Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2020-04-07 07:31

Tjuren rusar vidare in i fällan - extrem börsuppgång i USA

Tjurarna fortsätter rusa in i tjurfällan, och börsen fortsätter uppföra sig extremt vilket innebär att detta inte är över än. De amerikanska börsindexen rusade runt sju procent under gårdagen, men det är relativa lugna rörelser i Asien under morgonen.
Fin tjur, vore synd om något skulle hända med den...
Börskraschen är alltså långt ifrån över och allt fortsätter tala för en tjurfälla, då rörelserna fortsätter vara extrema. Stockholmsbörsens breda OMXSPI gick +4.07% igår, men i USA blev det ännu extremare med S&P-500 på +7.03%. Techbolagen på Nasdaq-börsen gick starkast med en rörelse på +7.35% för NASDAQ-100.

Tjurfällan fortsätter alltså locka in de sista hoppfulla i måndagseffekten. Av de senaste fyra måndagarna har bjudit på extrema uppgångar. En anledning kan vara småsparare som fått två dagar på sig över helgen att omplacera i fonder, vilket realiseras på måndagen.

I Asien är dock rörelserna relativt sett stabila. ASX-200 -1.64%, Hang Seng +0.54%, Nikkei +0.93%, SSE Composite +1.79% och straits Times +1.77%. Dollarn faller hårt.

I svenska kronor slog guldpriset prisrekord med sitt högsta pris någonsin igår på 543:97 SEK per gram guld, även om priset nu är nere på 538:09 SEK.

En intressant observation i dessa tider är att fondköp kan gå hur som helst i pensionsfonderna där man tvingas ligga i fonder på grund av den extrema slagigheten på börsen. Först någon eller några dagar att sälja befintlig fond, och det nya köpet sker sedan i praktiken till slumpvis kurs. Gick köp igenom igår gick man in 7% högre än i fredags. Idag kanske det istället blir -7%. Det gäller att blunda med hjärnan i sådana lägen och hålla på sin strategi och påminna sig om dess långsiktighet. Att träjda traditionella fonder är i denna extremt oroliga börs helt idiotiskt, utan köpen måste vara på lång sikt. Ska du träjda måste du välja börshandlade fonder (ETF:er) som kan köpas och säljas på sekunden. EU har i sin oändliga visdom dock förbjudit många av dessa, de kan ju vara bra för småfolket. Träjding ska bara jättarna få syssla med.

Drabbas nu inte av hybris under de extrema rörelserna. Det svåra är att härda ut psykologiskt över tiden. Den enklaste vaccinationen är att gå och gör något annat än att stirra på börsen. Det enda du kan vara säker på under en börskrasch är att göra fel - ju fler saker du gör, desto sannolikare kommer du förr eller senare göra fel och förlora allt ditt kapital, och därmed inte ha något att följa med upp med när det väl vänder. Vilket det inte gjort än även om du tror det.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

23 kommentarer:

 1. Ja, att trade:a fonder i denna marknad är väl omöjligt. Att sätta kurserna efter stopptiden samt skillnader i affärsdag mellan fonderna känns riggat till fondbolagens fördel.

  SvaraRadera
 2. Min strategi är 4/5 likvid över natten. Jag ligger aldrig kvar över natten mer än vad jag är beredd att förlora på börsen. Krutlukten på börsen känns i luften. Tjurfällan stänger närsom och sen blir det otroligt trångt vid utgången. I synnerhet i småbolag där likviditeten redan är dålig men det kommer såklart sprida sig. När tjurfällan stänger är det bara att åka med eller sälja med stor förlust. Artiklar med "sitta still i båten" lär dugga tätt. "Experterna" kommer ju vilja komma ut först. Den kraftigare negången har vi framför oss. Glöm inte andra vågen av viruset som kommer dra med sig storbolagen. Om man tyckte likviditeten var dålig i vissa low- och midcap-bolag så ska det bli riktigt intressant att se hur det blir när alla ska ut ur largecap-bolagen. Det är inga små aktörer som leker där...

  SvaraRadera
 3. Kanske säljläge under dagen för den aktien man blev sittande med.

