med känslor att göra.

49 kommentarer:

 1. Risky business att vara på börsen nu men det går ju såklart att tjäna en slant. Men det märks på volymer och beteende att det är FOMO som gäller. Gå in på morgonen och sälja på eftermiddagen. Vill man sova gott så är man helt likvid över natten om det inte är en mindre summan man leker med och som man har råd att förlora. Det är enbart mina reflektioner såklart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var väl rimligtvis mer risky business att vara på börsen vid ATH?

   Radera
  2. Börsen har varit dopad rätt länge nu men det som jag tycker utmärker börsen idag är volymen som är lägre och den höga volatiliteten. Man kan tjäna mer än vanligt nu men man kan förlora mycket också beroende på timingen.

   Radera
  3. Är det inte mer risky att vara likvid i seketas?

   Radera
  4. SEKetas ligger väl också på ATH nu innan moneyprinting drar igång även här...

   Radera
  5. Vad tror du om NOKetas framöver?

   Radera
  6. Kommer väl stärkas vid risk on och stigande oljepriser någon gång i framtiden. Värre för SEKetas. Vi är ju beroende av svagt värderad valuta. Vad tror du?

   Radera
  7. NOK kommer sannolikt följa oljepriset. SEK kommer sannolikt stärkas vid risk on. Med risk on i det här specifika fallet menar jag typ eufori. Inte ens när börsen stod i ATH runt 20 februari 2020 var SEK stark pga brist på risk on. Det var massor med cash på sidlinjen även då trots ATH.

   Radera
  8. @Stefan: Sannolikt. Var parkerar man pengar innan dess då?

   Radera
  9. Inte en aning. Din gissning är lika bra som min.

   Radera
  10. Vilket ekonomiskt klimat tror du vi närmar oss då? Inflation?

   Radera
  11. Vet inte, extremt lurigt. Det var ju tex galopperande priser på griskött i Kina innan Covid-19. Vad som händer med matpriserna nu är svårt att bedöma.

   Gissningsvis går världen in i lägre inflation på kort sikt och högre inflation på längre sikt. För att det ska bli högre inflation på sikt måste efterfrågan komma igång och det rejält vilket gissningsvis ligger minst ett par år in i framtiden.

   Radera
  12. Cuomo NY guvernör håller som vanligt ett lysande tal i skrivande stund.
   Inget nytt under himmelen men han är som vanligt väldigt tydlig med att detta kommer att ta tid.

   Radera
  13. @Stefan: Möjligt att vi får stagflation kanske? Nu har vi ju ett sånt intressant läge där arbetslösheten i USA stiger samtidigt som vi bevittnar en tillgångsinflation på S&P500. Vad är det för tal han håller? Pratar han om Covid-19 som alla andra på jordklotet?

   Radera
  14. Tal sedan presskonferens.
   Cuomo är enormt bra, man blir som hypnotiserad när han snackar och alla korten på bordet.
   Där ligger vi långt efter i Swe.

   Radera
  15. Kortspel ligger djupt rotat i italienarnas själ.

   Radera
  16. Han var ju snålibaba.....Lagarde kommer överflöda oss med money money...ser ett scenario framför mig där hon och Ingves sipprar sedlar över oss från himlen. Eftersom vi har slut på toapapper går väl en hundring eller två också bra att torka med.

   Radera
 2. Tycker det verkar lite bisarrt.. kanske skulle köpa guld för pengarna.. Svårt att se att man skulle kunna hålla börsen uppe utan att det ger kraftig inflation på lite sikt.. eller så är alla mycket mer långsiktiga än vad jag har trott och har redan värderat in att en massa är stängt och nere tills i höst eller var tror egentligen marknaden? Alla åtgärder förlänger ju dessutom återgången till business as usual, förhoppningsvis med besparade liv på vägen dock. Immunitet eller vaccin.. man verkar ju försöka fördröja tills man har vaccin i så fall tillbaka tidigast tidigt nästa år? Men visst om bolag överlever så är ju ett års tappad omsättning bara ett hack i kurvan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en vanlig missuppfattning att guld bara går bra vid inflation, när det i själva verket går som allra bäst vid deflation, som vi sett under 2020 i frånvaro av inflation.

   Radera
  2. Guld har tappat kraftigt vissa dagar senaste veckorna, men det beror främst på att man måste sälja det man kan sälja, inte att man säljer det man vill sälja. Dvs jakt på likviditet, och det gäller så klart mer generellt för andra tillgångsslag.

   Radera
  3. Guldet stiger nog mer på allmänt ökande penningmängd än på kpi-inflation.
   Logiskt sett borde förhålla sig så, dvs med konstant värde men med varierande pris.

