Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2020-04-22 15:55

Tillväxtverket: Fler än 200 000 permitterats - 40 000 senaste två veckorna - kommer fler per timme

Myndigheten med det trendiga namnet Tillväxtverket rapporterar att över 200 000 anställda nu har permitterats, eller beviljats "stöd för korttidsarbete", varav över 40 000 ansökningar bara de senaste två veckorna. Det kommer fortfarande in nya ansökningar varje timme.
Typisk permitteringsplats. 6 134 har permitterats inom juridik, ekonomi, vetenskap och teknik i Västra Götaland.
De vanligaste branscherna där permitteringar beviljats stöd är tillverkningsindustrin, handeln, hotell- och restaurangverksamhet, IT och verksamhet inom juridik, ekonomi, vetenskap och teknik. De senare två innefattar IT- och teknikkonsulter. I Stockholm är just juridik, ekonomi, vetenskap och teknik den största sektorn pengamässigt med skattefinansierade utbetalningar på 764 MSEK, men med sina 12 108 permitterade ofta högavlönade inte flest, då handelns13 788 är fler i länet.

Flest har permitterats i Stockholms län, med 66 767 personer, följt av Göteborgs Västra Götaland med 42 292 personer och Skånes 22 380. Även om coronakrisen slår mot hela landet, så är detta inte en kris där de högavlönade i storstäderna är osårbara.

Drar den ekonomiska krisen ut på tiden är detta ytterligare över 200 000 potentiellt arbetslösa, varav många inom högavlönade yrken i våra storstäder. Det kanske inte är så konstigt att bostadspriserna faller - det är nog få permitterade som ser sig om efter en ny bostad frivilligt, om dessa alls beviljas krediter av bankerna.

Sedan finns det de som ifrågasätter hur många småföretagare och egenföretagare som självpermitterar, men egentligen jobbar vidare och bara skjuter upp sin ordinarie lön. Dock brukar detta föras fram från vänsteraktigt håll, där man särskilt avskyr småföretagare. Några faktiska besked om någon åtalats för bidragsfusk finns inte.

15 kommentarer:

 1. Jag hoppas de har system för att hitta fusk med dessa system. Procentuellt sett är det säkert inte så många fall men summorna gör ju ändå att det blir stora pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kanske inte kan avslöja enmansföretagare på detta sätt, men nästan alla andra bolag borde man kunna avslöja via momsdeklarationen. Endera ingående eller utgående moms måste ju påveras av arbetsbristen. Troligen båda posterna...

   Radera
  2. Sant. Går ju dock att skjuta upp faktureringen, men det bör ju stå vad fakturan avser och gå att räkna på timmar arbete.

   Radera
 2. Ja en del fusk blir det säkert, men man kan ju inte ha system som är helt utan. Men visst kommer det behövas lite utredande och lagförande jobbet ju bli extremt svårt att bevisa att en egenföretagare jobbat mer än vad man får om nu de också får vara permiterade 60%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, 60%? Det hade ju varit frestande.

   Radera
  2. Mitt bolag behöver alltså upprätta ett avtal om korttidsanställning med mig.

   Skulle kunna gå ner 60% och bara skriva några blogginlägg varje dag, och kvittera ut 50000+ kronor maj+juni. Har trots allt tappat rejält med intäkter på reklamen och blivit av med sexsiffriga föreläsningar totalt.

   Helt sjukt. Jag avstår.

   Öht kan ju vilken författare som helst (med bolag) göra motsvarande, då de flesta har 6-12 månader mellan royaltyutbetalningarna.

   Radera
  3. Anekdotiskt så känner jag två egenföretagande hantverkare som inte sett någon nedgång än, utan jobbar på som vanligt. Några kunder som är osäkra på framtiden har skjutit upp jobb till efter sommaren, men det finns fortfarande mer än rillräckligt. Men det beror kanske på vilka kunder man har. Vissa byggprojekt skall färdigställas helt oavsett om det är corona-tider eller inte.

   Radera
  4. Det sjuka är ju att det verkar inte ställas några krav på att man faktiskt har blivit drabbad av detta. Jag menar hur skulle en författare drabbas av detta egentligen? Han jobbar väl ofta hemma, eller kan göra det åtminstone och därmed behöver han inte drabbas av att han inte kan jobba utan riskera att smittas eller smitta andra. Och hur troligt är det att försäljningen sviktar? Jag tänker att de som sitter hemma och är permitterade snarare är mer troligt att de tar upp och läser en bok än mindre. Resonemanget gäller ju rent författarskap, de som drygar ut sina inkomster med föreläsningar och liknande är ju lite annorlunda med.

   Att göra ett lite mer seriöst försök att få stödåtgärderna att pricka de drabbade mer precist skulle nog göra susen.

   Radera
 3. Man får väl se hur bedömningen kommer göras vid avstämningen av stödet. Gick själv ner i beläggning till 40% från en dag till en annan pga Coronakrisen. Hoppas det vänder relativt snart. Uthålligheten är cirka 5 månader innan jag måste säga upp mig själv. Har varit i branschen i 15 år. Finanskrisen var Ingenting jämfört med detta.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Kommunalt fastighetsbolag med hotell verksamhet i sitt fastighetsbestånd gjorde avtal med hotellet och valde att tidigarelägga upprustningar där boende under upprustning fick bo på hotellet. Byggbolaget tvekade först pga Corona men är idag glada att de körde på.

  Verkligen Win-Win-Win

  SvaraRadera
 6. Orderingången dog i början av mars, men under mars månad hade vi fullt upp med att bygga ifatt gamla ordrar. Jobbar 40% sedan 1 april vilket stämmer med att jag är på jobbet två dagar i veckan. Känns ganska behagligt att vara ledig när vårsolen lyser, och att inte behöva resa med SL i onödan.

  SvaraRadera