  SvaraRadera
 4. Fick en indikering igår på hur lång tid det kan ta att få igång verksamheten igen efter corona pandemin.
  Vi har tittat på att byta bil ett tag men inte riktigt kommit till skott, innan corona slog till så sa Volvo att dom hade ca 3-4 månaders lev tid på en fabriksnybil, nu ganska så exakt 2 månader senare pratar dom om "efter årsskiftet".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gjort detsamma, vi kikade på ny bil ungefär när utbrottet startade, samma signaler från tillverkare, vi var faktiskt så långt gångna att vi skulle beställa den när vi fick veta från Toyota att leveranstiden var extremt lång från tidigare någon månad och vi behöver bilen i höst. Så blir en begagnad istället, vilket i och för sig är skönt för min plånbok.

   Radera
 5. OT. Liten observation, extremt många lyxkåkar till salu i Örgryte just nu. Långt fler än vanligt. Slump eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många äldre som satt på kåkarna kanske? Tror dock inte att dödsbon är så snabba på att lägga ut. Snarare Västlänken som påverkar isf.

   Radera
  2. Ja STENA har väl drabbats p.g.a. corona. Dan Olsson kanske försöker göra en exit på bostadsmarknaden och hitta sig en hyresrätt. :)

   Radera
 6. V-et snart och sen är vi uppe i ATH igen och kan fortsätta prata om börs och bostadsbubbla i kommande 10 år :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur länge kan det pågå? Finns det kraft för en ny fas av uppgångar?

   Jag trodde inte det i början men börjar tvivla på mig själv.

   Radera
  2. @Osquar: Vet ej. Ingen vet men det kan fortsätta. Om viruset släpper eller det kommer ett vaccin/medicin och vi alla återgår till jobbet så går vi tillbaka till en marknad som har överflödats av likviditet av centralbankerna. Kommer bli QE deluxe + att centralbankerna handlar som in i h....Då kan det ju pågå länge. Centralbanken kan ju köpa företag dessutom och dom har ju oändligt mkt pengar. Det är det som kallas marknadsekonomi. :)

   Radera
  3. Umberella Inc. håller nog fanan högt. Jag minns ju emotioner över tid, inget att bry sig om. Men vad är det som kommer bli så illa i verkligheten? Bobubblan måste ju bestå men finns utmärkta investeringsmöjligheter men jag faller i missmod över den korkade konservatismen som finns.

   Radera
 7. Allt är ju odds men jag förväntar mig nästan lite till upp före troligt ner.
  2600-2800 på sp500 var rätt simpelt mål. Men där är vi.

  Sen är ju hela ekonomin idag byggd på sankmark, annars hade "vi" väl kunnat ta ledigt en månad utan harmageddeon?

  SvaraRadera
 8. Jag tar min chans och håller på och kämpar mig ur mina positioner. Tror den här rekylen kommer vara en liten stund. Min killgissning är dock att vi börjar nå vägsände med börsen, fastigheterna och skulderna. Jag har sålt mitt dyra hus och köpt mig ett fränt litet boende söderut. frågan är vad man ska göra med pengarna... Jag köper amerikanska obligationer via lite olika fonder. och kryddar med lite gruvbolag i guld och silver. Men bulken i amerikanska treasury bonds... Jag har ingen jävla aning om jag gör rätt eller fel men planen är att hålla den här positionen i två till tre år...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förresten Lars vist fick du loss pengarna från Spiltan?

   Radera
  2. Strålande! Grön kvist igen :)

   Radera
  3. Du kan skicka en slant till mig om du inte vet vart du ska stoppa pengarna.. :).. här finns inte krona..

   Radera
  4. Jag undrar lite över detta med Sverige...
   Det är ju en Gruva, visst kan man göra gruvan rätt mysig men det är ju ändå en gruva?
   Nu hörde jag Bolund mena att Sverige ska bli ett fossilfritt välfärdsland snabbat av alla.

   Radera
 9. För övrigt sticker jag ut hakspetsen och deklarerar att allt är "biz as usual.." för alla utom de som blev/blir av med jobbet lagom till midsommar.

  SvaraRadera
 10. Too late to sell, too early to buy...

  SvaraRadera
 11. Varför skylls stora börsrörelser ofta på småsparare? Småsparare måste stå för en försvinnande liten del av omsättningen på börsen en vanlig dag. Finns det något belägg för att småsparare står för en stor del av flödena på marknaden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, majoriteten av omsättningen är numer algoritmhandel

   Radera