   Radera
  4. Logiskt sätt borde aktier och guld gå upp på ökad penningmängd (extremt förenklat) vilket vi även sett historiskt. Dvs inflation i tillgångsslag.
   I princip finns det väl bara ett tillgångsslag som inte expanderar och det är mark (fastigheter) vilket även det förklarar den sektorns goda utveckling historiskt.

   Radera
  5. Japp, ungefär så. På lång sikt korrelation med ökad penningmängd, men mycket volatilitet och prisförändringar i det kortare perspektivet, typ dagar och månader och något/några år.

   Ratiot Dow:Au svänger rejält och är en bra indikator.

   Radera
 3. Jag lutar också åt en björnfälla, dvs tokgissar, och har 2030 på SP500 som ett rimligt stöd som nås kommande månader.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Björnfälla eller tjurfälla? Utveckla resonemanget

   Radera
  2. Freudian slip, eller sk helgardering, ska stå tjurfälla.

   Många av de kraftigaste börsuppgångarna sker som i rekyl i bear markets. Kanske ska vi ner till 2030 innan ny bull market startar? Men vem vet.

   Radera
 4. Russel och OMXSPI är laggers, därav den procentuellt goda utvecklingen i närtid.
  Dvs kapitalet sökte sig i första hand till storbolagen.

  SvaraRadera
 5. Svd Näringsliv skrev igår:

  Rysarrapporter väntar efter coronakraschen
  Coronapandemin slår hårt. Frågan är hur hårt.

  Börsanalytiker som TT har talat med ser bolag som står på ödets rand, men också branscher som lyser upp i mörkret.

  – Inget bolag kommer undan, säger en av dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I princip behöver vi inte bry oss om vad som skrivs i svensk media.
   Det hela styrs från Asien, US och Europa och Sverige är en liten marionett.

   Radera
  2. I många fall är ju svensk ekonomi media känslostyrd eller att de fikar och äter lunch på samma ställe. Både i upp eller nedgång är det rätt ointressant vad de skriver och närmast går det använda som kontraindikator.

   Radera
 6. Hur många årsvinster tror ni skall försvinna på grund av Corona? Rent matematiskt går det inte att få ihop ett börsfall på 50 procent, som många verkar tycka vara rimligt, med att en eller två årsvinster utraderas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Coronan kanske gör så att dåliga investeringar flyter upp högre än de annars skulle gjort.

   Det I sin tur kanske startar en kedjereaktion med dåliga lån, likt 2008.

   Om det här är en everything-bubble och Coronan är nålen, så är en 50% nedgång på bara 1 eller 2 år vinster ett bra utfall.

   The greatest depression, 90% nedgång, förlorat förtroende för valutor, är också ett alternativ.

   Radera
  2. Det är detta väldigt många missar tycker jag. I februari låg det genomsnittliga PE-talet på S&P 500 på 25. Är det verkligen rimligt att Coronakrisen raderar 12,5 årsvinster? Börsen tror just nu på en relativt snabb återhämtning så fort samhället öppnar igen, och har antagligen prisat in att 2020 är ett förlorat år. Då är alla massiva stödpaket ej inräknade, men dom kanske räknas in under "relativt snabb återhämtning".

   Radera
  3. Allså de som går i KK gör ju inga fler vinster alls? Numer är det ju som sagt begränsad risk, annars kan man ju bli socialist det är småföretagare som får ta risk, fy för gigantkonkurser för ett kapitailistsystem?
   Hur ser det ut med bolagsvärderingarna individuellt? Flöden man kalkylerar?
   Vad har hänt sen 2016, då dow väl låg på runt 18k? The Trump effekt men alla är VL?
   Internationellt resande?
   Räntan, kan den sjunka mer?
   Pris kontra värde? Värde kontra pris? Folk ser högt pris och säger värde... De ser inte värdet i ett lågt pris lika ofta.

   Radera
  4. Ja, är ju svårt att veta. Om man tittar på Scandic och gissar lite.. om de tappar 80% av omsättning (de har runt 10% beläggning nu) klarar av att kapa 50% av kostnader och hade tidigare en marginal på strax under 4%. Så känns det ju mer som 10 än 1 års vinst.. De har gått ner 40% jag tycker inte att det känns som något extremt köpläge idag. Sen tror jag ju att andra branscher kan komma tillbaka snabbare än hotell. Och en del fall är ju märkligt stora men jag väntar ett tag till innan jag är med igen, och var ju redan ut det mesta mest pga lyckliga omständigheter

   Radera
  5. MQ har ansökt om konkurs, efter att ha faliit runt 50%. Så där blir det ju antagligen många års vinster.. De hade väl iofs en botten lägre för någon vecka sedan, så kanske 75%

   Radera
 7. Gick in med en liten del själv väldigt nära botten med avsikt att köpa mer då och då framöver men har istället börjat sälja av en inte oansenlig vinst då uppgången enligt mig är helt ologisk. Hade som strategi att köpa bra bolag som blivit totalt utbombade och gjorde således 40% vinst i LUPE och har ännu inte sålt 60% vinst i Scandic. Men Scandic och mindre vinster runt 15-20% säljs nog till veckan om det fortsätter vara irrationellt och jag tackar för mina 3 veckor på börsen

  SvaraRadera
 8. OT: Avseende tidigare diskussion om huruvida regeringen baserar sina beslut som påverkat DITT liv eller död på realtidsinformation eller inte.

  Enligt senaste covid-uppdatering kl 14 var det bara tre regioner som fått in nya fall det senaste dygnet. I går var det bara två. Samtidigt går t.ex Sörmland på knäna enligt gammelmedia. De har som de flesta i den officiella statistiken kl 14:00 haft 0+0 nya fall.

  Känns det bra? DITT liv ligger i händerna på Postnords förmåga att leverera snailmail och/eller på byråkrater i Stockholm som tagit påskledigt som om allt är som vanligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://experience.arcgis.com/experience/09f821667ce64bf7be6f9f87457ed9aa

   Radera
  2. Det är ju helt katastrofalt att datainsamlingen ska stanna upp varje helg, om så nu är fallet. Får istället hoppas att antalet nya smittade och dödsfall faktiskt har gått ner de senaste dagarna, men det känns tveksamt.

   Radera
  3. Eftersläpningen är ju känd så man kan förmoda att det tas hänsyn till det. Att oroa sig för det här är som att oroa sig för om piloten kan flyga eller inte. Shit happens men oftast kan man sina saker.

   Radera
  4. Någon dags eftersläpning har ingen betydelse. Det som är intressant är att veta var på kurvan vi befinner oss så att rätt åtgärder och förberedelser kan sättas in.

   Och det kommer att bli klart inom någon vecka när man gjort antikroppstest med statistisk analys. Det kommer att säga hur många som haft viruset med god noggrannhet, och då kan FHM berätta hur långt det är kvar till andra sidan, och rekommendera åtgärder. Prognosen hittills baserat på väldigt dåliga data är fortfarande att toppen inträffar i April för sthlm. Den som lever får se...

   Strategin är fortfarande att fördröja förloppet för att inte sjukvården skall packa ihop. Glädjande nog har inte Älvsjö behövt tas i drift ännu. Anläggningen står där som ett monument över det svenska samhällets styrka, ifall det värsta inträffar. Vi hoppas att den aldrig behöver kommer i drift.

   Vidare har försvaret fått uppdraget att helikoptertransportera patienter till där det finns plats. Man anpassar helikoptrarna för att transportera patienter i respirator. Ytterligare ett exempel på samhällets styrka när det verkligen gäller. "Improvise, adapt, overcome"" - US Marine Corps.

   När detta är över kan vi återgå till det vanliga politiska gnabbet, men nu är det allvar, på riktigt.

   Radera
 9. Någon som har tips på bra sammanställningssida där man kan följa börsindex i lokala valutor istället för SEK?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla index är i lokala valutor. vill du jämnföra mellan dem kan du göra något snabbt överslag på valutaparets utvecklingen senaste dagen/dagarna. Tror inte du behöver mer data än så för din handel. Men det kan säkert vara en bra idé att starta en sån sida o får lite annonsintäkter.

   Radera
 10. Money supply driver marknaderna uppåt. Räkna inte med inflation för det. Den kan man låtsas som att den inte finns. Tillgångar stiger.

  Men. Sen måste företag överleva. Man måste ha ett kassaflöde snart. Kommer det? Om inte kassaflödet kommer snart borde det här vara en tjurfälla.

  SvaraRadera
 11. Det sägs att likviditeten som Fed pumpar ut nu motsvarar per vecka det som användes under hela Lehman-krisen.
  Aktiekurser kan ju inte gå ner i ett sådant läge eftersom likviditen måste ju tar vägen någonstans.

  SvaraRadera
 12. Då slutar inte uppgången förrän dollarn tappar i förtroende. Efter 2008 trodde jag på en gigantisk börskrasch så jag vågar inte spekulera längre. Börsen har blivit ett hasardspel.

  SvaraRadera